Wanhaber / Oktay Dincer

İcra birimleri tek bir alanda toplayarak daha hızlı ve etkin hizmet sunmayı amaçlayan DSİ 17. Bölge Müdürlüğü’nün yeni yerleşkesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Van DSİ 17. Bölge Müdürlüğü yerleşkesinin 1. Kısmının hizmete girmesiyle daha etkin hizmet sunumu ve maliyet tasarrufu da amaçlanıyor.

Üç etap halinde inşa edilerek hizmete girecek DSİ 17. Bölge Müdürlüğünün 1. Etabı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Van Valisi Ozan Balcı, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, AK Parti Van Milletvekilleri, Kayhan Türkmenoğlu, Burhan Kayatürk, DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, ilçe belediye başkanları, ve diğer davetlilerin katılımı ile açıldı.

Edremit’teki yerleşkede gerçekleştirilen açılış töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER: ÇOK ŞANSLISINIZ

Programda konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider; “Ben bir hakkı teslim ederek konuşmama başlamak istiyorum. Vanlı kardeşlerim son derece şanslısınız. Çünkü başta sayın valim ve milletvekilleri, keza il başkanı, bizi neredeyse her ay ziyaret ederek ve her ziyaretlerinde Van’ın bir sorununu çözerek kente dönüyorlar. Bence önce onları alkışlayarak başlamayız. Bu birlik inşallah nice berekete de sebep olacaktır” dedi.

“TARIMDA İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE OLACAĞIZ”

Tarım politikalarında önemli değişim ve gelişmeler yaşandığını anlatan Bakan Yardımcısı Gizligider; “Özellikle tarım sektöründe 2023 yılı aslında bir devrim yılıydı. Yıllardır konuşulan, üretim planlamasına ilk adımın atıldığı yıldır. Geçtiğimiz Eylül ayı itibariyle resmi gazetede yayımlanan yönetmelik değişiklikleriyle artık kim nerede, neyi ekecek, neyi dikecek ve bunların temeline suyu koyarak planlamaya başlıyoruz.

Önümüzdeki yıl itibariyle inşallah bu planlı üretimin bereketini alacağız ve artık “ürünün para etmiyor” az ya da çok bu şikâyetleri inşallah Türkiye Cumhuriyeti Devleti bitirecek. Nasıl ulaşımda, nasıl sağlıkta, nasıl savunmada kendine yeten, yetmenin de ötesinde ihraç eden bir ülke olduysak, Allah’ın izniyle tarımda da bu kıvama geleceğiz” diye kaydetti.

“VAN BİZİM İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ”

Van’ın önemine vurgu yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider; “Bakın bugün burada çok önemli bir açılış için toplandık. Yaklaşık 900 milyon TL bedelle Türkiye Cumhuriyeti Devleti Van’a çok önemli bir yatırım yapıyor ve bunu, tarihte bilinen en büyük depremin yaşandığı yıl yapıyor. İşte Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu kadar büyük bir devlet. Van bizim için son derece önemli. Ben duydum ki şöyleymiş; ‘Dünyada Van ahirette imanmış’, biz de bunun gereğini hep birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı.

“SÖZLEŞMELİ ÜRETİME GEÇİYORUZ”

Sözleşmeli üretim dönemine geçileceğini kaydeden Bakan Yardımcısı Gizligider; “Artık Türkiye’de sözleşmeli üretime geçiyoruz. Bununla ilgili bakanlığımız bütün hazırlığını tamamladı. Yine önümüzdeki yıl itibariyle sözleşmeli üretimin bereketini yaşayacağız. Yani hem alıcının hem satıcının, hakkının ve hukukunun korunduğu yeni bir düzene geçiyoruz.

Artık Türkiye’de biz işlenmeyen arazi kalmasın istiyoruz. Bu kapsamda da gerekli hazırlıklarımızı tamamladık. Çok yakında bunun da yönetmeliğini yayımlayacağız ve 2 yıl boyunca herhangi bir sebeple eğer tarımsal arazi işlenmiyorsa, ekilmiyorsa, dikilmiyorsa devlet buna el koyacak. Tabiri caizse bunu o kişi adına, o kişiler adına her kimse bu bazen miras sebebiyle olabilir, bazen başka sebeplerle, bazen göç sebebiyle olabilir ve bunu kiralayacak ve mülkiyet sahiplerinin hesabına yatıracak. Böylece bu alanlar da işletmeye kazandırılmış olacak” dedi.

“DSİ NE YAPMIŞ?”

DSİ’nin hizmetlerini özetleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider; “Devlet Su İşleri’nin bir hizmeti sebebiyle buradayız. Ne yapmış devletin su işleri ne yapmış, hem Van’a ne yapmış hem Türkiye’de ne yapmış, çok kısa onu da özetlemek istiyorum; 10 bin 086 tesise hizmet almış, 2023 yılı fiyatlarıyla bir trilyon 265 milyar TL yatırım yapmış. Sulanan arazi miktarı ki su kullanımında Türkiye'de biz yüzde 77’sini tarımda kullanıyoruz.

Yaklaşık 48 milyon dekardan 71 milyon dekara ulaştırmış. Yıllık sağlanan içme suyu miktarını 2 milyar metreküpten 5.2 milyar metreküpe ulaştırmış. Yine çok önemli bir hizmet olarak arazi toplulaştırma da 2018 itibariyle DSİ’nin hizmet alanında burada da 4 buçuk milyon dekardan lütfen dikkat buyurun; 72.7 milyon dekara ulaşmış. Baraj sayısını 276’dan bin 18’e ulaştırmış. Gölet ve bent sayısını 228’den 726’ya ulaştırmış” diye belirtti.

“VAN’DA NE YAPTIK?”

Van’a yapılan hizmetlere de değinen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, şöyle konuştu; “Yine Devlet Su İşleri eliyle peki Van'da ne yaptık? 2003 – 2023 yılları arasında, yani 20 yılda bugünün parasıyla 13 milyarı aşkın yatırım yapmışız Van’a. 172 adet tesis hizmete almışız. İşte bunlara da kabaca söyleyeyim. Size 5 adet içme suyu tesisi, 5 adet baraj, 3 gölet, yeraltı depolaması, 2 adet hiz, 17 adet sulama tesisi, arazi toplulaştırmalar bir yandan devam ediyor.

İnşallah bizim de takip edeceğimiz bu yıl itibariyle yeni müjdelerimizin de olacağını düşünüyoruz. Keza içme suyuna dair bu yıl yaşanan sıkıntıların önümüzdeki yıl yaşanmaması için hep birlikte gerek büyükşehrimiz gerekse Su İşleri inşallah el ele verecek. Bu hizmetlerin hepsi yapılmış, bundan sonra yine yapılacak. Ama yeter ki Türkiye yüzyılında bir yıldız da Van olsun.

Bunun için de istikrarın sürmesi, sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yeni hizmetlere adım adım gitmemiz lazım. Birlik beraberliğe en çok da buralarda ihtiyaç var. Artık Van hizmetle anılıyor, artık Van turizmin başkenti olmaya aday. Artık Van Doğu Anadolu’nun parlayan yıldızı olmaya aday. O günlere hep beraber ulaşacağız. Yeter ki sizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sayın Cumhurbaşkanımızın arkasında dimdik durmaya devam edin.”

VALİ OZAN BALCI: DSİ GÜZEL İŞLER YAPIYOR

Açılışta konuşan Vali Ozan Balcı, DSİ 17. Bölge Müdürlüğü yeni yerleşkesinin hayırlı olmasını dileyerek, "Taşkın korumadan baraj ve göletler yapmaya, hayvan su işletme tesislerine kadar hayatın her alanına dokunarak DSİ çok güzel işler yapıyor. 6 tane göletimiz var. İnşallah orta vadede 60 tane göletimiz olur. Çünkü Van Türkiye’deki meraların yüzde 10’una sahip, küçükbaş hayvan varlığı 3.5 milyon. Dolayısıyla bizim çiftçilerimizi desteklememiz lazım. Sulama göletleri ile hayvan girdi maliyetlerini düşürerek çiftçimiz daha çok zenginleşecek” dedi.

“50 BİN DÖNÜM ALAN SULANACAK”

Vali Balcı; “Geçen sene 5 tane sulama göleti ve Çaldıran'ın 70 yıllık hayali Çubuklu Barajı yatırım programına girdi. 50 bin dönüm alan bu sayede sulanacak. İnşallah bu sene de 7 tane gölet, 2 tane de tarımsal sulama amaçlı baraj teklifimiz oldu. Van’daki sulanabilir bütün alanları 10 yıl içinde sulu tarıma açmamız lazım. Çiftçimize bir yıl içerisinde 170 Milyon TL değerinde sertifikalı arpa, buğday, korunga, yonca ve fiğ tohumu verdik.

50 Milyon TL'lik mera ıslahı yaptık. 100 Milyon TL maliyetle Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal amaçlı sulama kanalı yaptık. 50 bini ceviz olmak üzere 350 bin meyve fidanı dağıttık. 350 bin meyve fidanını da ilkbaharda dağıtacağız. Bakanlığımızın desteğiyle "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesiyle çiftçilerimize 1 yıl ödemesiz sıfır faizli 5 yıl vadeli krediyle koyun veriyoruz. Şuana kadar 1500 aileye 150 bin koyun verdik. Hedefimiz 10 bin aileye 1 milyon koyun vermek” şeklinde konuştu.

“BÜTÜN ALANLARA DOKUNMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yapılan hizmetleri anlatan Vali Balcı, konuşmasını şöyle sürdürdü; “VASKİ kanalıyla bir yılda 500 Milyon TL'lik köylerin içme suyu için harcama yaptık. Geçen ay 55 Milyon TL'ye Başkale ilçemizin içme suyunu ihale ettik. 450'ye yakın kırsal alandaki mahallelerimizin su problemini hallettik. Halletmeye de devam ediyoruz. Sadece Van merkezde değil bütün alanlara dokunmaya çalışıyoruz.

İller Bankasından alacağımız 1 Milyar TL'lik kredi ile 38,5 megavatlık Güneş Enerji Sistemini (GES) kuracağız. Böylelikle su şebeke dağıtım elektriği için harcanan 350 Milyon TL'lik elektrik bedelini de Büyükşehir Belediyesi giderlerinden düşürmüş olacağız. Bu da çiftçilerimizin hizmeti için kullanılacak.”

AK Parti Milletvekilleri Burhan Kayatürk ile Kayhan Türkmenoğlu ve DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna’nın da birer konuşma yaptığı program dua edilmesi ve protokol üyelerinin kurdele kesimiyle sona erdi.

Kaynak: Wanhaber / Oktay Dincer