Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) toplantı salonunda yapılan ödül törenine Van Vali Yardımcısı Ramazan Kurtyemez, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Mustafa Bilici, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı İsmail Say, bazı kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı. Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı M. İsa Deniz, Genç MÜSİAD’ın geleceğin işadamlarını ve MÜSİAD yöneticilerini yetiştirmek için 2002 yılında kurulmuş bir dernek olduğunu belirterek, “MÜSİAD, dünyanın 68 ülkesinde temsilciliği, Türkiye’nin 35 ilinde şubeleri bulunan 3 bini aşkın üyesiyle şu anda faaliyet gösteren çok büyük bir girişimciliktir. Sahip olduğu iş potansiyeli ve sosyal sorumluluk projeleri, ticari ve sosyal hayata her zaman var olan Genç MÜSİAD, gençlere yeni ufuklar kazandırmayı ilke edinmiştir. Bugün Türkiye nüfusunun yüzde 52’si 30 yaş altındadır. Ancak bu potansiyelin değerlendirilmesi için genç nüfusumuzun gerçek bir nüfusa dönüştürülmesi açıktır. Genç MÜSİAD bu zamana kadar gösterdiği mücadeleyi bundan sonra da göstermeye devam edecektir. Bugünün gençleri olarak beklentimiz, ayakları yere basan, yerli düşünen, ithal politikalara pirim vermeyen, gerçekçi konuşan, dürüst, ilkeli, erdem sahibi, günübirlik hedeflere değil, geleceğe yönelik hedeflere motive olan bir gençlik hayal ediyoruz. Bizler eserlerimizi Van’a, Van’dan bölgeye, bölgeden de ülkenin tamamına yaymayı hedefliyoruz. Genç MÜSİAD, kendini besleyen gençlerin sözlerini, mesleklerini, taleplerini ana yapıya almaktan, bunlara değer vermekten çekinmemiştir. Biz bu programı yaptığımız zaman ‘Bir Şehir Hayal Ediyorum’ adıyla yola çıktık. Ama bu ‘Bir Şehir Hayal Ediyorum’ adını koyduğumuz zaman, illaki Genç MÜSİAD üyesi, MÜSİAD üyesi, girişimci, işadamı, okullarda okuyan herhangi bir öğrenci olmasını biz hiçbir zaman istemedik. Bizim isteğimiz Van için kimin ne fikri varsa, aklına ne gelirse, fikrini bize versin yeter. Çünkü bazen fikirler dünyayı değiştirir. Zaten tarihe baktığımız zaman dünyayı değiştiren fikirler ve ön görüşler olmuştur” dedi.


MÜSİAD Van Şube Başkanı İsmail Say ise, gençlere düşünmelerini, fikirlerini ve hayallerini sürekli dile getirmelerini istedi. Say, “Kıymetli gençler, hayal edebiliyorsak yaşıyoruzdur. Eğer hayal etmiyorsak, bu anlamda bizim diğer varlıklardan bir farkımız olmaz. Hayal edebiliyorsak, düşünebiliyoruz. Biz sadece MÜSİAD olarak cep telefonundan, internetten, Facebook’tan haberleşen Twet atan, mesaj atan bir gençlik istemiyoruz. Okuyan, yarınını düşünen ve gerçekten sorumluluk bilinciyle hareket eden bir gençlik istiyoruz. Bu anlamda ufakta olsa çorbada bir tuzumuz olsun, uzun yıllardır makale ve yarışma kültürüyle Van’ı bir araya getirememiştik. Bu anlamda paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bir makale yazmakla belki birkaç saatinizi ayırmışsınızdır, ama bu eğer sizi bir düşünmeye sevk etmişse bu en büyük imalattır, en büyük paydadır. Eskiden yıllarca okula gelmeyen, hangi sınıfta olduğunu bile bilmeyen babalarımız vardı. Şimdi ise kırık nottan dolayı, ek dersten dolayı bize zaman ayıran bir anne-baba profiline geçtik. Ama ilgilenmek, özel okula göndermek, kıyafet almak sadece bu değil. Biz kendimizden gençlerimize, çocuklarımıza ne verdik. Bu anlamda okutabiliyor muyuz? Gerçekten okul dışında düşündürebiliyor muyuz? En önemlisi yaşadığımız şehirle ilgili düşündürebilmek için başlığımızı böyle seçtik” şeklinde konuştu.


Van TSO Yönetim Kurul Başkanı Necdet Takva da, “Söz konusu gençlik olunca üzerine konuşulması gereken çok konu var. Biz yaş ortalaması 19 olan bir kentte yaşıyoruz. Ama öyle bir kent ki, dünyada eşi benzeri olmayan, demokratik değişim dönüşümle önünü görmeye çalışan ve aslında dünyaya da bu konumda model olmaya çalışan bir kent. Dolayısıyla Genç MÜSİAD’ın bu kent kurgusu içerisinde nasıl ‘Bir Şehir Hayal Ediyorum’ temalı bir yarışma düzenlemesi ve gençlerimizin bu konuda aktif rol almasını sağlayacak bir açılım oluşturması gerçekten çok anlamlı ve değerlidir. Ben öncelikle bu arkadaşlarımı kutluyorum. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip bir kentiz. Böyle bir potansiyeli olan kentin sosyoekonomik veriler açısından, ekonomik performans açısından geride olması beklenemez. Bizim bunu işin fıtratına uygun hale getirebilmemiz için de gençlerin enerjisini mutlaka toplumsal alanın tüm bileşenlerine yaygınlaştırmamız gerekiyor” diye konuştu.


AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici ise, liseler arası düzenlenen bu yarışmada başarı gösteren bütün öğrencilere teşekkür ederek, Van’ın TÜİK verilerine göre yaş ortalamasının 19 civarında olduğunu, çok genç bir nüfusa sahip olduğunu, fikirler ortaya kondukça, paylaşıldıkça ve bu paylaşılan fikirler desteklendikçe sonuç alınabileceğini söyledi. Bilici, bu konuda bütün fikirlerin gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını da sözlerine ekledi.


DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, Van’ın geleceği olmayan bir şehir olarak nitelendirdi. Demirci, “Bir gezegenden, bir uzaylı Van’a gelirse ve Van hakkında hiçbir bilgi, hiçbir belge, önyargısı olmadan Van’ın sokaklarını gezse, geçmişteki eserlerini ziyaret etse söyleyeceği tek şey vardır. ‘Geleceği olmayan bir şehir’ der. Neden? Çünkü çok muhteşem tarihi eserleri vardır, ama aynı muhteşemliği yansıtan bir bugünü yoktur. Çok rastgele büyüyen ve gelişen bir şehir. Bu şehri hayal etmemiz gerekiyor, geleceği düşünmemiz gerekiyor ve bunu da gençlerin düşünüyor olmasından son derece mutluyum. En genç nüfusa sahip bir il olmada Şırnak ile yarışıyoruz. Bu gençlerin de bu şehrin geleceğini düşünüyor olması, geleceği üzerinde hayal ediyor olması Van’ın geleceği konusunda bana umut veriyor. Hepimize umut vermesini istiyorum ve bu yarışmayı düzenleyen Genç MÜSİAD’a da ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


“Bir Şehir Hayal Ediyorum” liseler arası makale yarışmasında birinci olan Özen Adalı Anadolu Lisesi’nden Berfin Mutlu ödülünü Van Vali Yardımcısı Ramazan Kurtyemez’den aldı.

Editör: Wan Haber