TRT Haber spikerlerinden Sermin Baysal Ata'nın canlı yayında iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya'ya sorduğu soru sosyal medyayı ikiye böldü. Baysal Ata'nın “Demir eksikliği konusunda Demir döküm malzemeler kullanmak, tencere, tava faydalı olur mu?” sorusuna Doktor Kaya “Hayır” cevabını verdi.

Dr. Ayça Kaya’nın soruya net bir cevap ile “Hayır” demesine rağmen sosyal medyada tartışmalar bitmek bilmiyor  Bir taraftan sorunun “saçma” olduğunu söyleyenler yer alırken diğer taraftan da saf demir tavada pişen yemeklerden demir alma ihtimalinin olduğu savunuldu. İlginç tartışmalar ya da atışmalar devam ediyor. Özellikle de son zamanlarda coronavirüs hastalığı salgını sebebiyle bütün televizyon kanallarında ve görsel medyada birçok bilim insanının gazeteciler ile karşılıklı konuştukları ya da atıştıkları görülmektedir.

TRT WORLD PERSONELİ İLE BİLİM İNSANI ARASINDA TARTIŞMA

Diğer taraftan TRT Haber’de ilginç anların yaşanmasına neden olan soru, TRT World çalışanı Gazeteci Fatih er ile Bilim insanı can Gürses arasında da polemik yaşanmasına neden oldu.

Can Gürses soru ile ilgili “En yakın acil servise serum bağlatmaya gidiyorum wikipedia’dan demir balık örneğini verenler açıp okunmamış, çok yazık daha ilk paragrafta hiçbir etkisi olmadığı için kullanımının durdurulduğu yazıyor” ifadelerini kullanırken Fatih Er' de “Bayım vaktin olursa bunu oku. Wiki değil” dedi.

Can Gürse, Fatih Er'e “Wiki zaten klinik çalışmalara referans veriyor bayım... Hiçbir fikriniz olmadığı konulara bulaşmayın derim.” yanıtını verirken Er’de “önce oku. fikir sahibi değilim. Ben söylemiyorum. bilimsel araştırma yanlışı görmek erdemdir.” cevabını verdi.

TRT HABER SPİKERİNDEN AÇIKLAMA

Tartışmaların yaşanması üzerine TRT Haber spikeri Sermin Baysal Ata Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Ata, Şu ifadeleri kullandı:

  • Dün akşam konuğuma yönelttiğim demir eksikliği ile ilgili soru, sosyal medyada tartışma konusu olmuş
  • Bu, bilim insanlarının da tartıştığı bir konudur. Merak edenler bu konuyla ilgili birçok makale bulabilir, literature bakabilir.
  • Bu aynı zamanda bazı izleyicilerimizin ve bize yönelttikleri  bir sorudur. Bir moderatör olarak izleyicilerimizin merak ettiği soruları konuğuma yöneltmemden daha doğal bir şey olamaz.
  • Bilim insanlarının tartıştığı, bazı izleyicilerimizin de merak ettiği bir konuyu gündeme getirmem nedeniyle maruz kaldığım art niyetli ve kaba eleştirileri kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.”Dedi.

Editör: Wan Haber