İlgili kanunda, oy kullanmayanların 22 TL ceza ödemesi öngörülürken, bu paranın tahsilatı için yapılacak masraf göz önüne alınarak, cezanın uygulanmadığı görülüyor.

30 Mart Yerel Seçimleri'ne kısa bir süre kala, oy kullanmayan vatandaşların ceza ödeyip ödemeyeceği hususu belirsizliğini koruyor.

2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu’nun “Seçimde oy kullanmayanlar” başlıklı 63.maddesinde, “Seçmen kütüğünde kaydı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunduğu halde, Milletvekilliği genel ve ara seçimlerinde, meşru mazeretleri olmaksızın katılmayanlar, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından on bin lira para cezasıyla cezalandırılırlar. Bu karar kesindir” hükmü yer alıyor.

2972 sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu’nda da, Ek madde 1’de ise, “Seçmen kütüğüne kaydı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunduğu halde, mahalli idareler genel ve ara seçimlerine meşru mazeretleri olmaksızın katılmayanlar ilçe seçim kurulu başkanı tarafından 200.000 (ikiyüzbin) lira para cezası ile cezalandırılır. Bu karar kesindir.” deniyor. Buna göre sandığa gitmeyenlere, 22 TL cezası uygulaması öngörülüyor.

Kanunda konulan cezaların uygulaması ise İlçe Seçim Kurulları Başkanları'na bırakılıyor. Ancak 22 TL'lik cezayı tahsil etmek için yapılan yazışmalar ve masraf göz önünde alındığında ceza genellikle uygulanmıyor.

Editör: Wan Haber