VAN 

KESK Van Şubeler Platformu öncülüğünde Demokrasi Platformu üyelerinin katılımıyla Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle Mavi Plaza önünden Feqiyê Teyran Parkı'na meşaleli yürüyüş yapılmak istendi. Omuzlarına tabut alarak yürüyüşe geçmek isteyen KESK üyelerinin önünü polis onlarca zırhlı araç ve yüzlerce çevik kuvvet ekibiyle kapattı. Polis izin vermemesi üzerine KESK üyeleri, yaklaşık 4 saat alanda bekledi. Bekleyiş sırasında Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin anılarının yer aldığı yazılar okunurken, eksi 6 dereci altında bekleyen kitle ateş yakarak, ısındı. "Adaleti mumla arıyoruz" pankartı açan kitle, uzun süre yapılan bekleyişin ardından izin verilmemesi üzerine kitle, "Susma sustukça sıra sana gelecek", "AKP halka hesap verecek" sloganlarını atarak, eylemini sonlandırdı. 

HAKKARİ 

Hakkari'de KESK Şubeler Platformu binasında bir masanın üzerine serilen siyah bezin üzerine 34 yurttaşı temsilen 34 kırmızı gül bırakılarak, 34 mum yakıldı. Ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından, Roboski katliamına ilişkin slayt gösterisi yapıldı. Ardından konuşan Eğitim Sen Üyesi Tarık Arslan, Cumhuriyet tarihi boyunca Kürtlere yönelik yapılan katliamları dikkat çekerek, "Başta yapılan katliamların aslında isyan kılıfı ile yapılan sindirme politikaları sonucu hayata geçirilen katliamlar olduğunu bilmemiz lazım. Dersim, 33 kurşun, Maraş katliamlarının tamamı 'isyan' adı ile yapılan katliamlardır. Bu katliamların hepsinin ortak özelliği ortada olmayan bir isyan kurgusudur. Roboski'de de bunlardan farklı bir kurgu yoktur" dedi. 

ANKARA 

Ankara Üniversitesi (AÜ) öğrencileri, Roboski katliamında yaşamını yitirenleri anmak için Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu'ndan Yüksel Caddesi'ne yürüyüş düzenledi.Yürüyüşte Kürtçe ve Türkçe "Roboski'yi unutmadık hesabını soracağız" pankartı ve katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşındı. Ayrıca temsili bir tabut taşıyan öğrenciler, sık sık "Gençlik Botan'a özgür vatana", "Biji Serok Apo", "Katil devlet Kürdistan'dan defol", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Gençlik Apo'nun fedaisidir" sloganları attı. Öğrenciler, Yüksel Caddesi'nde Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri'nin yaptığı eyleme katıldı. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Roboski katliamının yıldönümünde Yüksel Caddesi'nde toplandıktan sonra AKP Ankara İl binasına yürüyerek, basın açıklaması yaptı. "Adalet istiyoruz Maraş'tan Roboski'ye katiller yargılansın" pankartı açan kitle, sık sık "Katil devlet Kürdistan'dan defol", "Katil devlet hesap verecek", "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları attı. Yürüyüşte ayrıca temsili tabut taşındı. Yüzlerce çevik kuvvet polisi çok sayıda TOMA ve panzer AKP İl binasının önüne barikat kurarak, kitlenin AKP İl binasına yürümesine izin vermedi. Burada Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Kahraman, Roboski'de yaşanan katliamın Genelkurmay Başkanlığı tarafından "savaş zayiatı" olarak geçtiğini belirterek, "Çoğu 13-20 yaş aralığında olan 34 gencin ölümü, 'yasa dışı iş yapıyorlar' söylemleri ile katliam meşrulaştırılmaya çalışıldı. Öldürülen gençlerin acılı ailelerine 'kan parası' teklif edilerek, olayın üzeri kapatılmaya çalışıldı. 'Biz para değil katillerin açığa çıkmasını istiyoruz' diyen Roboskiler, onurlu bir duruş sergilediler" dedi. Kahraman'dan sonra söz alan BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday ise, Roboski'de katledilenlerin Kürt oldukları için katledildiğini belirterek, katliamı kınadı

ANTALYA 

Halkların Demokratik Kongresi Antalya Meclisi üyeleri, Roboski katliamını protesto etmek amacıyla Halkbankası önünden Attalos Heykeli'ne yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe BDP PM Üyesi Ramazan Yıldız ve Zarife Atik'in yanı sıra Antalya'daki emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri ve yüzlerce yurttaş katıldı. "Dün Maraş bugün Roboski unutmadık unutturmayacağız" yazılı pankart ve Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 yurttaşın isimlerinin yer aldığı siyah pankart taşındı. Yürüyüş boyunca sık sık, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Roboski'yi unutma unuturma" sloganları atıldı. Attalos Heykeli önüne gelen kitle, Roboski katliamında yaşamlarını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşundu bulundu. HDK Antalya Meclisi Eş Sözcüsü Seray Ataş, "Aralık ayının katliamlar ayına dönüştüren sisteme, AKP'de Roboski katliamını eklemiştir. AKP Roboski'nin hesabını vermekten kaçamaz, sorumlular derhal tespit edilsin, yargılansın ve cezalandırılsın" dedi. 

SALİHLİ 

Manisa'nın Salihli ilçesinde Salihli Demokrasi Meydanı'nda biraraya gelen yüzlerce kişi, yaptıkları basın açıklamasıyla Roboski katliamını protesto etti. Açıklamaya, BDP PM Üyesi Hamdullah Müftüoğlu, BDP Manisa İl Başkanı Kerem Taylan, BDP Salihli İlçe Başkanı Adnan Turan katıldı. '"Size söz veriyoruz, katilerden hesap soracağız, dün 33 kurşun, bugün Roboski katliamını lanetliyoruz" pankartının açıldığı yürüyüşte, "Katliamı yapanlara ödül, mağdurlara cezaevi'', "Kürt soykırımına, Edi Bese" yazılı dövizler taşındı. BDP Manisa İl Başkanı Taylan, "Roboski'de katledilen insanlarımız için edilen feryatlara karşı sağır kesilenler bilmelidir ki, uçaktan atılan bombalarla sadece 34 masum insan değil aynı zamanda insanlığın kendisi bombalanmıştır" dedi. 

İZMİR 

HDK İzmir Meclisi üyeleri, Roboski katliamını protesto etmek ve katliamda sorumluluğu bulunanların yargılanması için Basmane Meydanı'ndan Konak Meydanı'na yürüyüş düzenledi. İzmir'deki Emek ve Demokrasi Güçleri'nin de destek verdiği yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Yüzlerce çevik kuvvet polisi, TOMA araçlarıyla yürüyüşün yapıldığı güzergahta yoğun önlem aldı. "28 Aralık 2011-Uludere. Unutmadık, unutturmayacağız" pankartının taşındığı yürüyüşte, "Maraş'tan Roboski'ye unutmayacağız", "Faiiler belli hesap sorulsun", "Roboski'nin hesabını soracağız" dövizleri taşınarak sık sık, "Biji Serok Apo", "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı. Yürüyüşün en önünde üzerinde "adalet" yazılı siyah tabut taşınırken, kitle yürüyüş boyunca alkışlar çalıp, zılgıtlar çekti. Yürüyüş güzergahında geçen yurttaşlar, alkışlarla kitleleye destek verdi. HDK İzmir İl Meclisi adına açıklama yapan Semra Uzunok, "Kürt halkının taleplerinde karşılandığı barışçıl ve demokratik bir çözüm istiyoruz. Roboski katliamının yıldönümünde ülkenin dört bir yanında bunun için haykırıyoruz; katliamı unutmadık, unutturulmasına müsade etmeyceğiz" dedi. 

DİDİM 

HDK Didim İlçe Meclisi üyeleri, Roboski katliamını protesto etmek ve katliamda yaşamlarını yitirenleri anmak amacıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Parkı'ndan Merkez Camii'ne kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Didim'deki Emek ve Demokrasi Güçleri'nin destek verdiği yürüyüşte, Roboski katliamında yaşamı yitirenlerin fotograflarının yer aldığı siyah pankart taşındı. Yürüyüş boyunca "Roboski'yi unutmadık unutturmayacağız" sloganı attı. Merkez Camii önünde gelen HDK'liler, burada 34 mum yakarak, katliamda yaşamlarını yitirenler için şiir okudu. HDK adına açıklama yapan Nazlı Boza, devletin Roboski katliamının faillerinin ortaya çıkarıp, yargılaması gerektiğini belirterek, Roboski katliamını üzerininin örtülmesine izin vermeyeceklerini, HDK olarak bunun takipçisi olacakların söyledi. 

ALANYA 

Alanya Postanesi önünde biraraya gelen HDK Alanya Meclisi üyeleri, Roboski katliamını protesto etmek ve katliamda yaşamını yitirenlerin anmak amacıyla Atatür Anıtı'na kadar meşaleli yürüyüş yaptı. "AKP'nin açılımı ve özrü daha fazla ölüm getiriyor. Uludere kaza değil planlı katliamdır" pankartı ve "Vardık varız var olacağız" dövizlerinin taşındığı yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, "Katliam soruşturması sonuçlanmalı, sorumlular hemen tutuklanmalıdır. Kürt sorununda şiddet dönemini kapatmak için talepleri karşılayacak ve anayasal güvenceye kavuşturacak diyalog yolu açılmalıdır" denildi. 

DİYARBAKIR 

Diyarbakır Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde biraraya gelen onlarca yurttaş, Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Aralarından KESK Şubeler Platformu üyeleri, Diyarbakır Tabipler Odası üyelerinde bulunduğu onlarca kişi, "Em komkojiya Roboski'yê ji bir nakin û nadin ji bîrkirin" pankartı açarak, "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Şehid namirin", "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı. Yaşamını yitirin 34 yurttaş için 34 mumum yakıldığı eylemde açıklama yapan KESK Diyarbakır Dönem Sözcüsü Özgen Erdemci, katliamın üzerinden bir yıl geçtiğini, ancak bu zaman dilimi içerisinde tanıkların ifadesinin ortada olmasına rağmen gerçekleşmeyen tek şeyin adalet olduğunu kaydetti. Açıklamanın ardından 5 dakika oturma eylemi yapan kitle alkışlarla anmayı sonlandırdı. 

BATMAN 

HDK Batman İl Temsilciliği üyeleri, Roboskî katliamına dikkat çekmek için 34 mumlu eylem düzenledi. Atatürk Parkı önünde düzenleyen anmaya, "Katır sırtında taşınan ölüler unutsak kalbimiz kurusun" yazılı ve 34 yurttaşın resimleri üzerinde bulunduğu pankartı açıldı. Resimlerin her bir tanesinin üzerine bir mum bırakılarak, katliamın gerçekleştirildiği saatte mumlar yakıldı. Eyleme HDK üyeleri, KESK ve STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Eylemde "Şehît namirin" sloganı atıldı. Burada kısa bir konuşma yapan TTB Batman Şube Başkanı Mehmet Demir, "Ey Başbakan bu ülke bizim ülkemizdir. Senin gibi nice başbakanlar tarih çöplüğüne gitti. Sen de bunlardan bir tanesi olacaksın" dedi. Ardından basın açıklamasını okuyan HDK Batman İl Sözcüsü Leyla Orak, AKP hükümeti emrindeki TSK F-16 askeri uçuklarıyla sınır boyunda katlettiği 17'si çocuk 34 Kürt köylüsünün unutturulmaya çalışıldığını söyledi. Açıklama ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. 

TARSUS 

Tarsus Demokratik Kent Meclisi tarafından Roboski'de Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu yaşamını yitiren 34 sivil yurttaş için Eğitim Sen Tarsus Şube binasında anma yapıldı. Etkinlik, Roboski'de katledilen 34 yurttaş ve geçtiğimiz gün yaşamını yitiren Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından konuşan İHD Tarsus Şube Başkanı Ali Dinsever, Roboski katliamının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen iktidarın katliamın failerinin bulunmasına yönelik bir girişimde bulunmadığına dikkat çekerek, "Eğer sen iktidar olarak 34 yurtaşının katillerini bulamıyorsan, bu yurttaşların katili sensin. Bunu böyle bilmek gerekiyor" dedi. Dinsever'in konuşmasından sonra Ümit Kıvanç'ın "Ağlama anne güzel yerdeyim" belgeseli izlendi. Belgesel gösterimi sırasında salonda duygusal anlar yaşanırken, etkinlik Roboski üzerine yakılan ağıtlar ve şiirlerle son buldu. 

ADANA 

Adana'daki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, Roboskî katliamının yıldönümüne dikkat çekmek amacıyla Abidin Dino Parkı'nda mum yakıp, basın açıklaması düzenledi. "Roboski katliamını unutmadık, unutturmayacağız. Takipçisi olacağız" ve "Roboski'ye yas tutmuyoruz, hesap soruyoruz" pankartı ve "Roboski hesabı verilmedi, soracağız" dövizleri açan grup, "Roboski'yi unutma unutturma", "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil devlet hesap verecek", "Roboskiyi unutan kalpler kurusun" ve "Katiller halka hesap verecek" sloganı attı. Açıklamanın yapıldığı yere büyük harflerle "Roboski" yazılarak, harflerin üzerine 34 mum yakıldı. Açıklamaya, HDK, TMMOB, KESK, DİSK, Adana Tabip Odası, ÇHD, Halkevleri, KURDİ-DER ve İHD yöneticileri ve üyeleri katıldı. Polisin yoğun önlem aldığı açıklamayı grup adına Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten yaptı. Roboski katliamının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorumluların açığa çıkarılıp, yargılanmadığını belirten Ökten, devletin diğer katliamlar gibi Roboski katliamını unutturmalk için elinde geleni yaptığını söyledi. Açıklama sonrası grup, 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. DİHA

Editör: Wan Haber