WanHaber-ÖZEL

Van’da konut ve kira sorunu devam ediyor. Kiracıların ev bulamama ve bulduğu konutu da yüksek meblağlara kiralamak durumunda kalması önemli bir sorun oluşturuyor.

Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, Van ile ilgili önerilerde bulundu.

“MEVCUT KONUTLAR YETMİYOR”

Özdek, “Van’da konut sorunu maalesef ki var. Konut stoğunda erime söz konusu. Van’ın nüfusu her gün büyümekte, bu büyüme orantısız şekilde meydana geliyor. Nüfus artışı söz konusu olunca da konut yetersizliği ortaya çıkıyor. Şu an mevcut konutlar yetmiyor. Van’ın acil olarak 2024 yılının ortalarına kadar 10 bin konuta kavuşması lazım, buna ihtiyaç duyan bir il çünkü. Dolayısıyla bu kentin imar sorununu çözerek yatırımcı kazandırmamız lazım” dedi.

“İMAR SORUNU BİR ENGEL”

Van Valisi Dr. Ozan Balcı’yla Van’da yaşanan konut sorununu konuştuğunu belirten Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, “Valimiz Ozan Balcı’ya da bu durumu ilettim. Van’da yaşanan sorunun çözümüne ilişkin kendisiyle görüşmemiz oldu.

Van’da günden güne büyüyen bir imar sorunu var ve konut sorununun ortadan kaldırılması için önce imar sorununu çözmemiz gerektiğini belirttim. Van’a yatırım yapmak isteyen çok fazla müteahhit var ama imar sorunu bir engel olarak karşılarına çıkıyor. Ruhsat, arsa problemleri gibi pek çok engel söz konusu” ifadelerine yer verdi.

“VAN’DA KİRA FİYATLARI METROPOL İLLERLE YARIŞIYOR”

Van’da kira fiyatlarının metropol illerle yarışır durumda olduğunu aktaran Özdek, “Tüm belediyeler birlik olup imar ve arsa sorununu çözdüğü zaman Van’ın önü açılmış olacak. Van’da konut sayıları artacak, böylece kira fiyatları da düşecektir. Kentimize gelen memurlar, öğrenciler, aileler büyük sıkıntı yaşıyorlar. Hem ev bulma noktasında hem de kira fiyatları konusunda.

Maalesef ki kira fiyatları metropol illerle yarışır duruma geldi, dar gelirli ve asgari ücretli vatandaşlarımız kira fiyatlarını ödeyemez duruma geldi. Merkeze yakın bir noktada ev tutan biri 10 ila 15 bin TL arasında ödemek zorunda kalıyor. Van’da hem geçim hem de barınma sorunu ortaya çıkıyor, bu sorunun çözülmesi halinde bir nebze de olsa hem halkı hem de kenti rahata kavuşturmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Haber: Fatma Öztürk-Oktay Dincer

Editör: Ramazan Çetin