Wanhaber / Ramazan Çetin   

Vangölü Aktivistleri, farkındalık oluşturmak adına Arin Gölü’nün çevrelendiği, 360 derece tam tur yürüyecekleri dikkat çekici bir etkinliğe adım atıyor. Aktivistler, dağcılık ekibiyle gerçekleştirecekleri bu yürüyüş sayesinde, son yıllarda kuraklık riskiyle karşı karşıya kalan Arin Gölü’ne dikkat çekmeyi amaçlıyor. Son yıllarda suların büyük oranda çekilmesiyle kuraklık endişesi yaratan Van Gölü Havzasında yapılacak etkinlik, şimdiden doğaseverlerin ilgisini çekti. 

Bitlis’in Adilcevaz İlçesi sınırlarında, Van Gölünün kuzey kıyısında yer alan Arin Gölü, son yıllarda kuraklık riskiyle gündeme geliyor. Van Gölünden gelen dalga ve akıntıların oluşturduğu 1000 metre genişlik, 4 metre yükseklikte kıyı kordonu ile ayrıldığı bilinen gölün, Dünya ölçeğinde tehdit altında olan Dikkuyrukların üreme alanı ve göçmen kuşların önemli göç yolları üzerinde olması da kuraklık tehlikesinin yarattığı tahribatın boyutunu arttırıyor.

Vangölü Aktivistleri ve Spor Kulübü tarafından düzenlenecek etkinliğe ise yoğun katılım bekleniyor. 2 Aralık 2023 tarihinde yapılacak etkinlik için hareket saati ve konumu; Aydınlar Beldesi-Adilcevaz/Bitlis saat 09.00, Kurtuluş Parkı/Van Merkez saat 07.00, Saat Kulesi/Tatvan Merkez saat 08.00, Ercişli Emrah&Selvi Çay Bahçesi/Erciş Merkez saat 08.00 olarak belirtildi.

Konuya ilişkin olarak Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından yapılan paylaşımda da; “Son yıllarda kuraklık riski ile karşı karşıya kalan Arin Gölü’ne dikkat çekmek ve su yönetimi konusunda Van Gölü Havzasında farkındalık oluşturmak için Arin Gölü çevresini yürüyeceğiz” denildi.
 

Editör: Ramazan Çetin