Osman Aşkın Bak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin sunumuna, Cumhuriyet'in 100. yılını kutlayarak ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başladı.

Kahramanmaraş merkezli "yüzyılın en büyük felaketi" olarak ifade edilen depremin yaşandığını anımsatan Bak, "Canlarımızı yitirdik, tarifsiz acılar yaşadık. Üzüntüyü, acıyı devlet ve millet olarak omuz omuza göğüsledik. Şehirlerimizi yeniden ihya etmek, ayağa kaldırmak için devlet olarak her bir kurumumuzla canla başla çalışıyoruz." diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığının depremin ardından bütün imkanlarıyla sahada olduğunu dile getiren Bak, vatandaşlara sıcak yemek servisi, uygun tesislerde konaklama ve yardım malzemesi ulaştırma gibi hizmetleri ivedilikle hayata geçirdiklerini anlattı.

Bak, deprem bölgesindeki 143 tesiste vatandaşları misafir ettiklerini, 33 milyon 221 bin 429 sıcak yemek, 3 milyon 288 bin 688 kumanya ve paketli gıda dağıtımı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yurtlar ve gençlik kamplarında 497 bin 102 depremzedeyi misafir ettiklerini belirten Bak, depremzedeler için 81 ilde Bakanlık olarak sağladıkları psikososyal destek ekibinin 378 bin 896 kişiye destek verdiğini, çocuklar için de özel çalışmalar yaptıklarını söyledi.

"Gazze'de her gün yeni bir insanlık suçu işleniyor"
Dünyanın zor bir dönemden geçtiğine dikkati çeken Bak, "Gazze'de her gün yeni bir insanlık suçu işleniyor, Gazze'de her gün yeni bir vahşet sergileniyor. Mazlumların ümidi ve gölgesi olan ülkemizin omuzlarında ağır ve tarihi bir sorumluluk var." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kalıcı barış sağlanması adına günlerdir güçlü ve kararlı diplomasi yürüttüğünü dile getiren Bak, şöyle devam etti:

"Türkiye, bu coğrafyada hak, hukuk, adalet, merhamet gözeterek barışın tesis edilmesini sağlayacak yegane ülke. Ülke olarak gücümüzü muhafaza etmek ve değişime, yeniliğe ayak uydurmak gibi sorumluluklarımızın farkındayız. Gençlik ve Spor Bakanlığının misyonu ve sorumluluğu da tam olarak bu noktaya işaret ediyor. Bakanlık olarak adımlarımızı bu farkındalıkla atıyoruz."

Bakanlığın gençlik merkezleri hakkında bilgi veren Bak, özellikle bağımlılık konusunda çalıştıklarını belirtti.

Osman Aşkın Bak, 2002 yılında 9 olan gençlik merkezi sayısının 2023 Ekim itibarıyla 474'e yükseldiğini, 3 milyon 485 bin 990 gencin bu merkezlerden hizmet aldığını anlattı.

"İnovasyon ve teknoloji çalışmalarında gençlerimizi destekliyoruz"

Türkiye Yüzyılı'nda gençlerin önemli rol oynayacağının altını çizen Bak, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu yüzyılın mimarı gençler olacak. Biz 'Gençler bu ülkenin istikbalidir.' derken bunu bir hamaset aracı olarak değil, tüm kalbimizle inanarak söylüyoruz. Gençlerimizin talepleri ve çağın gereksinimleri doğrultusunda her yıl güncelleyip geliştirdiğimiz faaliyetlerimizi bu yıl girişimcilik, kariyer, gönüllülük, teknoloji, çevre, tarım, üretim, eğitim alanlarında yoğunlaştırdık. Bu başlıklar altında, Milli Teknoloji Hamlesi'nden ülkemizin tarım politikasına varan hayati konularda Türkiye'nin iddiasını güçlendirecek çalışmalar gerçekleştirdik."

Bak, gençlerin başta TEKNOFEST olmak üzere birçok alandaki yarışmalarda başarılar elde ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mız bir konuşmalarında, 'Kendi göbeğimizi kendimiz kesmezsek bize hayat hakkı tanımazlar.' ifadesini kullanmışlardı. Çalışmalarımızda gözettiğimiz vizyon ve izlediğimiz rota budur. Teknolojiyi üreten ülkeler bugün bütün yarışlarda ipi göğüslüyor. Biz de Bakanlık olarak inovasyon ve teknoloji çalışmalarında en üst noktada imkan ve alan oluşturarak gençlerimizi bu konuda bütün gücümüzle destekliyoruz."

Seyahatsever Projesi'yle deprem bölgesinin dışındaki yurtlarda bu yaz 300 binden fazla genci ağırladıklarını belirten Bak, gençlerin sanat, kültür, spor faaliyetlerini desteklemek için "Genç Ne Sever" platformunu hayata geçirdiklerini anımsattı.

Bağımlılıkla mücadele
Bağımlılıkla mücadele konusunda her türlü çabayı gösterdiklerini vurgulayan Bak, gençlerle buluştukları her noktada farkındalık eğitimleri, seminerler ve kamplar düzenlediklerini söyledi. Gençlik ve Spor Bakanı Bak, "Koruyucu ve önleyici misyonumuzu daha da güçlendirecek çalışmalarımızla madde bağımlılığından dijital bağımlılığa gençlerimizi, çocuklarımızı tehdit eden her tehlikeyle canla başla mücadele etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Gençlik kampı sayısının bu yıl 50'ye çıktığını kaydeden Bak, bu sene 111 bin 80 kişinin kamplardan faydalandığını açıkladı.

Gönüllülük konusuna verdikleri önemin altını çizen Bak, başta Yükseköğretim Kurulu (YÖK) olmak üzere birçok kurumla anlaşmalar yaptıklarını dile getirdi.

Genç Tarım projesi
Tarım ve Orman Bakanlığı ile genç nüfusun tarıma olan ilgisini artırmaya ve sosyal imkanları güçlendirmeye yönelik Genç Tarım projesini başlatacaklarını bildiren Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gençlik merkezlerimiz ve genç ofislerimiz aracılığıyla uygulayacağımız proje, ülkemizin her bölgesinde hayata geçecek. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Konya'nın Hüyük ilçesinde Hüyük Tarım Gençlik Kampı’nın açılışını gerçekleştirerek süreci başlattık. Tarım kamplarımızın sayısını artıracağız, zengin ve sürdürülebilir içeriklerimizle Türk tarımına 'genç' bir solukla destek olacağız. Gençlerin yenilikçi ve inovatif bakış açılarını tarımla buluşturmanın Türk tarımına güç katacağına inanıyorum. Toprakla buluşan gençlerimiz toprağa güç verirken, inanıyorum ki toprakla uğraşmak da gençlerimize güç ve enerji verecektir."

Osman Aşkın Bak, yükseköğrenimdeki gençlere bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar alımında vergi muafiyeti sağlayacaklarını, operatör ayrımı olmaksızın aylık 10 cigabayt ücretsiz internet vereceklerini, gençlerin hem müze ve ören yerlerini ücretsiz ziyaret edebileceği hem de Bakanlığın sunduğu imkanlardan faydalanabileceği Genç Kart projesini hayata geçireceklerini söyledi.

Gençlere yönelik evlilik desteğine de değinen Bak, kanun teklifinin yasalaşmasından sonra Aile ve Gençlik Bankasının, evlenmek isteyen gençlere toplam 150 bin liraya kadar 48 ay vadeli faizsiz kredi desteğinde bulunacağını belirtti.

Sportif başarılar
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Türk sporunun gurur verici bir noktada olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"1924 Paris Olimpiyatları'na imkansızlıklar içinde ilk kez katılan Türkiye Cumhuriyeti devletinin o gün tek amacı devletimizin orada temsil edilmesi ve al bayrağımızın tanınması idi. Bugün ise her branşta iddiası, her kotada gözü, her platformda sözü olan bir ülke ve devlet olmanın övüncü hepimizindir. Bu yıl sporcularımız katıldıkları uluslararası müsabakalarda 6 bin 231 madalya aldılar. Şu ana kadar Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'na 9 dalda 42 kota kazandık. Paris 2024 Paralimpik Oyunları'na ise 8 branşta 35 kota kazandık. Kota müsabakaları devam ediyor."

Üçüncü Avrupa Oyunları'nda madalya rekoru kırdıklarını, A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın kazandığı başarıları, A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024'e katılmasını ve diğer amatör branşlarda bu yıl kazanılan başarıları hatırlatan Bak, milli sporcularla gurur duyduklarını vurguladı. Bak, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda da Türk sporunun dünyada adından söz ettireceğine inandığı dile getirdi.

Türkiye'nin uluslararası organizasyonlarda akla gelen ilk ülkelerden olduğunu ifade eden Bak, "Türkiye, sahip olduğu koşullar ve imkanlarla spor turizminin gözdesi olmuştur. Bu yıl ülkemizde 110 uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptık. EURO 2032 gibi muazzam bir organizasyona İtalya ile ortak ev sahipliği yapacak olma şansı elde ettik. Milyarlarca sporseverin gözünün kulağının Türkiye’de olacağı nice organizasyona ev sahipliği yapmak için her daim hazır ve iddialıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Bak, Türk sporunun tesisleşme konusunda büyük bir devrim gerçekleştirdiğinin altını çizerek, Ankara Stadı'nın yapımımın hızlı bir şekilde devam ettiğini, İstanbul Basketbol Gelişim Merkezi yapımında sona gelindiğini kaydetti.

Bakan Bak, 2002 yılında 278 bin 47 olan sporcu sayısının bu yılın ekim ayı itibariyle 14 milyon 552 bin 704'e, kulüp sayısının ise 6 bin 35'ten 24 bin 425'e ulaştığını söyledi.

"Acımız büyük. Zeren, hepimizin evladıydı"
Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda üzücü bir hadise sonucu hayatını kaybeden Zeren Ertaş’a Allah’tan rahmet dileyen Bak, "Acımız büyük. Zeren, hepimizin evladıydı. Bu kayıptan duyduğum derin kederi öncelikle ifade etmek isterim." dedi.

Bakanlığa bağlı tüm tesislerde olduğu gibi 830 yurtta da periyodik asansör bakım ve denetimlerinin gerçekleştirildiğini belirten Bak, "Öncelikle bakımların yapılmadığı, ihmal edildiği bilgisinin asılsız olduğunu buradan ifade etmek isterim. Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdumuzun yıllık asansör bakımı, 13 Temmuz 2023’te yapılmıştır. Diğer bütün tesislerimizde olduğu gibi yine Aydın özelinde de her ay periyodik bakımların yapılmasına devam edilmiştir. Asansörün son bakım tarihi ise 16 Ekim 2023’tür. Bütün belgeler, evrak elimizde mevcut." bilgisini verdi.

Olayın artık adli makamlarda olduğunu, sorumluların muhakkak en ağır şekilde cezalandırılacağını vurgulayan Bak, "Bu olay, üzerinden siyasi rant devşirilecek, suistimal edilecek bir olay değildir. Sizlerden ricam kamuoyunu yanıltıcı bilgilerle, sosyal medyada provokasyon amaçlı paylaşımlarla bu meselenin suistimal edilmesine izin vermemenizdir. Acı, hepimizin acısıdır. Evlat, hepimizin evladıdır. Suistimal edilecek bir konu kesinlikle değildir. Herkesi bu sorumluluk duygusuyla hareket etmeye davet ediyorum." diye konuştu.

Zeren Ertaş'ın ailesini ziyaret ettiklerini dile getiren Bak, ailenin "bu olayın provoke edilmemesi yönünde" beyanının bulunduğuna dikkati çekti.

Bakan Bak, şunları söyledi:

"Zeren kızımızın babası Akın Bey’in sözlerini ve ricasını ayniyle paylaşmak istiyorum: 'Devletimiz merhametli yüzünü gösterdi, şimdi adaletli yüzünü göstermesini bekliyoruz. Yurtlardaki kardeşlerime abileri olarak sesleniyorum, kötü insanların emellerine alet olmasınlar.'

Sorumlular, adalet önünde mutlaka hesap verecektir. Böyle bir acıyı kimsenin kötü emellerine alet etmesine izin vermeyeceğiz. Karanlık tuzaklarına öğrencilerimizi çekmeye çalışanlar da asla muvaffak olamayacaklar. 22 senedir bu ülkenin gençlerine daha adil, daha özgür, daha konforlu, daha sosyal, daha eşit şartlar sunmak için çalışıyoruz. Gençlerimizin sahip olduğu imkanları çoğaltmaya, onlara yeni fırsat kapıları açmaya gayret ediyoruz. Her sene bir öncekinden daha iyi koşullar hazırlamak için çaba sarf ediyoruz. Biz, provokatörlerin gençlerimizle aramıza girmesine izin vermeden gençler için çalışmaya devam edeceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla yaptığımız ortak bir çalışma ile tesislerimizdeki asansörlerimize bir karekod koyacağız. Dileyen herkes o karekodu okutarak asansörün tüm bakım sürecini ve takvimini görebilecek."

4 bin 305 mahalle tipi saha, 7 bin 370 pota
Sporda yerleşik ve sürdürülebilir kültür oluşturmanın en temel yolunun, çocukları spora erken çağlarda başlatmaktan geçtiğini, bu kültürün oluşması adına bilhassa okulların spor altyapısını güçlendirmeyi mecburi görev bildiklerini ifade eden Bakan Bak, okullardaki spor alanlarının fiziki imkanlarını güçlendirirken spor tesislerini okullara yakın lokasyonlarda inşa etmeyi önemsediklerini söyledi.

Bununla beraber mahalle tipi sahaların ve "On Bin Pota" seferberliğinin de yine çocukları spora erken yaşta başlatabilmek adına atılmış adımlar olduğunu dile getiren Bak, "Bugüne kadar 4 bin 305 mahalle tipi saha ve 7 bin 370 potayı milletimizin hizmetine sunduk." dedi.

Kurumlar arası işbirliklerinin, gençlik ve spor alanında da hizmetlerin daha erişilebilir olmasını sağladığını, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile birçok protokolün hayata geçirildiğini anlatan Bak, "Bunlardan biri Spor Liseleri Ortak Yönetim Modeli. Milli Eğitim Bakanlığımızın akademik yönünü, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın spor alanındaki yetkinliğini ortaya koyduğu bu modeli şu anda 33 ilde 31 olimpik branşta 38 spor lisesinde uyguluyoruz." diye konuştu.

Spor alanındaki nitelikli insan kaynağını artırmayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Bak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bununla beraber üstün bir çaba ve emekle yürüttüğümüz Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projemiz var. Bu proje kapsamında 7 yaşını aşmış her vatandaşımıza yüzme öğretiyoruz fakat spor kültürünü erken yaşta oluşturma çabamızın bir gereği olarak ilk ve ortaokulda okuyan öğrencilerimize bu konuda daha çok teşvikimiz söz konusu. Bugüne dek 7 milyon 464 bin 284 vatandaşımıza yüzme öğrettik. Bir diğer çalışmamız, 2018’den beri yürütmekte olduğumuz Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme. İlkokul 3. sınıf çağındaki çocuklarımız, tamamen bilime dayalı yöntemlerle spora yatkınlıkları belirlenerek bir spor branşına yönlendiriliyor. Bugüne dek 3 milyon 419 bin 619 çocuğumuz, yetenek taraması uygulamasına tabi tutularak uzmanlarımız tarafından uygun görülen branşlara yönlendirildi. Yine okul çağındaki çocuklarımıza uyguladığımız bir başka çalışmamız da İlkokulda Spor Dalı Uygulaması. Bakanlığımızca görevlendirilen antrenörler tarafından Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokulların 4. sınıflarında okul saatleri içerisinde, belirlenen gün ve saatlerde öğrencilerimize kendi tercih ettikleri bir spor branşı öğretiliyor."

Milli Sporcu Bursu
Bakan Osman Aşkın Bak, Türkiye Yüzyılı'nda Türk sporunu bulunduğu noktadan çok daha ileriye taşımak için sporcuları destekleyecek çalışmalar da yürüttüklerini ifade etti.

Sporcuların kanayan yarası eğitim-spor ikilemini Milli Sporcu Bursu ile sona erdirdiklerini ifade eden Bakan Bak, "Bu kapsamda hem eğitimine hem spor hayatına devam etmek isteyen 334 gencimiz bu burslardan yararlandı. 3-18 yaş grubundaki çocuk ve gençleri spora yönlendirmek, spor kulüplerine sporcu kaynağı oluşturmak ve toplumda spor kültürünü yaymak amacıyla kurulan Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Okulları da faaliyetlerine tüm hızıyla bu yıl da devam ediyor. 2023 yılı Eylül ayı itibarıyla 827 bin 85’i kadın, 894 bin 101’i erkek olmak üzere toplamda 1 milyon 721 bin 186 katılımcıya Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Okullarında farklı spor dallarında 3 milyon 144 bin 452 sporcu kartı verildi." diye konuştu.

Bağımlılığı önlemede en güçlü araç gördükleri spor faaliyetlerini okullarda daha yaygın hale getirmeyi önemsediklerini anlatan Bak, "2010-2011 eğitim öğretim yılında 19 spor federasyonunda toplam 21 spor dalında okul spor faaliyeti düzenlenmekteyken 2023-2024 eğitim öğretim yılında 54 spor federasyonunda toplam 86 spor dalında faaliyet düzenlenecek seviyeye ulaştık. 2022-2023 eğitim öğretim yılı okul spor faaliyetlerinde 2 milyon 211 bin 244 öğrenciye ulaşıldı." ifadelerini kullandı.

Türkiye olimpiyat hazırlık merkezleri
Osman Aşkın Bak, olimpiyatlara sporcu hazırlamak ve sporcuların performanslarını geliştirmek üzere Türkiye’nin 25 şehrinde hizmet veren Türkiye olimpiyat hazırlık merkezlerinde (TOHM) şu an 1352 sporcunun faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi.

Olimpiyat hazırlık merkezlerinde yetişen 15 sporcunun Paris 2024 kotası aldığını ifade eden Bakan Bak, "Sporcu eğitim merkezlerimiz de gün geçtikçe artan kalitesiyle sporcularımıza hizmet veriyor. 2002’de 28 olan Sporcu eğitim merkezi sayımız bugün 58 ve toplamda 1314 sporcu öğrencimiz bu merkezlerde eğitim almaya devam ediyor. Bununla beraber Türk sporunun kalbi olarak gördüğümüz amatör spor kulüplerine desteğimiz de devam ediyor." dedi.

Hakkari Zap Suyu’nda rafting turnuvası, Şırnak’ta Cudi Cup'ın yapıldığını, Konya'nın bisiklet sporunda marka şehir olduğunu dile getiren Bakan Bak, "Bu toprakların her köşesinde artık spor kendine yer buluyor, bununla iftihar ediyoruz. Bir zamanlar terörün kol gezdiği dağlardan raket sesi yükseliyor. Bir zamanlar çatışmaların yaşandığı o dağlardan gençlerimiz şimdi spor festivalleriyle, şenliklerle bütün yurdu ve insanlığı selamlıyor." diye konuştu.

"Eğer herhangi bir noktada eksiklik olursa da bunu hep beraber düzeltiriz"
Gençlik ve Spor Bakanlığının yurtları hakkında bilgi veren Bak, yaklaşık 1 milyonluk bir nüfusa hizmet sağladıklarını belirtti.

Yurtlarda her ayrıntıyı önemsediklerini, öğrencilerin şikayetlerini dikkate aldıklarını vurgulayan Bak, şöyle konuştu:

"Biz işletmelerin değil, öğrencilerin yanındayız. Bugüne dek bu yurtlar pandemide, yangında, selde, depremde memleketin bütün evlatlarına yurt oldu. Eğer herhangi bir noktada eksiklik olursa da bunu hep beraber düzeltiriz. Bu ülke hepimizin, Bakanlık hepimizin, yurtlar da gençler de hepimizin ama yeter ki olaya samimiyetle, iyi niyetle yaklaşılsın. Biz, varsa bütün sıkıntılarımızı konuşarak, iletişim yoluyla, birbirimizi dinleyerek, anlayarak çözeriz. Hiç kimsenin gençlerimizi karanlık tuzaklarına çekmesine de müsaade etmeyiz. Gençlerin ihtiyaçları, talepleri, hayalleri ve hayatları üzerinden rant devşirilmez, bunlar suistimale kapalıdır."

Yurt başvuruları hakkında bilgi veren ve en yüksek talebi aldıklarını aktaran Bak, "Bu yıl yurtlarımıza başvuran öğrencilerimizin yüzde 96'sı yerleşti. Yerleştirme sürecimiz sürüyor. Tarihimizin en yüksek yerleştirme oranına ulaştık. Depremden etkilenen öğrencilerimizin tümünü öncelikli gruba dahil ederek yurtlarına yerleştirdik. 36 ülkenin nüfusundan daha büyük kapasiteye sahip bir yurt sistemi yönetiyoruz. Altyapıyı daha da güçlendirmek adına gece gündüz emek veriyoruz. Bakın çok uzak bir tarihten söz etmiyorum; milenyum dediğimiz o çağın başında, biz göreve henüz gelmişken yurtların hali ortadaydı. Tuvalet ve banyolar ortak kullanımda, sıcak su haftanın belirli günlerinde yalnız birkaç saat verilebiliyordu. Biz kaliteyi artırarak, imkanları geliştirerek, şartları modernize ederek, yurtlarımızı bütüncül bir yaşam alanı haline getirdik." ifadelerini kullandı.

Bakan Bak, yurt yapımı kapsamında Bakanlığa bu yıl için 3 milyar 373 milyon lira verildiğini, ek ödeneklerle toplam yatırım bütçesinin 5 milyar 362 milyon 714 bin 248 liraya ulaştığını söyledi.

Beslenme desteğinin bu yıl toplam 18 milyar lira olduğunu belirten Bak, burs ve kredi ücretlerinin de artırıldığını hatırlattı.

Kredi geri ödemelerindeki enflasyon etkisini kaldırarak gençlerin üzerinden 27 milyar lira yük aldıklarını dil getiren Bak, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Gençlerin katılımcılığını önemseyen, onların fikir ve taleplerini dinleyen, sorunlarına vakıf bir anlayışın temsilcileri olarak; gençlerin önünde engel olarak duran ne varsa Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde çözüme kavuşturduk. 2017’de muhalefet vekilleri referanduma hayır kampanyası düzenlerken; gençlerin 18 yaşında seçilmesine de karşı çıkıyordu. Ve o günlerde dimdik durarak, gençlere inanarak, güvenerek seçilme yaşını 18’e indiren ve milli iradenin kalbinde söz sahibi olmalarına öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Üniversitelere giyim kuşam hürriyeti getiren, meslek liselerine uygulanan çifte standardı ve üniversite harçlarını kaldıran yine Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu ülkede gençlere dair bütün reformlarda imzası olan Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yine gençlik için üretmeye, çalışmaya, taş üstüne taş koymaya devam edeceğiz."

Bakan Bak'ın verdiği bilgiye göre 2024 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı için öngörülen bütçe ödeneği, kalemlere göre şöyle:

Personel ve SGK Giderleri: 1 milyar 699 milyon 264 bin TL

Mal ve Hizmet Alımları: 1 milyar 359 milyon 302 bin TL

Cari Transferler: 130 milyar 693 milyon 289 bin TL

Sermaye Giderleri: 9 milyar 503 milyon 400 bin TL

Sermaye Transferleri: 4 milyar 964 milyon 469 bin TL

Toplam: 22 milyar 811 milyon TL'si borç verme giderleri olmak üzere 171 milyar 30 milyon 724 bin TL

Bağımlıkla Mücadele Programı: 33 milyon 690 bin TL

Gençlik Programı: 8 milyar 527 milyon 496 bin TL

Sporun Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Programı: 27 milyar 404 milyon 760 bin TL

Yükseköğretim Hizmetleri Programı: 132 milyar 990 milyon 126 bin TL

Yönetim ve Destek Programı: 2 milyar 74 milyon 652 bin TL

Bakan Bak, bu bütçenin Türkiye Yüzyılı bütçesi olduğunu ve bütçenin hayırlı olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA