Tüplü şofbenlere banyolarda geçit vermeyen İzmir Halk Sağlık Müdürü Hacı Vakkas Benli vatandaşların, tüplü yerine elektrikli şofben kullanmalarını sağlayacak ilgili firmaları değiş-tokuş kampanyasına davet etti. Benli kampanya çağrısına karşılık veren firmalar sayesinde de tüplü şofben zehirlenmesi sonucu ölüm oranlarının yüzde 90 oranında azalacağını öne sürdü.
Son günlerde yazılı ve görsel medyada ölümle sonuçlanan şofben vakaları İzmir İl Halk Sağlık Müdürü Hacı Vakkas Benli'yi harekete geçirdi. Her yıl geleneksel olarak soba ve şofben zehirlenmelerine ilişkin çeşitli uyarı ve tedbirler içeren yazılı metinleri Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullara ve il müftülüklerine göndermekle yetinmeyen Benli, şofben üreticilerine ve satışını üstlenen firmalara ölüm oranlarını düşüren hayat veren çağrıda bulundu. Ölüm kusan tüplü şofbenlerin banyolardan sökülmesi gerektiğini anlatan Benli, şofbenlerin kapalı alanlarda mevcut olduğuna dikkat çekerek, "Şofben çok kapalı bir alanda kullanılıyor. Aslında şofbenin bacasının doğru kurulması, hava sirkülasyonun sağlanması, bacanın iyi çekmesi ki bacaların temizliğine bağlıdır. Bu da oldukça teferruatlı işlemler istiyor. Bu yüzden banyoda şofben kurulmasına asla müsaade etmiyoruz. Yani uygun bulmuyoruz. Artık şofbenleri banyolardan çıkarın ya da gazlı tüplü şofben kullanmayın. Bunun yerine elektronik şofbenler kullanılmalıdır" dedi.

"KULLANILIYORSA DA GAZ KAÇAK CİHAZLARI İLE SATILMALI"
Karbon gazının kokusuz, tatsız, renksiz ve hissedilmeyecek seviyede olduğunu söyleyen Benli, söz konusu zehirlenme anında kişide bilinç kaybının başladığını ve bunun da ölüme sürükleyen bir sürecin başlangıcı olduğunu söyledi. Tüplü şofbenlerin kullanılması dahilinde mutlak olarak gaz kaçak cihazının da mevcut olması gerektiğini hatırlatan Benli, "Şofben satıcıları mutlaka gaz kaçağı alarmı ile birlikte şofben satmalıdır. Ölüm haberleri sonrası evlerdeki tüplü şofbenlerin değişim konusunda öncelik yaparak bir kampanya başlatarak fiyatlarına yansıyan bir durum oluşturabilirler. Gazlı ve tüplü şofbenler dışarıda kalsın. Banyolardan söküp atalım. Bu yüzde 90 oranında ölüm ya da yaralanma olaylarını ortadan kaldıracaktır" diye konuştu.
(AH-AŞ-Y)

10.01.2013 11:16:02 TSI

Editör: Wan Haber