Milyonlarca asgari ücretli çalışan, 14 Mayıs seçimleri öncesi enflasyon karşısında eriyip giden asgari ücrete ek zam bekliyor. Ekonomi kulislerinde asgari ücrete en düşük emekli aylığına gelen zam karar zam yapılacağı iddiası konuşulurken, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den asgari ücretlileri hayal kırıklığına uğratacak haber geldi. İşte asgari ücrete zam senaryoları ve Bakan Vedat Bilgin'in asgari ücretle ilgili açıklamaları... 

Türkiye 14 Mayıs 2023 günü cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için sandık başına gidecek. Seçim öncesi iktidar, para musluklarını açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En düşük emekli aylığı 7 bin 500 lira olacak" dedi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, "Gazilere ödenen aylıkları asgari ücret düzeyine çıkarıyoruz" dedi. Ankara kulislerinde asgari ücrete ek zam yapılacağı iddiası konuşulmaya başlandı. 

Asgari ücrete n kadar zam gelecek?
Kulislerde konuşulan senaryolara göre en güçlü beklenti asgari ücretin seçim öncesinde 10 bin TL'ye çıkması yönünde. Ancak, asgari ücrete en düşük emekli maaşına yapılan zam oranı kadar artış yapılabileceği de konuşuluyor. Bu durumda da asgari ücretin 11 bin 500 TL olması gerekiyor.

Erdoğan, Ocak'ta Mayıs'ı işaret etmişti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralık ayında son asgari ücreti açıklarken Mayısı işaret ederek, "Beklenmedik bir durumla karşılaşırsak asgari ücrette yeni bir düzenleme daha yapabiliriz" demişti.

Kötü haberi Bakan Vedat Bilgin verdi
Asgari ücrete ocak ayında gelen zam enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eridi. Asgari ücretli çalışanlar, seçimi de dikkate alarak ek zam için Mayıs ayını bekliyordu. Emekli ve gazi aylıklarına yapılan zam sonrası beklentileri artar asgari ücretlilere kötü haberi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin verdi.

Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “Bir zam beklemiyorum. Olağanüstü bir durum olursa düşünülebilir. Asgari ücrete ara zam gelmeyecektir.” dedi.

Enflasyon yüzde 20 düşmüşken...
Bakan Vedat Bilgin, "Bir zam beklemiyorum. Olağanüstü bir durum olursa düşünülebilir. Asgari ücrete ara zam gelmeyecektir. Enflasyonun yüzde 20'lere gerilere düştüğü bir ortam var.” dedi.

Seçim bitene kadar beklenti sürecek
Bakan Vedat Bilgin'in son açıklamasıyla umutlar kırılsa da 14 Mayıs'taki seçim öncesi iktidarın asgari ücrete yönelik bir artışa gideceği beklentisi halen devam ediyor.

İnternethaber
Editör: Ramazan Çetin