“Dara xweziya şin nabe”

Kürtçe bir atasözüdür ve Türkçe karşılığı ise “Keşkenin ağacı yeşermez” dir. Van Spor Kulübü yeni sezona bir değişim ve dinamizmle başlayarak Van’ a ve Van Spora gönül veren herkeste bir heyecan ve inanç yarattı. Gelinen noktada küçük ama sosyolojik varoluşumuz nedeniyle artçı sonuçları büyük bir yol kazası yaşandı. Tanıl Bora “Nasıl Gençlerli Oldum?”  başlıklı yazısında taraftar olmayı; “Takım tutmak akıl-mantıkla ilişkisi zayıf bir bağlılıktır. En mutedil insanların gözünü döndüren, hayatında ve huyunda kara delikler açan illetli bir tutkudur.” diye tanımlıyor. Evet, taraftarlık karşılıksız, akıldışı, bazen saçma bir bağlılık ve bir tutkudur. Buna ek olarak bir Anadolu kulübünde yöneticilik yapmaya aday olmak ise çok daha zor bir iştir. Bora’nın tanımladığı gibi akıl–mantık ilişkisinin zayıf olduğu bir durumdur. “Keşke” böyle olmasaydı ve sezon başında oluşturulan yeni yönetim sezon sonuna kadar takımı sevk ve idare ederek ipi göğüsleme başarısını gösterebilseydi. “Keşke” kapalı kapılar ardında söylenmesi gerekenler bu denli kırıcı bir şekilde konuşulmasaydı. Bir spor kulübü bireylerin varoluş nedeni olabilir mi? Bu cevaplanması oldukça güç bir soru. Bizlere düşen en temel görev yeniden oluşturulan Van Spor yönetimine keşkelerimiz olmadan destek olmak, siyaset üstü ortak bir dil oluşturarak, Van Sporun başarılı olması için çaba harcamaktır. Seyithan İzsiz, Oktay Ukay, Servet Yenigün ve Veysel Ürüm’ün açıklamaları, peşi sıra siyasi partilerin yaklaşımları, STK’ ların tutumları… Bunların hepsini geride bırakalım…  “Sen şampiyon olmasan da… kupaları almasan da… seviyoruz işte… var mı?” diye hep birlikte avazımız çıktığı kadar haykıralım. Bu takım bizlerin, kentimizin ortak değeri… Şimdi müsaade beyler top konuşsun!

Oda Savaşları

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odaların ne zaman seçime gideceği bir muamma.  Esnaf Odası, Kahveciler Odası, Şoförler Odası, Minibüsçüler Odası, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine ilişkin kesinleşmiş bir seçim takvimi yok. Herkesin farklı bir cevabı var. Kimlerine göre Nisan 2022, kimlerine göre Eylül 2022, kimlerine göre ise erken bir seçim ihtimali nedeniyle seçimler sonrası. Seçim tarihi ile ilgili bir belirsizlik olmasına rağmen seçimler her an olacakmış gibi çalışan adaylar var.

Van Sanayi ve Ticaret Odası kuşkusuz bu seçimlerin en önemli odağı ve seçim kulislerinin çok erken başladığını yakından biliyoruz. Ancak durum böyleyken henüz STK’ ların ve siyasi partilerin nasıl bir tutum izleyeceği oldukça belirsiz.

Mevcut Van TSO Başkanı Necdet Takva, Zahir Kandaşoğlu, Faruk Biner, Osman Çelik ve İzzet Çoban şimdilik adı konuşulan başkan adayları.

Kentin renkli simalarından Kandaşoğlu kurduğu VATSO derneği çatısı altında tam saha pres seçim çalışmalarını sürdürüyor.

Biner ve ekibi oda yönetiminde oldukça deneyimli, nasıl bir strateji izleyecekleri ve seçimlere bağımsız olarak kendi listeleriyle girip girmeyecekleri hala bir belirsizliği barındırıyor.

Çelik, adaylık için adı konuşulmasına rağmen henüz çok erken olduğu ve zamanı geldiğinde açıklama yapacağını belirtiyor.

Kentimizin genç iş adamlarından Çoban seçim çalışmalarına başlamış durumda. Vefa ve hoşgörü üzerine seçim çalışmalarını sürdüren Çoban’ ın nasıl bir ekip oluşturacağı ve seçime kendi listesi ile girip girmeyeceği henüz bilinmiyor.

Müslüm Erbay,  İTÜ Maden Mühendisi, DOĞUSİFED Başkanı, Van TSO Meclis Üyesi ve TOBB Üst Kurul Delegesi. Herkesin takdirini kazanmış bir iş adamı olan Erbay’ ın nasıl bir tutum sergileyeceği merakla bekleniyor.

Son söz elbette mevcut başkan Takva’ da.

Kamuoyunda yeni bir isime, yeni bir enerjiye ihtiyaç duyulduğu konuşulmakla birlikte, 2 dönemdir Van TSO başkanlığı yapan Takva ve ekibi gerçekleştirdikleri başarılı projeler ve özellikle odanın kurumsallaşması yönünde attıkları adımlardan dolayı bir teşekkürü hak ediyor.

Kentimizde oda ve borsa seçim heyecanının bizlere yakışır şekilde kimseyi ötekileştirmeden, hoşgörü ve saygı çerçevesinde geçmesini ve sonuçta Van’ ın kazanmasını temenni etmek gerekiyor. Demokratik bir ortamda, saygı ve hoşgörü çerçevesinde seçimlerin gerçekleşmesi dilekleriyle…  

Anadolu’ nun Kayıp Şarkıları

“Anadolu’nun Kayıp Şarkıları Birbirimizi Dinleyeme Hazır Mıyız?”  bir Nezih Ünen filmi. Bir film düşünün, rüya gibi bir yolculuk yapıyorsunuz. Uygarlığın beşiği olduğu halde dünyanın unutmuş olduğu yerleri görüyor ve eşsiz Anadolu insanından olağanüstü müzikler dinlerken büyüleyici manzaraların tadını çıkarıyorsunuz. Yaşadığınız ülkeyi ne kadar tanımadığınızı hayretle görüyor, bu muhteşem halkı bir kere daha sevgiyle, coşkuyla kucaklamak istiyorsunuz. Bugüne kadar duymadığınız olağanüstü ezgiler dinliyorsunuz. Uzak değil bu yerler, eskiler, “Anadolu” demiş buraya. “Güneşin yükseldiği yer!..” Yabancı değil bu insanlar, bizleriz...  Peki ya, birbirimizi dinlemeye hazır mıyız?

 İyi seyirler dileklerimle…

Bir dahaki yazıda buluşana kadar hoşça kalın !..

Hasan Ali TAHTACIOĞLU