Wanhaber / Özel

Son yıllarda İranlılar için cazibe merkezi olan Van, çokça turisti ağırlıyor. Özellikle bu yıl, İran’dan Van’a çok sayıda turistin geldiği biliniyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, bu yılın ilk 9 ayında Kapıköy Sınır Kapısı üzerinden Van’a gelen İranlı turist sayısının 485 bin 385’e ulaştığını söyledi. Çeliktaş, yılın kalan son 3 ayını da baz aldıklarında, 2023 yılında yaklaşık 600 bin İranlı turistin Van’ı ziyaret etmiş olacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

“YIL SONU BEKLENTİSİ 600 BİN İRANLI TURİST”

Konuya ilişkin olarak wanhaber’e özel açıklamalarda bulunan Van TSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, “Ülkemizin İran ile olan 530 kilometrelik kara sınırının 300 kilometresini İlimiz sınırları oluşturmaktadır.

İran’a açılan tek sınır kapımız Kapıköy Sınır Kapısı; 2019 yılında yapılan modernizasyon çalışması ile turist geçişine açıldı. 2019 yılında açılan Kapıköy Sınır Kapısı, 2023 yılının Nisan ayından itibaren de 7/24 hizmet vermeye başladı.

2020 yılında yaşanan pandemi öncesi yaklaşık 500 bin İranlı’nın şehrimizi ziyaret ettiği ve Kapıköy’den geçtiğini biliyoruz. 2023 yılının Eylül ayı sonu itibariyle bu rakam 485 bin 385’e ulaşmış durumda. Yılın kalan son 3 ayında da yoğunluklu olarak İlimizi ziyaret edecek İranlı turistlerin sayısının 600 bine ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

1 MİLYON TURİST HEDEFİ

Şehir ve Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak İranlı turist konusunda beklentinin 1 milyon rakamı olduğunu ancak bunun için de alt yapının da yeterli olması gerektiğini anlatan Çeliktaş; “Şehir ve Van TSO olarak beklentimiz 1 milyon İranlı turist. Bu hedefimizi her yıl da dile getiriyoruz. Kapıköy’den giriş yapan İranlı turist sayılarımız da oldukça iyi seviyede. Aylık olarak baktığımız zaman Ağustos ayında 100 bini aşkın İranlı turist şehrimize sadece Kapıköy Sınır Kapısı’ndan giriş yapmış.

Biz de hedefimizi bu doğrultuda koyuyoruz elbette. Her ay 100 bin turistin giriş yapması demek yılda 1 milyon 200 bin İranlı anlamına geliyor. Ancak bu hedefleri koyarken kentimizdeki konaklama varlığını da göz ardı edemeyiz. Sizlerin de bildiği ve gördüğü üzere zaman zaman İranlı turistler şehrimize geldiğinde konaklama sorunu yaşamakta ve Vanlılar tarafından evlerde misafir edilmekte. Hedefimiz 1 milyon İranlı turist. (şu anki konaklama sayıları baz alındığında) Ancak bu hedef için yeni otellere ve konaklama alanlarına ihtiyaç var.

Otellerimiz yıl bazlı değerlendirildiğinde yüzde 90 doluluğa sahip durumda. Var olan konaklama sayımızla yıl sonunda 600 bine ulaşacak, belki de üstüne çıkacağız. Ancak bizim hedefimizi artırmamız için altyapımızı da geliştirmemiz (otel, restaurant, alışveriş merkezi, eğlence) gerekiyor. Şu yanlış anlaşılmada olmasın; Biz sadece Kapıköy üzerinden 1 milyon İranlı turist hedefliyoruz. Yabancı turist sayımız Gürbulak ve Esendere Kapısı’ndan gelen İranlılar, Iraklı vatandaşlar ve diğer yabancı turistlerle birlikte yıl bazında 1 milyonu aşıyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Mehmet Salih Giyci

Editör: Arif Karakaş