WanHaber / Oktay Dincer

9 Kasım 2011 yılında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci yıkıcı deremin yıl dönümünde Edremit Belediyesi’nde anma programı düzenledi.

Törende, 9 Kasım 2011 tarihinde Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlar ile Japonya'dan kurtarmalara katılmak için gönüllü gelen Dr. Atsuhi Miyazaki için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve iki ülkenin milli marşları okundu.

Depremin yıldönümünde Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata'nın katılımıyla Çatak ve Edremit’e hibe edilen tam donanımlı arama kurtarma araçları teslim edildi.

Edremit Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen teslim törenine Büyükelçi Katsumata, Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Çatak Kaymakamı Sercan Sakarya, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ve Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan ve Japonya'dan gelen kurtarma ekibi katıldı.

Düzenlenen tören, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say'ın açılış konuşmasıyla başlandı.

“JAPONYA BÜYÜKELÇİLİĞİNİN VAN’A İLGİSİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM”

“Bu hibe programı kapsamında aldığımız araçlar aslında sadece bir araç değil, bir anlamda bu birlik ve beraberliğin sembolü” diyen Edremit Belediye Başkanı İsmail Say; “2011 Van depremini beşinci katta yaşayan bir Vanlı olarak Japonya’yı temsilen Japonya Büyükelçiliğinin Van’a olan ilgi ve alakasından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“MİYAZAKİ TÜM DÜNYAYA İNSANLIK DERSİ VERDİ”

Konuşmasını sürdüren Başkan Say, Van depreminde çalışmalara destek olmak üzere Van’a gelen ancak burada enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Miyazaki’den söz ederek; “Atsushi Miyazaki, belki bir tek kişiydi ama tüm dünyaya, 10 binlerce kilometre öteden gelip bir insanlık dersi verdi. Bu birlik ve beraberlik mesajı Van’dan, Türkiye’den tüm dünyaya verilmişti. Biz de göreve geldikten sonra Doktor Miyazaki'nin hayata gözlerini yumduğu Van Bölge Hastanesi’nin hemen yanında bir koruluk alanı ve anıt park yaptık. O koruluk alan şu anda Doktor Miyazaki Anıt Parkı olarak tüm Van halkına hizmet veriyor” ifadelerini kullandı.

“BİRLİK BERABERLİĞİMİZİN SEMBOLÜ”

Edremit Belediye Başkanı Say; “Edremit Belediyesi olarak 1890 yılında Ertuğrul Firkateyni ile başlayan Türk-Japon birlikteliğinin 133. yılında yine sizleri aramızda görmekten, bu birlik ve beraberliği devam ettirmekten ve bunu Van'dan, Edremit'ten tüm dünyaya duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.

İnşallah bu birlik ve beraberlik önümüzdeki yıl Türk-Japon ilişkilerinin resmi ilişkilerinin 100. Yılında da çok kuvvetli bir şekilde anılarak devam edecektir. Bu hibe programı kapsamında aldığımız aslında sadece bir araç değil, bir anlamda bu birlik ve beraberliğin sembolü. Özellikle Türkiye ve Japonya çok büyük felaketler atlatan ülkeler. Bu noktada özellikle deprem ve afet özelinde de iş birliğinizin öne çıkması çok daha kıymetlidir” şeklinde konuştu.

“AFETLER BİRİNCİ SIRA GÜNDEM”

Dünyada afetlerin ve afetleri yönetmenin birinci sıra gündem olduğuna değinen Say; “Artık dünyada afetler ve afetleri yönetme birinci sırada gündemde olması gereken işlerden biridir. Özellikle Bahçesaray çığ felaketinden sonra bir arama kurtarma birliği kurmanız gerektiğini, bu noktada acil durumlarla mücadele etmenin önemini fark ettik.

Tamamı belediyedeki çalışma arkadaşlarımızdan olan ve hiçbir ücret talep etmeden gönüllü bir şekilde çalışan arkadaşlarımızdan oluşan bir ekip kurduk. Ülkemizde meydana gelen ve 11 şehrimizi etkileyen Maraş depreminde 50 binden fazla vatandaşımızı kaybettik.

Özellikle küresel ısınmanın, çevresel etkilerin giderek arttığı dünyamızda afetlerle mücadelenin ve bununla ilgili birimlerin önemi bir kez daha öne çıktı. Bu anlamda sıcağı sıcağına depreme, afetlere müdahale edecek araç ve ekipmanın çok kıymetli olduğunu gördük. Bu proje kapsamında bize ve Çatak Kaymakamlığına hibe edilen araçlar, tam donanımlı araçlar” dedi.

“DOST KARA GÜNDE BELLİ OLUR”

Japonya Büyükeliçisi Katsumata Takahiko da, yaptığı konuşmada; “Dost kara günde belli olur’ sözüne yakışan bir ilişkimiz var. Ben 1983 yılında ilk defa Türkiye’ye geldim. Bundan sonraki 40 yıl içerisinde iki ülkemizde birçok deprem felaketleri yaşadık.

Halklar olarak çok acı çektik. Ancak böyle zor zamanlarda iki ülke halklarımız birbirine yardım sağlayarak bizim dost ilişkilerimizi kuvvetlendirmiştir. Dost kara günde belli olur sözüne yakışan bir ilişkimiz var. 23 Ekim 2011 günü ve sonrasında meydana gelen Van depreminde çok sayıda insan hayatını kaybetmişti. Bunlardan biri de arama kurtarma faaliyetlerine destek vermek için Van’da bulunan Atsushi Miyazaki idi. Bu vesileyle depremde hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

“MİYAZAKİ’NİN ANISINA SAHİP ÇIKAN VAN HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Atsushi Miyazaki anısına sahip çıkan Van halkına teşekkür eden Japonya Büyükeliçisi Katsumata Takahiko; “Japonya ile çok güçlü bağları olan Van ilinde Çatak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Edremit Belediyesi’yle dostluğumuzu daha da derinleştirecek projeleri geliştirdiğimiz için çok mutluyum.

Japonya hükümetinin mali desteğiyle olası bir afet veya kaza durumunda arama kurtarma faaliyeti gerçekleştirecek araçların temin edildiği bu proje aynı zamanda Çatak ve Edremit’in ilk arama kurtarma araç projesidir. Bu proje sayesinde temin edilen araç ve ekipmanların arama kurtarma yetkinliğini artıracağına ve bölge sakinlerinin gönül rahatlığıyla yaşayabilecekleri bir bölge oluşturacağına inanıyorum” diye kaydetti.

“DOSTLUĞUMUZUN TEMELLERİ 19. YÜZYILA DAYANIYOR”

Japonya'nın arama kurtarma ekiplerinin Van'a verdiği desteğe vurgu yapan Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, “Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun temelleri 19. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. İki ülkenin de deprem ülkesi olması sebebiyle birlikte dayanışma içerisinde güçlüklerin üstesinden gelmişlerdir.

2011 yılında meydana gelen büyük Doğu Japonya depreminin ardından ülkemizden giden arama-kurtarma ekibi bölgede en uzun süre kalan yabancı ekip olmuştur. Hemen ardından ilimizde meydana gelen depremde ise Japonya arama kurtarma ekipleri üst seviyede katılarak destek olmuşlarıdır. Hükümetler arasındaki afet riskinin azaltılması işbirliği kapsamında yerel yönetimlerimiz arasındaki işbirliğini artırarak iki ülke ilişkilerine yakın destek sağlamayı umuyoruz” dedi.

“ARAÇ, ÖNEMLİ BİR İHTİYACI GİDERECEK”

Çatak ilçe kaymakamı Sercan Sakarya da konuşmasında, “Japon Büyükelçiliği tarafından sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlere yönelik uygulanan insani güvenlik projelerine yardım kapsamında yürütülen Çatak ilçesine arama kurtarma ve araç sağlama projesi kabul edilmiştir.

Proje kapsamında alınan araç her türlü afetlere karşı donanımlı hale getirilerek ilçemizde hizmet verecektir. Japonya Büyükelçiliği ile birlikte yürüttüğümüz bu proje birçok afetle karşı karşıya kalan ilçemizin önemli bir ihtiyacını gidermiş olacaktır. İlçemize önemli hizmetler sağlayacak bu projeyi büyükelçilik tarafından desteklenmeye değer görmesinden dolayı mutluluk duymaktayız.” ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılarak araç teslimi gerçekleştirildi.

Editör: Ramazan Çetin