Bir başkasının yardımı olmadan gündelik hayatını ve ihtiyaçlarını devam ettirmesi mümkün olmayan genel ihtiyaçlarını yeme, içme, banyo ve tuvalet ihtiyaçlarını tek başlarına yapamayan özürlülere Devlet tarafından evde bakım parası verilmektedir.

Evde Bakım Parası Almak İçin Belirlenen Kriterler

Engelli bir kişinin evde bakım parası alabilmesi için ailesinde kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin 2/3'ünden düşük olması gerekir. Engelli kişinin engellilik oranının %50 ve üzeri olması durumu şartı vardır. Ayrıca tam teşekküllü hastaneden alınan özürlü raporunda ağır engelli olan bölümde hastane tarafından evet yazılı olması şartı aranır.

evde-bakim-parasi.JPG

Evde bakım Parası Neye Göre Düzenleniyor?

Evde bakım için destek parası her bir engelli için her ay 10.000 gösterge rakamı ile Devlet memurları kanununun ilgili maddesi gereğince aylık gösterge tablosunda belirtilen rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara dönüştürülmesinde uygulanacak aylık katsayının çarpımı ile bulunan rakam ödenir.

Evde Bakım Parası İçin Gereken Belgeler NELER?

Evde bakım parası için yapılacak müracaat için gerekli belgelerin başında öncelikle engelli kişinin ve bakımını yapan kişinin kimlik belgesi, Tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alınmış, ağır engelli olduğunu belirtir Sağlık Kurulu Raporu, özürlü kişiye ait iki adet fotoğraf, öğrenim durumunu gösteren belge, kanuni vasisi varsa vasi atandığına dair mahkeme kararı ile müracaatlar en yakın Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne yapılır.

Evde Bakım Parası Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Başvuru yapıldıktan sonra ilgili makamlara ulaşmasından sonra en az üç kişiden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme ekibi özürlü kişiyi ve bakacak olan kişiyi ikametinde eğer ikamet adresine yaşamıyorlar, yaşadıkları yere giderek gerekli incelemeleri yapar ve bakım raporu hazırlarlar. Bu bakım raporunun hazırlanması esnasında acil durumların dışında normal süreçte 3-6 ay arasında sonuçlanır.

evde-bakim-parasi-001.JPG

Evde Bakım Parası 2018 Yılı İtibari ile Ne Kadar?

2018 yılı evde bakım parası alınıp, alınmayacağı net asgari ücret tutar baz alınarak belirleniyor. Bu durumda 2018 yılında kişi başı net geliri ortalama 900 TL altında özürlü kişiler evde bakım parası yardımından faydalanabiliyor.

Evde Bakım Parasını Hangi Banka Veriyor?

Evde bakım ödemeleri şuan için Ziraat Bankası aracılığıyla ödenmektedir. 2018 yılında da yapılan sözleşme devam ederse yine ödemelerinizi Ziraat Bankası hesaplarınızdan alabilirsiniz. (Kaynak: WanHaber.com)

Editör: Wan Haber