Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerde ortaya çıkan ve "kuzey ışıkları" olarak da bilinen kutup ışıkları, 5 Kasım 2023 tarihinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görüldü. Bu doğa olayının sebebi ise Güneş aktivitelerindeki artıştı.

Dünya'nın manyetik alanı, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkları yönlendirir. Bu parçacıklar, en fazla kutup bölgelerine ulaşabilir çünkü burada Güneş'ten gelen yüklü parçacıklar manyetik alan çizgilerine paralel hareket eder ve daha düşük manyetik kuvvetlere maruz kalır. Güneş'ten gelen parçacıklar Dünya atmosferine girdiğinde oksijen ile etkileşime girerek yeşil, azot molekülleriyle çarpıştığında mavi, iyonlaşmamış azot atomları ile çarpıştığında ise mor ya da eflatun renkli ışıklar ortaya çıkar. Bu doğa olayına kutup ışıkları adı verilir. Ayrıca atmosferin üst kısımlarındaki oksijen atomlarıyla etkileşime giren yoğun parçacık bombardımanı durumunda kırmızı renkte kuzey ışıkları görülebilir. Kutup ışıkları olarak adlandırılsa da aslında Güney Kutbu civarında da görülebilirler. 

Normal şartlarda orta enlemlerde bulunan ülkelerde kuzey ışıkları gözlemlenmez. Ancak son günlerde Türkiye'de de kuzey ışıklarıyla aydınlanan bir gökyüzü görüldü. Bu durumun sebebi, güçlü bir jeomanyetik fırtınaydı. Türkiye’de gözlemlenen kırmızı renkli kuzey ışıkları, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların atmosferin üst kısımlarındaki oksijen ile etkileşime girmesi sonucu ortaya çıktı.

Jeomanyetik fırtınalar, Güneş aktiviteleri sonucunda Dünya’nın manyetik alanında yaşanan değişikliklerdir. Güneş aktivitelerinin maksimuma ulaştığı dönemlerde, jeomanyetik fırtınaların görülme sıklığı da artar. Bir sonraki solar maksimumun Ocak-Ekim 2024 döneminde yaşanması beklenmektedir.

Kaynak: WanHaber Haber Merkezi