Dr. Mimar Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945 yılında Artvin'de dünyaya gelmiştir. Türk Mimar, iş adamı ve siyasetçidir. 2004 senesinden itibaren İstanbul Büyükşehir başkanlığını yapmaktaydı. Annesinin savaş seneleri boyunca bulunmuş olduğu Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı Altınparmak köyünde 1945 senesinde dünyaya gelen Kadir Topbaş, henüz 3 aylık iken İstanbul'a geldi.

Kadir Topbaş Işık lisesinde orta öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul İmam hatip lisesini bitirdi, hemen akabinde 1972 senesinde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden ve 1974 senesinde Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık bölümündeki eğitimini tamamlamıştır.

Kadir Topbaş Siyasi Hayatı

Seneler boyunca serbest Mimar olarak faaliyet gösteren Kadir Topbaş 1994 ile 1998 seneleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığı görevinde bulunmuştur. Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan Saray Kasır ve tarihi eserlerin Restorasyonu faaliyetlerini bizzat katılmıştır. Kültür Bakanlığı İstanbul 1 numaralı kültür varlıklarını koruma ve anıtlar kurulu başkan yardımcılığı görevini yürütmüştür.

1990 senesinde yerel seçimlerinde Refah Partisi'nden Bakırköy belediye başkanlığına aday oldu fakat seçilemedi.

1999 yerel seçimlerinde Fazilet Partisi'nden Beyoğlu belediye başkanlığına seçildi. Bu görevi süresince İstanbul'a adeta model sayılabilecek  Güzel Beyoğlu projesini hayata geçirmiştir.

Mimari projesini kendisinin de çizmiş olduğu kentsel dönüşüm ve sosyal Rehabilitasyon çalışmaları bağlamında Kasımpaşa'da Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal tesislerini hizmete açmıştır.

 Kadir Topbaş Kişisel Hayatı!

 Özleyiş Topbaş ile evli olan Kadir Topbaş'ın 3 çocuğu vardır.

 Kadir Topbaş'ın Aldığı ödüller

 2010 İstanbul Turizm Onur ödülünü, Sütlüce Kongre Merkezi ve İstanbul Kongre Merkezi gibi İstanbul'un dünyada önemli bir kongre merkezi olması yolunda çok önemli olan projelere imza atmaktadır.

Kadir Topbaş Neden Öldü?

Koronavirüse yakalanan Kadir Topbaş uzun süre önce Entübe edilmişti bugün hayatını kaybetti.

Editör: Wan Haber