Wanhaber / Haber Bülteni

Van YYÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “TRB2 Uluslararası Eğitim Bilimleri Kongresi” gerçekleştirildi.

“100. Yılda Eğitim” temalı kongre kapsamında ulusal ve uluslararası bildirilerin sunulmasının yanı sıra hazırlanan atölyelerde hizmet içi eğitim de verildi.


 
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda açılışı gerçekleştirilen kongreye katılan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, konu kapsamında görüşlerini belirtmeden önce Filistin halkına yönelik insanlık dışı saldırıların son dönemde artırılarak devam etmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Rektör Şevli, işlenen insanlık suçunun en üst seviyesi olarak nitelendirilen 17 Ekim 2023 günü Gazze’deki El-Ehli Arap Hastanesi’nin hedef alınmasının hiçbir suretle kabul edilmeyeceğini; aralarında masum bebeklerin, küçük çocukların ve kadınların da bulunduğu yüzlerce Filistinli sivilin ölmesine ve yaralanmasına neden olan İsrail saldırılarını Türkiye akademik camiası olarak şiddetle kınadıklarının altını çizdi.
 
Filistin’de uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk ilkelerinin açık ihlalinin söz konusu olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, tüm saldırıların ve şiddet eylemlerinin derhal durdurulması ve bir daha hiçbir suretle şiddete başvurulmaması adına bu insanlık suçunun acilen bitirilmesi çağrısında bulunduklarını söyledi.

 
“Saldırılar sonucunda hayatını kaybeden tüm Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedikten sonra kongre kapsamındaki konuşmasına geçen Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, eğitimin bireylerin ve toplumların gelişmesinde en önemli etkenlerden biri olduğunu ifade etti.
 
TRB-2 kongresi ile “100. Yılda Eğitim” başlığı çerçevesinde bölgesel istihdamın artmasına ve eğitim araştırmaları anlamında gelişmeye destek olmayı amaçladıkları belirten Rektör Prof. Dr. Şevli; “Bölgesel kalkınma adına sunulan birbirinden nitelikli akademik sunumları Üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duymaktayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan kalkınma bölgeleri politikasına göre, illerimiz sahip oldukları sosyo-ekonomik göstergeler açısından gruplandırılmış; Hakkâri, Bitlis ve Muş gibi illerimiz ile beraber Van ilimiz de hâlihazırda TRB2 olarak ifade edilen kalkınma bölgesi içerisinde yer almıştır” ifadelerini kullandı.


 
Bölgesel kalkınma noktasındaki gelişmelere detaylı yaklaşmayı, yapılacak düzenlemeler noktasında eğitim ve istihdam başlıklarındaki tartışmaları ve çalışmaları ortaya çıkarmanın çok önemli olduğunu ifade eden Rektör Şevli, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak; şehir ve bölgeyle bütünleşme, birlikte hareket etme ve bu hareket birliğinden doğan güçle ülke kalkınmasına faydalı olma birincil hedeflerimiz arasında gelmektedir.

Bugün aramızda bulunan çok değerli davetli konuşmacılarımızın alanlarında yaptıkları araştırmaları paylaşmaları, sorunların belirlenmesine katkı sağlamaları ile kongremizin bir bilim şölenine dönüşeceği kanaatindeyim. Bilim insanlarının değerli paylaşımlarını sağlamanın yanı sıra, ülkemizde ve dünyada bilim dünyasına büyük katkı sağlayan insanların fikir ve çalışmalarının, düzenlenecek panellerle paylaşılacağı uluslararası bir platform ile de Üniversitemizin eğitim vizyonunu geliştirmede büyük bir yol kat edeceğiz.”
 
Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Üniversitemiz ev sahipliğinde bugün başlayan ‘TRB2 Uluslararası Eğitim Bilimleri Kongresi’ de TRB2 Bölgesinin öncül dinamiklerinden olan eğitim konusunu ulusal ve uluslararası düzeyde gerek Ülkemizin eğitim potansiyeline ve sorunlarına dikkat çeken gerek eğitim alanında küresel ölçekte yürütülen bilimsel araştırmalara ışık tutacaktır.” sözlerini aktardı.
 
TRB2 Uluslararası Eğitim Bilimleri Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fuat Tanhan, kongrenin yapılmasında desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ye ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
Eğitime yapılan yatırımların meyvelerinin çok kısa bir vadede alınmadığını söyleyen Prof. Dr. Fuat Tanhan; “Yatırımların meyvelerini çok uzun vadede alıyoruz ve bugünkü çabalarımızın, gayretlerimizin meyvelerini de muhtemelen çok uzun bir süre sonra alacağız. Hayatın değiştiğini ve çok hızlı değişmeye başladığını gözlemliyoruz. İleride bugünkü mesleklerin yüzde 80’i olmayacak; geriye kalan yüzde 20’lik meslek grubu da büyük oranda bugünkü şekliyle yapılmayacak.

Örneğin, öğretmenlik bugünkü şekliyle yapılmayacak; akademisyenlik bugünkü yaptığımız haliyle yapılmayacak. 21. yüzyıl becerileri denen ve geleceğin insan problemini çözen üç temel özellikten söz edilmektedir. Eleştirel düşünebilme becerileri, problem çözme becerileri, iletişim becerileri olan bu üç beceri yani uyarlanabilen bu yetkinlikler doğrultusunda 2023 vizyonunu tamamlamış durumdayız. 2053 ve sonraki vizyonlarımızda da bu yetkinlikte nesiller yetiştireceğiz” diye kaydetti.
 
Rus yaza Lev Tolstoy’un ‘eğer acı çekiyorsanız canlı, yok eğer başkasının acısına duyarlıysanız, hissediyorsanız o zaman insansınız’ sözünü hatırlatan Tanhan; “Bu yakın zamanda, coğrafyamızda Filistin’de yaşanan insanlık dramını hepimiz izliyoruz ve kabullenemiyoruz. Buradan bu düzenlediğimiz TRB2 Uluslararası Eğitim Bilimleri Kongresi’nde konuşma yaparken bu insanlık dramının bir an önce bitmesini ve gelecekte şiddetten arınmış nesilleri yetiştirebilmeyi başarma umuduyla yaşananları kınıyorum.” dedi.
 
Van İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras da, eğitim camiası için çok önemli olan bu kongrenin kendileri için çok kıymetli olduğunu ve kongrede emeği geçen herkese, YYÜ’ye teşekkür ettiğini belirtti.

Kongre kapsamında açılış konferansını Prof. Dr. Halil Rahman Açar’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi eğitim, felsefe ve etik konularında yaptığı konuşma ile gerçekleştirdi.
 
Davetli Konuşmacı olarak Prof. Dr. Üstün Dökmen’in de bir konuşma gerçekleştirdiği kongre, Edremit Evliya Çelebi Uygulama Oteli Konferans Salonunda yüz yüze ve çevrim içi sunumlar şeklinde 22 Ekim’e kadar devam edecek.
 
20-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen kongrenin açılışına, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ile birlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras ile birçok akademik-idari personel ve öğrenci katıldı.

Editör: Ramazan Çetin