Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban ile Bekir Kaya, Saray ve Özalp ilçelerinde mahalle muhtarları ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. İlk olarak Saray ilçesinde gerçekleşen toplantıya Çoban ve Kaya'nın yanı sıra, Saray Belediyesi eş başkanları Zilan Aldatmaz ve Abdulkadir Çalışkan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterleri'nden Sedat Töre, Van Su Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Müdürü Mehmet Özköseoğlu, Fen İşleri Daire Başkanı Bekir Kıran, BDP İlçe Başkanı Fevzi Bargin de katıldı. Mahalle muhtarlarının tamamının katıldığı toplantıda ilk sözü eş başkan Kaya aldı. Seçimlerin ardından ilk toplantılarını Saray'da yaptıklarını belirten Kaya, 5 yıl boyunca muhtarlar ve kentlilerle birlikte çalacaklarını, bunun için yeni bir planlama aşamasında olduklarını söyledi. Aciliyet durumuna göre çalışmalara hızlı bir şekilde devam edeceklerini aktaran Kaya, eksiklikler kendilerinin, 5 yıl içerisinde çıkacak başarının ise halkın olacağını ifade etti. İl Özel İdarelerinin tüm görevlerinin Büyükşehir Belediyeleri'ne devredildiğini aktaran Kaya, bu yıl itibariyle köylerde yapılacak tüm çalışmaların büyükşehir tarafından yapılacağını belirtti. Acil yapılması gereken çalışmaların neler olduğu konusunda bire bir sohbetler yaparak çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Kaya, belediyecilik modellerinin 'halkla birlikte yönetmek' olduğunu söyledi.

Kaya'nın ardından konuşan eş başkan Çoban ise, göreve geldikleri kurumun hizmet kurumu olduğunu belirterek, kendilerinin de hizmet için geldiklerini söyledi. Sorunlar çıkınca değil, sorunları önceden tespit edip, çözmek için burada olduklarının altını çizen Çoban, tüm muhtarların belediyenin birer çalışanı olduğunu ve bu şekilde yaklaşmaları gerektiğini söyledi. Muhtar, ilçe belediye eş başkanları ve büyükşehir belediyesi eş başkanlarının ortak hareket ederek çalışmaları gerektiğinin altını çizen Çoban, 5 yılın çok kısa bir süre olduğunu, bu süre içerisinde de sorunları en aza indirmek için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti. Tüm ilçe ve köylerde öncelikleri belirlemek ve buna göre çalışma yapmak zorunda olduklarını aktaran Çoban, halkla birlikte bunu başaracaklarını söyledi.

Çoban'ın konuşmasının ardından toplantıya katılan muhtarlar tek tek kalkarak mahallelerinin sorunlarını aktardı. Yol, su ve altyapı sorunlarının yoğunlukta anlatıldığı toplantıda birçok muhtar eski köy isimlerinin iade edilmesi, kadınlar ve gençler için sosyal alanlar oluşturulması önerisinde bulundu. Yapılan iki saatlik toplantının ardından Çoban, Kaya ve beraberindekiler Saray ilçesinde önceki gün yaşanan sel felaketinden dolayı zarar gören aileleri ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. İlçe içerisinde geçen dereyi de inceleyen eş başkanlar daha sonra ilçeden ayrıldı.

Eş başkanlar Saray ilçesinin ardından bu kez de Özalp'ta mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Tüm köy muhtarların katıldığı toplantıya Özalp Belediyesi Eş Başkanı Handan Bağcı da katıldı. Toplantıda ilk sözü alan Özalp Belediyesi Eş Başkanı Handan Bağcı, Büyükşehir Kanunu ile birlikte yeni bir sistemin inşa edildiğini belirterek, bu sistemin tam anlamıyla çalışması için zamana ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. İlçe ve mahallerde artık büyükşehir ile birlikte çalışacaklarını hatırlatan Bağcı, halkla birlikte çalışarak başaracaklarını belirtti.

Daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya; ilçelerin, mahallelerin ve halkın sorunlarını yerinde tespit etmek için böylesi toplantılar yaptıklarını belirterek, halkın beklentileri, eleştirileri ve önerileri ile yeni bir planlama çıkaracaklarını aktardı. Kentte yaptıkları her türlü çalışmaları halkla ortaklaşarak yapacaklarını yenileyen Kaya, "Ortak çalışma ve ortak karar alarak bu kente hizmet edeceğiz. Bunu yaparken de önceliğimiz muhtarlardır. Muhtarlarımız bizlere randevusuz bir şekilde gelerek sorunlarını aktarabilirler. Biz bu sorunları bilerek anında müdahale edeceğiz" dedi.

Toplantının ardından muhtarlar sorunlarını rapor şeklinde eş başkanlara ilettiler.

Editör: Wan Haber