Van Mazlum-Der Başkanı 57 yaşındaki Yakup Aslan ile 42 yaşındaki Dağcı Ömer Demez, IŞİD çetelerinin Şengal, Maxmur, Rojava ve Kürdistan’ın diğer bölgelerine yönelik saldırılarını protesto etmek ve Şengal dağlarında susuzluk ve açlık nedeniyle yaşamını yitiren Êzidi çocuklarının durumuna dikkat çekmek için Feraşin'den 120 Km. Van'a yürüyüş başlattılar. 

İki dağcı Van’a yaklaşık 120 kilometre uzakta bulunan Feraşin Yaylası’nda başlayan yürüyüş öncesi festival alanında basın açıklaması düzenledi.

Festivale katılanların da katıldığı açıklama sırasında dağcılar, üzerinde “Şengal ikinci Kerbeladır” yazısı bulunan Êzidi çocuklarının dramı anlatan fotoğrafın yer aldığı pankartı açtılar.

Burada kısa bir açıklama yapan Dağcı Ömer Demez, fotoğraf üzerinde yer alan ‘Bir yudum suda boğuldu İnsanlık’ yazısına dikkat çekerek IŞİD’in Şengal’de büyük bir vahşete imza attığını bu duruma tepki göstermek için Feraşin’den Van’a sembolik bir yürüyüş düzenleyeceklerini söyledi.

Yürüyüşe destek veren KNK üyesi Rojan Hazım, iki dağcının başlattığı yürüyüşün yaşanan Şengal’de yaşanan drama dikkat çekmek için çok anlamlı bir adım olduğunu, bütün Kürt halkının bu anlamlı yürüyüşe destek vereciğini söyledi.

24 saatte Van’a ulaşmayı hedeflediklerini belirten dağcılar, yol güzergahlarına düşen köylere ve yaylalara uğrayarak Şengal’e duyarlılık çağrısı yapacaklar.

Festival alanında binlerce tarafından “Kahrolsun IŞİD”, “Şengal halkı yalnız değildir” ve "Bîjî Berxwedana Şengal'ê" sloaganları ile uğurlanan 2 dağcı kendlerine destek veren yurttaşlara teşekkür ederek yürüyüşlerine başladılar.  

Bu geceyi Van’a 20 kilometre uzakta bulunan Kurubaş’ta geçirecek olan dağcıların yarın sabah saatlerinde Van’daki Feqiyê Teyran Parkı’na gidecekleri ve burada kitlesel bir basın açıklaması yapacakları bildirildi. vanekspres

y2-007.jpg

y6-002.jpg

y3-007.jpg

y1-011.jpg

y5-002.jpg

Editör: Wan Haber