24 Ocak 2001’de Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Şehitlik semtinden bulunan Sezai Karakoç Caddesi'nde uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit edilen Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve polis memurları Mehmet Kamalı, Selahattin Baysoy, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ile Sabri Kün için anma töreni düzenlendi. Program Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 silah arkadaşının oluşturulan anı defterine not yazılmasıyla başladı. Şehitlerin özgeçmişinin okunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Şehitler için düzenlenen anma törenine, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Mine Lök Beyaz, Oya Eronat, Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın akrabaları, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memurları ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Programda konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve beraberindeki 5 polis memurunu anmak üzere toplandıklarını belirtti. Vali Aksoy, "2001 tarihinde şehit olduğunda ben İçişleri Bakanlığı’nda Genel Sekreterlik görevini yürütmekteydim. Şehit haberini büyük bir üzüntü ile aldım. Başta büyük üzüntü yaşadım. Halkın huzur ve güvenliği için barış içinde yaşam sürdürülmesi için özveriyle çalışan emniyet teşkilatı ve jandarma teşkilatı birçok noktada şehit verdi. Ali Gaffar Okkan ve beraberindeki polis memurları Diyarbakır halkıyla bütünleşmiştir. Diyarbakır halkı tarafında çok farklı bir noktaya taşınmıştır" dedi. 


Daha sonra konuşan Diyarbakır Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü ise düzenlenen hain bir saldırı sonucu şehit olan merhum Ali Gaffar Okkan’ın ve polis memurlarının halkına yürekten bağlı olduklarını söyledi. Böğürcü, "Olay gerçekleştikten bu yana geçen sürede sadece bizim değil Diyarbakır halkı da şehitlerini unutmadı. Şehitlerimize özellikle saygı sevgiyi her zaman görmekteyiz. Gaffar Okkan, devlet ile milletin kaynaşmasını sağladı. Merhum müdürümüz Diyarbakır ve Diyarbakır halkının aşığıydı. Aynı şekilde Ali Gaffar Okkan seviliyordu. Şehir merkezinde dolaştığımızda rahmetli müdürümüzün fotoğrafları görmekteyiz. Şehadetinden sonra doğan yüzlerce çocuğa Ali Gaffar Okkan isminin verildiğine şahidiz. Diyarbakır halkının merhum müdürümüze gönülden bağlı olduğunun göstergesidir. Şehit edilen Emniyet Müdürü ve 5 silah arkadaşının devlet ile milleti engelleyip, bu kutsal topraklar üzerinde kin ve nefret tohumları serpmek istemişlerdir. Şunu iyi bilsinler amaçlarına asla ulaşamayacaklardır. Halkının yanında olmayan teşkilat başarılı olamaz. Halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 


AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat da, şehit Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ile iki ayrı anısı olduğunu dile getirdi. Eronat, “Evim hem eğlencenin hem de eylemlerin olduğu noktada. Bir gün Diyarbakırspor maç kazanmıştı. Gençler şenlik yapıyordu. Pencereden baktım. Gençlerin bir siyah arabayı salladığını gördüm ve korktum. Kardeşime seslendim. Arabaya saldırı vardır. Gelip baktı ve dedi ki abla Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın makam aracıdır. Gençler ona sevgi gösterisi yapıyordu. Bir makam aranın omuzlara alınmak istenmesine ilk defa şahit oldum" şeklinde konuştu.


Program, okunan duaların ardından bırakılan karanfillerle sona erdi.


Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 şehit polis memuru için tarihi Ulu Camide mevlit okunacak.

Editör: Wan Haber