WanHaber / Fatma Öztürk

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, 2010 yılından bu yana ihalesi gerçekleşen Van Çevre Yolu’nun ne zaman biteceğini sordu. Bilici, Van Çevre Yolu projesinin tamamlanmasının toplumsal bir zaruret olduğunu söyledi.

Van’ın, üç ayrı noktayı birbirine bağlayan kadim bir kent olduğunu aktaran Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, “Van, Avrupa’yı İran ve Hazar Bölgesi’ne bağlayan, kadim bir kenttir. Bu kadar önemli bir konumda bulunan Van’ın, şehir içi, il bağlantıları ve uluslararası geçiş yollarının yetersizliği kenti olumsuz etkilemektedir” diyerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına sunulan soru önergesinin cevaplandığını belirtti.

“ÇEVRE YOLUNUN TAMAMLANMASI ZARURETTİR”

“Van'ın en büyük problemlerinden biri haline gelen ve Vanlıların günlük hayatını olumsuz etkileyen şehir içi trafik yoğunluğunun rahatlaması için ‘Van Çevre Yolu’ projesinin en kısa zamanda tamamlanması toplumsal bir zarurettir” diyen Milletvekili Bilici,  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti;

1-      "Van Çevre Yolu" projesinin 13 yıldır tamamlanamıyor olmasının nedenleri nelerdir? Bu konuda ihmal var mıdır?

2-      On yıl gibi çok uzun bir dönem atıl vaziyette kaldıktan sonra 2020 yılında yeniden başlatılan Van çevre yolu projesinde bugüne değin ne kadar kamu zararı meydana gelmiştir?

3-      İmar kanunu ve 18. Madde uygulaması ile yapılan Van çevre yolu projesi, yol güzergahında bulunan birçok mülk sahibini mağdur etmiştir. 18.Madde uygulaması ile söz konusu alanda yüzde kaç DOP kesintisi yapılmıştır.

4-      Son 13 yıl içinde projesi tamamlanan veya yapımı devam eden kaç çevre yolu vardır. Bunların hangileri kamulaştıra yöntemi, hangileri 18.madde uygulaması ile yapılmıştır.

5-      Yapımının devam ettiği belirtilen Van çevre yolu projesi ne aşamadadır? Söz konusu yol, bağlantı yolları ile birlikte ne zaman kullanıma açılacaktır.

6-      Her seçim döneminde siyasilerin yoğunlaştığı, seçimlerden sonra unuttuğu Van çevre yolu projesinin yarattığı mağduriyet ve oluşturduğu beklenti tüm bölge halkını sosyo-ekonomik olarak olumsuz etkilemiştir. Her defasında Elmalık etabı ile ilgili telaffuz edilen Kuzey Edremit etabı ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır?

7-      Van-Hakkâri kara yolunda inşa edilen Güzeldere Tüneli'nin yapım çalışmaları ne aşamadır? Ne zaman tamamlanacaktır?

8-      Uzun yıllardır gündemde olan Van-Şırnak karayolu projesi ne aşamadadır? Söz konu yol ile ilgili çalışmalar devam etmekte midir?

9-      Van-Bitlis karayolu üzerinde bulunan en yüksek rakımlı geçidi olan Kuskunkıran Geçidine 2.tüp yapılacak mı? Bu konuda bir çalışma var mıdır?

10-   Van-Ağrı karayolu üzerinde yer alan Tendürek Dağı geçidi ile ilgili Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

11-   Van'dan, Bahçesaray'a 3000 metre rakımlı Karabet Geçidi'nden geçilerek, kıvrım kıvrım ve dolambaçlı yollar aşılarak ilçeye ulaşılır. Kış mevsiminde onlarca çığ riskinin bulunduğu karayolunda, 2020 yılı şubat ayında meydana gelen 2 ayrı çığ faciasında 42 kişi hayatını kaybetmiş, 84 vatandaşımız da yaralı kurtarılmıştı. Söz konusu güzergahı kullananların korkulu rüyası haline gelen Van-Bahçesaray arasında bir daha aynı faciaların yaşanmaması amacıyla ne gibi önlemler alındı? Mevcut kar tünelinin uzatılması veya alternatif yol gibi bir çalışmanı var mıdır?

12-   Yaklaşık 1 milyon 200 bin nüfusu ile Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Van'da şehir içi ulaşım nedeniyle iş ve hayat düzeni aksamaktadır. Şehir içi trafiğini rahatlatacak ve transit geçişle akışı hızlandıracak Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sanayi Sitesi ve Karayolları kavşaklarında daha önce beyan edildiği üzere alt geçitler yapılacak mı?”

BİLİCİ’NİN SORU ÖNERGESİNE CEVAP GELDİ

Vanlı Milletvekili Mustafa Bilici’nin soru önergesine Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından cevap verildi.

“VAN ÇEVRE YOLUNUN 2024’TE BİTİRİLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR”

Cevapta, Van Çevre Yolunun 2024 yılında bitirilmesinin hedeflendiği kaydedildi;

Bakanlık tarafından verilen cevapta; “Van Çevreyolu projesi; 41 km uzunluğunda bitümlü sıcak karışım (BSK) kaplamalı bölünmüş yol (2x3) standardındadır. Kamulaştırma işlemleri halen devam etmekte olup kamulaştırma işlemleri biten kesimlerde yol yapımı tamamlanmıştır. Van Çevreyolunun 2024 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir. Son 13 yılda 90 tane çevreyolu tamamlanmış olup 39 adet çevreyolunun yapımı da devam etmektedir. Çevreyollarının yapımında; kamulaştırma yöntemi, 18. Madde uygulaması ve kısmen kamulaştırma/kısmen 18. Madde uygulaması yöntemi kullanılmaktadır. Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintisi ile ilgili hususlar ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının uhdesinde bulunmaktadır” denildi.

Bakanlığın bir diğer soruya verdiği cevapta ise şu ifadelere yer verildi; “Kuskunkıran Tüneli 2. tüp proje çalışmaları devam etmekte olup proje çalışmalarının 2023 yıl sonu itibariyle tamamlanması planlanmıştır. Güzeldere Tüneli'nde ise sağ tüpte ışık görülmüş olup nihai beton kaplama çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaların 2024 yılında tamamlanması hedeflenmektedir.”

TENDÜREK’TEKİ ÇALIŞMALAR

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Tendürek Dağı geçidi için 2021 yılında yol yapım çalışmalarına başlanmıştır. 22,8 km'lik kesim 2023 yılında bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol olarak tamamlanarak trafiğe açılmıştır. Proje kapsamında; Tendürek Köprüsü (42 m), Bayram Şenol Karakolu ve Ziyaret Karakolu arasında 2,5 km uzunluğunda bağlantı yolu bitümlü sıcak karışım kaplamalı tek yol olarak tamamlanmıştır” vurgusu yapıldı.

BAHÇESARAY YOLU

Bahçesaray’da çığ riskinin bertaraf edilmesi amacıyla yapılan çalışmalara da değinilen cevapta, şöyle denildi; “Bahçesaray yolunda çığ riskinin kalıcı olarak bertaraf edilmesiyle ilgili fizibilite çalışması yapılmış olup, bu çalışmalar neticesinde risklere karşı kalıcı çözüm bulunması hedeflenmektedir.”

KARAYOLLARI KAVŞAĞI PROGRAMA ALINMIŞTIR”

Trafik sorununun çözümü için yapılan çalışmalara da cevap veren Bakanlık, karayolları kavşağının yatırım programına alındığını bildirdi. Cevapta; “Diğer taraftan; Karayolları Kavşağı proje çalışmaları tamamlanmış olup yatırım programına alınmıştır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Sanayi Sitesi kavşaklarının yapım işleri de yatırım programına alınmasını müteakip ihalesine çıkılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: WanHaber / Fatma Öztürk