Wanhaber / Özel

Van’da 23 Ekim 2011 günü saatler 13.41’i gösterdiğinde 7.2 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Tabanlı köyü olarak açıklanan depremde 604 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Binlerce binanın ağır hasar almasına ve yıkılmasına sebep olan yıkıcı depremin ardından depremzedelerin başta barınma ve gıda sorununun çözümü için seferber olundu.

Depremin üzerinden iki hafta geçtikten sonra şoku üzerinden atan vatandaşlar yavaş yavaş evlerine dönmeye başladı. Ancak bu kez 9 Kasım 2011 günü 5.6 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem daha yaşandı. Bu depremin ardından da yeniden binalar yıkıldı ve 40 vatandaşın daha enkaz altında cansız bedenine ulaşıldı.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen iki yıkıcı depremde can kaybı 644’e ulaştı.

Enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için devletin tüm imkanları seferber edildi ve arama kurtarma çalışmaları ile bir çok vatandaş da yaralı olarak enkaz altından çıkarıldı. Yüzlerce ambulans, kurtarma ekibi, sağlık personeli canla başla mücadele ederek acıyı hafifletmeye çalıştı.

Van’da ki ikinci yıkıcı depremin ardından vatandaşlarda korku tavan yaptı ve bir çok vatandaş kenti terk ederek başka illere gitti.

Kentte kalanlar için de bir yandan çadır kentler, bir yandan da konteyner kentler kurulmaya başlandı. Binlerce çadırın dağıtılmasının yanı sıra 35 konteyner kentte binlerce konteyner kuruldu ve vatandaşlar buralarda barınmaya başladı.

Bunun yanı sıra barınma sorununa kalıcı çözüm için TOKİ marifetiyle binlerce konutun temeli atıldı ve 1 yıl gibi kısa bir sürede konutlar tamamlanarak depremzede vatandaşlara teslim edilmeye başlandı.

Ardından vatandaşlar, TOKİ tarafından yapılarak teslim edilen binlerce konuta yerleşti ve yeni yaşam alanlarında hayatını sürdürdü.

O günden sonra da Van’da zaman zaman artçı sarsıntılar yaşanmaya devam etti.

“UNUTMADIK”

Depremin 12. yılı nedeniyle bugün kentte çeşitli etkinlikler gerçekleştirilerek depreme dikkat çekilecek ve hayatını kaybedenler bir kez daha anılacak.

Vali Ozan Balcı ve bir çok kişi de depremin yıl dönümü nedeniyle açıklama yaparak, hayatını kaybedenleri andı ve “unutmadık, unutmayacağız” notunu düştü.

Bir çok kamu kurum ve kuruluşu ile siyasi parti temsilcileri de, depremin yıl dönümü mesajı paylaştı.

Haber: Mehmet Salih Giyci

Editör: Arif Karakaş