Van'ın trafik sorunu başta olmak üzere, diğer sorunlar hakkında rutin açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta trafik sorununu gündeme getirdi. Van'da son yıllarda trafikte ciddi anlamda sorunların yaşandığını söyleyen Başkan İlhan, özellikle mesai başlangıcı ve mesai sonrası trafikte yoğunluğun hat safhaya ulaştığını ifade etti.

Metro, tramvay gibi toplu taşıma seçeneklerinin ve alternatif yolların olmaması, çevre yolunun yapılmaması, yeterli sayıda köprülü kavşak olmayışı, otopark sorunu, bazı noktalardaki gereksiz trafik ışıklarının şehirdeki trafiğin çileye dönüşmesine sebep olduğunu belirten Başkan İlhan, trafik sorununun çözümü için gayret gösterilmesini istedi.

"KAYYUM YÖNETİMİ, İLİMİZİN HER ALANDA HEBA OLMASINA SEBEP OLMUŞTUR"

Son yıllarda kentte trafiğin ciddi bir sorun haline dönüştüğünü söyleyen İlhan, "Özellikle mesai başlangıcı ve mesai sonrası çok yoğun şekilde trafik problemiyle karşı karşıya kalmaktayız. Metro, tramvay gibi toplu taşıma seçeneklerinin ve alternatif yolların olmayışı, çevre yolunun yapılmaması, yeterli sayıda dal çık olmayışı, otopark sorunu, bazı noktalarda ki gereksiz trafik ışıkları şehrimizdeki trafiğin çileye dönüşmesine sebep olmaktadır.

Az bir yağmurda bile elektrik gitmesi trafik ışıklarının çalışmaması, ortaya çıkan altyapı sorunu, yollardaki bozukluklar da yağışlı günlerde trafiğin çok daha sıkıntılı bir hal almasına sebep olmaktadır. Şu anda bile çileye dönüşen trafik kış aylarında daha da ciddi bir problem olarak karşımıza çıkacak ve kazalara da sebep olacaktır. Trafikte yaşanan sıkıntılar zaman zaman tartışma ve kavgalara da sebep olmaktadır.

Uzun yıllardır ilimizde belediyecilik hizmetlerinin yapılmayışı ilimiz trafiğinin her geçen gün daha da büyük bir çile olarak karşımıza çıkmasına sebep olmuştur. Van'da uzun yıllardır kayyum sistemiyle birlikte büyükşehir ve birçok ilçe belediye başkanı ve belediye meclislerinin olmayışı, atama usulüyle gelen ve belediyecilikle uzaktan yakından alakası olmayan kişilerin yönetiminde ilimizin her alanda ve her anlamda heba olmasına sebep olmuştur.

Hatta bir örnek vermek gerekirse Vali Murat Zorluoğlu Van'a raylı sistemi lüks olarak görmüştü ancak kendisi Trabzon'a Belediye Başkanı olunca hemen raylı sistem çalışmasını başlatmıştır. Oysaki Van'ın nüfusu Trabzon'un nüfusunun iki katıdır! Demek ki bazı hizmetler başka illere helalken Van'a haramdır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak yetkili mercilere trafik sorunun çözümü için acil olarak atılması gereken adımları atmaya davet ediyoruz" dedi.

"TRAFİK SORUNUNU TOPYEKÛN ELE ALINMALI"

Eski Devlet Hastanesi yerine yapılan Millet Bahçesi'nin biraz daha dar yapılıp oradaki yolun genişletilebileceğini belirten Başkan İlhan, "Parti binamızın yanı başında bulunan Millet Bahçesi biraz daha dar yapılıp yol genişletilebilirdi.

Belli noktalarda yaşanan otopark sıkıntısı şehrimizin bu işin içinden çıkamaz halinin sebeplerinden biridir. Vatandaşlar yollara iki sıra şeklinde araçlarını park ediyor. Haliyle araçların park edildiği bölgede trafik bir anda felç oluyor. Trafik sorununun çözümünün topyekûn ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun içinde oto park sorunu, özellikle kampüse gidilen yolda trafik ışıkları çok fazla, bu ışıklarda trafiğin akmasına neden oluyor.

Özellikle sabah 09.00-10.00 saatlerinde ve akşamları saat 17.00'de ciddi bir trafik yoğunluğu oluyor. Şehir merkezinin hiçbir noktasında trafik sorunu çözülmedi. Vali Mithatbey ve Halilağa Mahallesi'ne olan kısımda büyük sıkıntı yaşanıyor. Bunun çözümü konusunda ehil ellerin göreve gelmesi gerekiyor. İnşallah bu seçimlerde Van'ın tüm sorunlarını çözmek için talibiz. Sorunları çözmek için hazırız" diye konuştu.

"YAPILAN YANLIŞ UYGULAMALAR YAPANIN YANINA KÂR KALIYOR"

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çok katlı otopark Van'ın elinde kalan bir enkaza dönüştüğünü söyleyen İlhan, "O dönem 12 milyon harcandı. Bugün dolar kuruyla hesaplasak 6-7 milyonluk bir kaybın olduğunu söyleyebiliriz.

Şu anda da otopark olarak karar verildi ancak aktif şekilde çalışmayan bir yerdir. Bunların sebebi kimse hesap vermeli. Ülkemizde maalesef yapılan yanlış uygulamalar yapanın yanına kar kalıyor. Tarihi Van Müze binamız yıktırıldı. Kent Meydanı yapılacaktı, şuan Cumhuriyet Caddesi'nde yapılan kent meydanı tartışılır.

Yapılanın ne olduğu belli değil. Şehrin dokusuyla uyumsuz, hiçbir şekilde istişare yapılmamış işlerdir. Bir dönem Van'da kent estetik kurulu kuruldu. O dönem biz kent estetik kurulunu eleştirdik diye hedef gösterildik ama şuna açık ve net söylüyorum. Çıktıkları yol yanlış olduğu için neticede yanlış oluyor. Kent estetik kurulu varsa nerededir? Nasıl bir çalışma yapmıştır? Şehri nasıl bir katkı sunmuştur? Bu soruların yanıtını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"YÖNETİCİLERİN DİKKATE ALMA GİBİ BİR DERDİ YOK"

Hz. Ömer Camii'nin siluetini bozan yapıyı da sert bir dille eleştiren Başkan İlhan, "2018 yılında Hz. Ömer Camii'nin bulunduğu yere ucube bir yapı yapıldı. Bütün eleştirilere rağmen hali hazırda duruyor.

Kimse eleştirileri dikkate almıyor. Ne yazık ki yöneticilerin dikkate alma gibi bir derdi yok. Herhangi bir seçimle gelmemişler. Herhangi bir başarı elde edip etmeyecekleri gibi bir dertleri yok. Atanmış insanlar tarafından şehir yönetiliyor. Göreve gelen kişiler gününü doldurup gidiyor.

Ertesi günü başka biri atanıyor. Van ile alakası olmayan, Van'ın hiçbir sokağını, caddesini bilmeyen, ömrü hayatında Van'a gelmemiş insan bir anda Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı oluyor. Ayın zamanda iki işi birden yürütmeye kalkıyor veya kaymakam olarak geliyor bir anda kendisini belediye başkan vekili olarak görüyor. Bu ucube sistemin muhakkak değişmesi gerekmektedir. Ülkemizdeki siyasi iradenin ben yaptım oldu mantığıyla yaptığı işlerden vazgeçmesi gerekmektedir" dedi.

"BİR ŞEY YAPILMADAN ALTYAPI YAPILMALI"

Saadet Partisi olarak defalarca üniversiteli öğrencilerin ulaşım sorununu gündeme getirdiklerini belirten İlhan, "Van'ın metro ihtiyacını her platformda dile getirdik. 110 yıl önce Moskova'da metro yapılıyor. Aynı şekilde Çek Cumhuriyeti 9 milyonluk bir ülke, Prag'da 100 yıl önce metro yerin 10 metre altına yapılmış, bizim ülkemizde her şey birbirine girdikten sonra çözmeyi bekliyoruz. Bir şey yapılmadan altyapı yapılmalı.

Bu şehrin nüfus planlaması, ileride gideceği noktalar planlanıp ona göre trafik sorununun çözümü konusunda adım atılmalı. Biz defalarca kez dile getirdik. Edremit'ten kampüse kadar mutlak surette raylı sistem veya metro olmalı. Şehrin de merkezinde bağlantısının olması gerekmektedir. Ancak şehrin trafiği bu şekilde çözülebilir" diye konuştu.

"ZAMANSIZ YAPILAN İŞLER VAN'IN KADERİ OLMUŞTUR"

Van'da zamansız yapılan çalışmaları da eleştiren Başkan İlhan, "Van'ın kaderi olmuştur. Kış'ın fizibilite, alt yapı çalışmaları yapılır. Projeler hazırlanır, kış mevsiminin bitmesiyle hemen bu işlere başlanır ve yaz mevsimi boyunca bu işler tamamlanır ama ne yazık ki Van'da bu işler eylül, ekim ayı gelince akla gelip başlanır. Kasım ayı kısmen yapılır, aralık ayında kar yağa ve aksar. Bu kaderimiz olmuştur. Bu anlayışın değişmediği sürece ne imar, ne trafik, ne de farklı sorunlarımız çözülmez" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Van Bölge Gazetesi

Editör: Ramazan Çetin