1954 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Nevzat Dökmen, Türk akademisyen, psikolog, yazar ve televizyon programcısıdır. Eğitim hayatına Ankara’da Cumhuriyet Lisesi’nde başlayan Dökmen, 1971 yılında buradan mezun oldu. Sosyal bilimlere ilgisi olmasına rağmen üniversiteye başladığında Hacettepe Üniversitesi Fizik Bölümü’ne kaydoldu. Üçüncü sınıfa geldiğinde fiziğin kendisine uygun olmadığını fark eden Dökmen, üniversite sınavlarına yeniden girerek Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne geçti ve bu bölümden mezun oldu.
Akademik kariyerini aynı bölümde sürdüren Dökmen, Uygulamalı Psikoloji (Klinik Psikoloji) alanında yüksek lisans yaptı. 1986 yılında psikolojik danışma ve rehberlik alanında doktorasını tamamladı, 1988’de doçent, 1995’te ise profesör unvanını aldı. Halen Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Dökmen, televizyon programcılığı alanında da çalışmalar yaptı; TRT’de Küçük Şeyler adlı programı hazırlayıp sundu. Akademik yayınlarının yanı sıra dört bilimsel kitabı ve bir şiir kitabı bulunmaktadır. Bilimsel eserleri şunlardır: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi: Kuruluşu, Gelişmesi, Çalışmaları, Okuma Becerisi İlgisi ve Alışkanlığı Üzerine Psiko-Sosyal Bir Araştırma, İletişim Çatışmaları ve Empati ve Sosyometri ve Psikodrama. Şiir kitabının adı ise Selamdır.
Özel yaşamında meslektaşı Doç. Dr. Zehra Yaşın Dökmen ile evli olan Prof. Dr. Dökmen’in iki kızı vardır.