Wanhaber / Haber Bülteni

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı’nın 2024 Yılı Bütçesi görüşmelerinde Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlar ve Başkale Gelincik Kapısı’nın açılması talebi Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a iletildi.

HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit; “Seçim bölgem Van, İran'la 295 kilometre kara sınırına sahip olmasına rağmen bunun avantajlarını maalesef kullanamayan bir kent durumunda” dedi.

Milletvekili Kaçmaz Sayyiğit; “Çaldıran, Özalp, Saray ve Başkale ilçelerimizin İran sınırında yer almasına rağmen sadece Saray'da Kapıköy Sınır Kapısı aktif bir şekilde çalışmaktadır.

Bugün Van'ın ekonomisinin can damarı Kapıköy Sınır Kapısı olmuştur; çünkü en verimli dönemlerde yılda 500 bini aşkın İranlı turistin Van'a gelmesi, otellerde doluluk oranını arttırdığı gibi, esnafın da iş yapabilmesini sağlamaktadır. İfade etmek gerekirse bunun daha da büyümesi, daha çok turistin Van'a gelmesi için iktidarın ekstra bir gayretini maalesef göremiyoruz. Çünkü Vanlı tacirin, esnafın ve halkın yıllardır dile getirdiği talepler ısrarla görmezden geliniyor” ifadelerini kullandı.

“GELİNCİK SINIR KAPISI AÇILMALI”

HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit “Yakın geçmişte Van, ülkenin batısından, Avrupa ülkelerinden hatırı sayılır bir turist ağırlarken bugün sadece İranlı turistleri bekler bir duruma gelmiştir. En temelde siyasi iktidara düşen görev, 1 milyonu aşan nüfusuyla Van'ın batı illerine ulaşım ağını geliştirmektir; Van'ın Diyarbakır'a, oradan Urfa'ya ve batıya bağlanacağı otoban ve hızlı tren projeleri hayata geçirilmelidir; kısacası, öncelikle Van'ın batıyla kapısının açılması gerekmektedir” diye kaydetti.

İran'la turizm ve ticaret ilişkilerinin hayati önem taşıdığını söyleyen Milletvekili Kaçmaz Sayyiğit; “Kapıköy'ün dışında Başkale Gelincik Sınır Kapısı ile Çaldıran Çilli Sınır Kapısı'nın açılması hem ilçe hem de il ekonomisi için atılacak öncelikli adımlar olmalı. Bunun yanında, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın transit geçişlerde kullanılması, burada tam donanımlı laboratuvar yapılması en önemli taleplerdendir” şeklinde konuştu.

İran konsolosluğunun Van’da olması, İran kentleri ile Van arasında karşılıklı uçak seyahatlerinin mümkün hâle getirilmesi, Türkiye-İran ortak organize sanayi bölgesinin kurulması, Van-Şırnak karayolunun da kısa sürede bitirilmesi taleplerini dile getiren Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit; “Taleplerimiz bir yana, Kapıköy Gümrük Kapısı'nda kronikleşen sorunlar söz konusu. Bugün de fiziki eksiklikler ve sorunlar, idari yetersizlikler devam ediyor” dedi.

Milletvekili Kaçmaz Sayyiğit, sözlerini şu ifadelerle tamamladı; “Sayın Bakan, eğer ticareti geliştirmek istiyorsanız biraz da Van'a bakmalısınız. Hatta sizi Van'a değil, doğrudan Kapıköy Gümrük Kapısı'na davet ediyorum. Kapıköy'ün bugün de ne durumda olduğunu, ticaretin ve turistlerin Van'ın ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu, buyurun, yerinde birlikte inceleyelim.”

Editör: Ramazan Çetin