Ali Rıza Binboğa, 26 Şubat 1950'de Kayseri'nin Sarız ilçesinin Ördekli köyünde dünyaya geldi. İlkokulu köyünde tamamladıktan sonra, Mimar Sinan İlköğretmen Okulu’na parasız yatılı olarak kaydoldu. Eğitimi boyunca müzikle tanışan Binboğa, özellikle piyano, keman ve flüt gibi enstrümanlara ilgi duydu. Müzik eğitimine Ankara İlköğretmen Okulu'nda devam etti ve burada düzenlenen bir müzik seminerine katılmak üzere seçilen 16 öğrenciden biri oldu. Bu seminer, Binboğa'nın müziğe olan tutkusunu pekiştiren önemli bir dönüm noktasıydı. Piyano hocası Nurhan Büyükgönenç'in katkılarıyla müzikteki yeteneğini geliştirdi.
Eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'nde sürdüren Binboğa, 1973 yılında Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Ancak mühendislik kariyerine paralel olarak müzikle de ilgisini kesmedi. Üniversite yıllarında devlet Opera ve Balesi'ne katılarak bariton sesiyle dikkat çekmeye başladı. Ayrıca, tiyatro eğitimi almak için Dostlar Tiyatrosu’na katıldı ve burada sahneye çıkma hayalleri kurdu.
1970 yılında TRT'nin düzenlediği bir yarışmada “Türkü Düzenlemesi” dalında birincilik ödülü kazandı ve 1971'de solfej hocası Canan Akın’ın önerisiyle “Mehriban” adlı şarkısını plak olarak yayınladı. Bu plağın ilgi görmesi üzerine Türkfon Plakçılık, Binboğa’ya yeni bir teklif sundu ve 1972 yılında “Kem Gözlerden” ve “Yaralı Deli Gönül” adlı şarkıları kaydetti. Ancak, opera teknikleriyle söylediği bu plak, Türkfon tarafından beğenilmedi ve piyasaya sürülmedi.
1975 yılında ise “Yarınlar Bizim” adlı şarkısı büyük ilgi gördü ve Türkfon, bu şarkıyı yayımladı. Aynı yıl, İstanbul'da elektrik mühendisi olarak çalışırken, Türkiye'nin Eurovision için yaptığı ön elemelere katılmaya karar verdi ve “Yarınlar Bizim” şarkısıyla finale kaldı. 1975 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye ilk kez yarıştığında, Semiha Yankı'nın “Seninle Bir Dakika” şarkısıyla birinci olup sonuncu oldu, ancak Binboğa'nın şarkısı büyük ilgi gördü ve oldukça sattı. Bu başarının ardından Yeşilçam'dan film teklifi aldı ve "Yarınlar Bizim" adlı film yapıldı.
1978 yılında Türkiye yeniden Eurovision'a katılma kararı alırken, Binboğa “Baharı Beklerim” adlı şarkısıyla ön elemelere katıldı ve finale yükseldi. Aynı yıl “Baharı Beklerim” ve “İlk Öğretmen” adlı şarkıları içeren bir 45'lik plak çıkardı.
1999 yılında MESAM (Müzik Eser Sahipleri Meslek Birliği) Yönetim Kurulu’na seçilen Binboğa, 1987 yılından itibaren MESAM’a üyedir ve bugüne kadar beş albüm ve yedi 45’lik plak yayımlamıştır. Müzik kariyerinde önemli bir yer edinmiş olan Ali Rıza Binboğa, aynı zamanda Türk müziğine önemli katkılarda bulunmuştur. Evli ve üç çocuk babasıdır.