Van’da BDP , HDP, EMEP ve 58 STÖ tarafından oluşturulan Van Demokrasi Platformu tarafından organize edilen kitlesel yürüyüş ve basın açıklamasında  cezaevlerinde bulunan 500 hasta tutuklunun sağlık durumlarına dikkat çekilerek  ölüm sınırında bulunan 163 hasta tutsağın serbest bırakılması talep edildi.


Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla yapılan kitlesel yürüyüşe Van  Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya,  BDP Büyükşehir Belediye Eş  Başkan Adayı Hatice Çoban,  BDP PM Üyesi Ramazan Yıldız,  BDP İlçe Eş Başkan adayları, STÖ temsilcileri ve kalabalık bir yurttaş grubu katıldı.  Musa Anter Barış parkı önünde toplanan, ellerinde hasta tutsakların isim listesi ve  “Hasta tutsaklara özgürlük” yazılı  pankartla yürümek isteyen kitleye polis izin vermedi. Kitleyi uzun süre soğuk havada  bekleten polis daha sonra barikatı kaldırarak yürüyüşe izin verdi.

Fegiye Teyran parkı önüne kadar “Biji Serok Apo” ve “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları ile yürüyen kitle adına basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Hamdi Bayhan,  cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin günden güne arttığını belirterek, “ Bu ırkçı ve düşman hukuku uygulaması özellikle gardiyan kimliği adı altında F tipi cezaevlerinde yuvalanan bir gladio tarafından yürütülüyor. Amaç, iradeyi kırmak ve onları teslim almaktır. Ancak tarih göstermiştir ki cezaevlerinin görkemli ve çok onurlu bir direniş tarihi vardır.” Dedi.


Bayhan, cezaevlerinde bulunan insanların sağlık, yaşam ve güvenliğinden AKP hükümetinin sorumlu olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü : “ Son 3 yıl içinde 19 hasta tutsak cezaevlerinde yaşamını yitirmiştir. Bugün itibariyle 500’ü aşkın ağır hasta tutsak içinde 163 hasta tutsağın ölümün sınırında olduğunu  belirtmek isteriz. Hastalıkları doktorların ‘Cezaevinde kalamaz’ raporlarıyla sabit olmasına rağmen hala savcıların ‘Kamu güvenliği tehlikelidir’ gerekçesiyle serbest bırakılmıyorlar. Bunlar yatalak, kanser, akciğer hastasıdırlar. Bu insanlar serbest  bırakılırsa devletin nesini tehdit edebilirler? Bu insanların ölümcül durumlarına rağmen serbest bırakılmamalarının nedeni siyasi ve ideolojiktir. Bizim hükümete, devlete çağrımız; bu anlamda yeni ölümler ortaya çıkmadan ölüm sınırında olan 163 hasta tutsağın derhal serbest bırakılmasıdır. Yoksa yarın çok geç olabilir. Devletin bu anti-demokratik uygulaması devam ederse biz STK’lar olarak demokratik kararlığımızı yükselteceğimizi tüm demokratik kamuoyuyla paylaşmak isteriz.” 

Açıklamanın ardından kitle alkış ve sloganlarla dağıldı.

 

Editör: Wan Haber