WanHaber / Fatma Öztürk

Van’ın depremselliği üzerine çalışmalar da yürüttüğünü belirten Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Faruk Görünüş, “Van’ın depreme dirençli bir kent olması için çalışmalar yürütüyorum” dedi.

Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk ile bir araya gelen Görünüş, Van’ın depreme dayanıklılığına dair bilgiler aldı.

“GEÇMİŞ GELECEĞİN ANAHTARIDIR”

Diri fay hatları üzerine yaptığı araştırmalarıyla bilinen Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, geçmişte meydana gelen depremlerin bölgede ciddi hasarlar yarattığını söyledi.

Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, “Geçmiş geleceğin anahtarıdır, 1900’lü yıllardan geçmişe gittiğimiz zaman, tarihsel dönemde eski kayıtlarda, Urartu döneminde ki kayıtlarda ya da Ermeni kayıtlarında, bu bölgenin yıkıldığını görüyoruz. Seyahatnamelerin hepsinde yazıyor; üzüm bağları, ceviz ağaçları yok oluyor, çok büyük depremler meydana geliyor. Özellikle de Memedik denilen bölgede, şu anda Kurubaş bölgesi, Hoşap tarafı, Erciş bölgesinde yıkımlar oluyor” diyerek Van’da deprem gerçeğinin var olduğuna değindi.

“DEPREM GERÇEĞİMİZ VAR”

Toplumun deprem bilinci kazanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, “Bizim bir deprem gerçeğimiz var. Bu deprem gerçeğinin ne zaman artık farkına varacağımızı birey olarak kendimize sormamız lazım. Bu bölge içerisinde kuzeyden güneye doğru bir kesit çizdiğiniz zaman her 30 yılda bir deprem yaşıyoruz ve bu depremler de yıkıcı depremler, küçük depremler değil. Toplum olarak bilinçlenmemiz lazım. Biz Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak diri fayları çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, TÜBİTAK destekli 1007 Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) çalışmalarına ilişkin bilgiler de aktardı.

Azad Sağlam Selçuk, yapılan çalışmalar hakkında “Bilimsel olarak çıktıları olacak ama aynı zamanda yerel belediyeler ve kurumlarla bu çalışmaların çıktıları, onların işleyebileceği şekilde paylaşılacak” diyerek, belediyelerle ve diğer kurumlarla da interaktif bir sürecin işleneceğini vurguladı.

Kaynak: WanHaber / Fatma Öztürk