Van Büyükşehir Belediyesinin verilerine göre, kent genelindeki 12 mezarlıktan 6’sı 2019 yılında yüzde yüzlük doluluk oranına ulaşmıştı. Yılda ortalama bin 200 definin gerçekleştirildiği kentte Şabaniye, Eskişehir, Garipler, Akköprü, Doğu ve Hacıbekir mezarlıklarında yer kalmadı. Vatandaşların mezarlık alanı konusunda yer sıkıntısı yaşamaması için Büyükşehir Belediyesi, 250 hektarlık bir alanda yeni kent mezarlığı kurulacağını açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısında alınan Meclis Kararları kapsamında, Van merkez ve Başkale ilçesine 2 yeni mezarlık alanı açılacağı duyuruldu.

KENT MEZARLIĞI KEVENLİ’DE KURULACAK
Yapılan açıklamada, “Mülkiyeti kamu orta malına ait ilimiz İpekyolu ilçesi Kevenli Mahallesinde bulunan mera parsel: 4974'te kayıtlı 4.608.892,30 m2'lik taşınmazın 250 hektarlık kısmının "kent mezarlığı" olarak kullanılmak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığınca, Belediye Başkanlığımız adına tahsis edilecek olan söz konusu taşınmazın, Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığınca "Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkında Yönetmelik" uyarınca gerekli izinin alınarak, tahsisinin yapılmasının kabulüne, oybirliğiyle karar verilmiştir” denildi.

BAŞKALE’YE YENİ MEZARLIK ALANI
Aynı kararda, Başkale ilçesine yapılması planlanan mezarlık alanına ilişkin de şu ifadelere yer verildi: “Mülkiyeti kamu orta malına ait ilimiz Başkale ilçesi Yanal Mahallesinde bulunan mera vasıflı ada: 106, parsel:31'de kayıtlı 1.575.687,40 m2'lik taşınmazın 132.930,52 m2'lik kısmı ve ada: 163, parsel: 22'de kayıtlı 1.468.578,93 m2'lik taşınmazın 43.323,21 m2'lik kısmının "mezarlık alanı" olarak kullanılmak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığınca, Belediye Başkanlığımız adına tahsis edilecek olan söz konusu taşınmazın, Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığınca "Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkında Yönetmelik" uyarınca gerekli izinin alınarak, tahsisinin yapılmasının kabulüne, oybirliğiyle karar verilmiştir.”

kaynak: Vanolay

Editör: Arif Karakaş