WanHaber / Oktay Dincer

VANTSO ve MÜSİAD Van Şubesi, " Afrika’nın Ekonomik Potansiyeli " konusunda önemli bir söyleşi düzenledi.

Söyleşiye; Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, VANTSO Meclis Başkanı Turan Avcı, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Ertuğrul Balibay, AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri İbrahim Güray, Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Van İl Müdürü Bilal Emre Yörük, MÜSİAD Başvuru ve Kurucu Başkanı Milletvekili Abdullah Arvas ve Afrika Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu katıldı.

BALİBAY: KONSER OLSAYDI SALON DOLARDI!

MÜSİAD Van Şube Başkanı Ertuğrul Balibay, söyleşide yaptığı konuşmada;

“Dert sahibi insanlarız. MÜSİAD olarak dert sahibiyiz. Evet, bugün bu salonda bir konser olsaydı eminim ayakta da yer kalmazdı. Biz ticareti konuşuyoruz, geleceği konuşuyoruz. Evlatlarımızın, vatanımızın geleceğini, memleketin geleceğini konuşuyoruz ama 30 kişiyiz, 40 kişiyiz. Bu hiç önemli değil, çünkü az olan her zaman değerlidir. Ben bu gözle bakıyorum. Onun için tekrardan teşrif ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

AVCI: BURADA PAYLAŞILACAKLARI PARAYLA SATIN ALAMAZSINIZ

VANTSO Meclis Başkanı Turan Avcı, “Ticaret artık dijital ve sosyal medya platformlarında ilerliyor. Bugün Afrika ülkelerini konuşacağız. Başka ülkeleri gezmeye çıkarsanız, sanırım bir yıl boyunca Afrika ülkelerini gezebilme şansınız olmaz.

Ancak bugün burada, toplam 40 Afrika ülkesini gezen, orada fuarlar düzenleyen ve ticareti bilen bir üstat bulunuyor. Bizler buradayız çünkü onu dinlemek bizim için çok kıymetlidir. Bu gibi bilgi ve deneyimler, ticaretimize yön verecek ve bundan sonraki ticari hayatımıza yön verecek bilgilerdir.” şeklinde konuştu.

ARVAS: RIZKIN 10’DA 9’U TİCARETTEDİR

MÜSİAD Başvuru ve Kurucu Başkanı, Van eski Milletvekili Abdullah Arvas, "Ticaret yapmak lazım, rızkın onda dokuzu ticarettedir. Ticaret, cesaret ister. Belki Afrika'yı söylediğimizde, "Acaba nasıl giderim, ne yapabilirim? Dil bilmiyorum, yabancılık çeker miyim?" gibi endişeler taşınabilir. Biz de ilk ticaretimize İran'la başlamıştık, sonra Irak, Rusya ve hala ithalat-ihracat yapıyoruz.

Van’ın ikinci Sanayi Organize Bölgesi'nin ikinci yatırımcısı olarak, petro-kimya tesisimiz faaliyete geçti. Ham madde tedarikini Adana ve Gebze'deki tesislerimizde gerçekleştiriyoruz. İhracatımız oldukça lezzetli ve zevklidir. Bu konuda MÜSİAD'ın öncülük etmesi, erdemli tüccarları bir araya getirerek bir çatı altında toplaması büyük bir şanstır. Çünkü ilk önce güven esastır. Bu tarz toplantıların sık sık yapılması, mutlaka faydalı olacaktır. Van'a hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

UTKU BENGİSU, AFRİKA TİCARET FIRSATLARINI ANLATTI

Yapılan konuşmaların ardından Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu söyleşiyi gerçekleştirdi.

“Afrika’ya ihracat fırsatları, Afrika’ya ticaret fırsatları konulu bir panel için bir aradayız. Üniversitede ‘Bilgisayara Giriş’ diye bir dersimiz vardı, hocamız tahtaya bir dikdörtgen çizdi ve ‘arkadaşlar, bu bilgisayarın monitörüdür’ dedi. Biz bilgisayarı böyle öğrenerek, böyle mühendis olacağız dedik. Türkiye böyle devam ederse nasıl olacak diye endişe ettik.

Üniversitede bir grup arkadaşla ‘fikir otağı’ denilen bir organizasyon kuralım, biz böyle bir ülkedeyiz, bizim geleceğimiz böyle olmasın, daha lider, daha güçlü bir ülkede gençlerimiz mücadele etsin, daha iyi imkânlar olsun diye her pazartesi üniversitemizde ‘bir fikir jimnastiği’, beyin fırtınası toplantıları yapmıştık.

O toplantılarda, ben Afrika'nın gelecekte çok önemli olacağına, Türkiye'nin de gelecek yıllarda önemli bir lojistik merkezi olacağına, dünyanın ticaretinin bir şekilde Afrika'ya kayacağına dair bir rapor yayınlamıştım. En son üniversiteden mezun olurken bir lojistik fuarı düzenlemiş, topladığımız sponsorluk paralarıyla üniversitemize bir bilgisayar laboratuvarı hediye etmiştik. Bizden sonraki öğrenciler bu rezaleti yaşamasın diye. Afrika kıtasına ilgim o yıllarda başladı” dedi.

“AFRİKA’DA 72 FUAR DÜZENLEDİM”

“Üç farklı fuar firmasında çalıştım” diyen Bengisu; “2012 yılında kendi işimi kurmak istediğimde, o zaman çalıştığım fuarcılık firmasının satış pazarlama müdürüydüm. Rica ettim, hep Irak fuarı yapıyordum. Türkiye'nin kaderidir, hep yakın coğrafyasındaki fuarlar popülerdir, binlerce insan gider. Uzak coğrafyalara fuar düzenlersin, kimse gitmek istemez.

Ayrılırken patronuma dedim ki, Erbil, Bağdat, Basra, Irak fuarları yakın coğrafya fuarları. Suriye fuarları yapıyorsunuz. Ben ayrılmak istiyorum, rotayı başka bir yöne çevirmek istiyorum, deyip kendi işimi kurmak istedim. 2012 yılında hiçbir bilgimin olmadığı Gana'ya gittim, ilk fuarımı orada yaptım ve 17 Türk firmasını getirdim. Ondan sonra Nijerya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal gibi farklı ülkelere fuar düzenledim.

Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkileri geliştirebilecek firmalara uygun koşullarda etkinlikler organize ettim. Uygun bütçeli etkinlikler organize etmeye başladım. Afrika'da toplam 72 fuar düzenledim. Türkiye-Afrika arasındaki ilişkileri geliştirmek için her yıl 5 farklı Afrika ülkesinde fuar yapıyorum.

Her yıl iki defa Afrikalı tüccarları getiriyorum, Türkiye'nin bir yerinde Türk firmalarıyla ikili iş görüşmeleri yaparak networking organizasyonları yaparak Afrika'ya ihracat fırsatları oluşturmaya çalışıyorum “ diye konuştu.

Afrika Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, “İhracata Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası” “Türkiye – Afrika Ticari İlişkileri” ve “İhracatçılara Çözüm Önerileri”ni anlattıktan sonra söyleşi sona erdi.

Editör: Ramazan Çetin