WanHaber-ÖZEL

Edremit Belediyesi Mehmet Akif İnan Yaşam Merkezi’nde görsel sanatlar öğretmenliği yapan Fatma Değer Ergenç, Edremit’te yetişen endemik bitki türü Zerrinkadeh çiçeklerini yöresel motiflerle işliyor.

Görsel sanatlar öğretmeni Fatma Değer Ergenç, dünyada bir tek Van’ın Edremit ilçesinde yetişen ve endemik bitki türü olarak kabul edilen zambak grubundan Zerrinkadeh çiçeğini, Urartu döneminden bugüne kadar geleneksel motiflerde sıkça rastlanan keçe yününden tablolara aktarıyor.

Çalışmaları hakkında bilgi veren Vanlı öğretmen Fatma Değer Ergenç, “Mehmet Akif İnan Yaşam Merkezi’nde bu çalışmaları yapıyorum. Yapmış olduğum çalışmada ise resim tuvaline, zeminde çuval üzerine doğal keçelerden yapıyorum, tamamen iğne tekniği kullanarak Zerrinkadeh tabloları oluşturuyorum” şeklinde konuştu.

“TAMAMEN DOĞAL BİR ÜRÜNDÜR”

Tablolarda kullandığı teknikleri aktaran Vanlı öğretmen Fatma Değer Ergenç, yüzde yüz organik keçe yünüyle yaptığı çalışmalarda suni ürünlerin kullanılmadığını belirterek, “Tuval üstüne çuval telis yerleştiriyorum, çuval telis üzerine de 4-5 ana renk kullanarak yaptığım keçe çalışması, tamamen doğal bir üründür” dedi.

“İLK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Bu alanda yapılan ilk çalışma olduğunu düşündüğünü dile getiren Fatma Değer Ergenç, “Van’da yetişen koyun ve keçilerin yününden bu eserleri yapıyorum. Boya yerine farklılık olsun ve kadınlarımıza hitap etsin diye tuvalin sadece yağlı boya ve akrilik dışında, yöremize özgü olan keçeyi de işleyerek tuval çalışması yaptım. Geleneksel ürünlerin ve kıyafetlerin üzerine yapılan bir çalışmaydı ben bunu tuval üzerine sergilemek istedim. Çok ilgi gördü, çok fazla beğenildi. Zerrinkadeh çalışmasının yapılan çalışmalar arasında ilk olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  

Haber: Fatma Öztürk – Oktay Dincer

Editör: Ramazan Çetin