WanHaber-ÖZEL

Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılacak olan Tüp Bebek Merkezi için çalışmalar devam ediyor.  

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, Tüp Bebek Merkezi için yapılan çalışmaları anlattı.

Tüp Bebek Merkezinin, Van’da bu alanda hizmet verecek ilk merkez olduğuna dikkat çeken Tosun, “Van ilimiz genelinde özel ya da kamu kurum kuruluşları ya da üniversiteye bağlı olarak hizmet veren bir tüp bebek merkezimiz yok.

İlimizin de bu konudaki ihtiyaçlarını biliyoruz. Tedavi olmak isteyen, çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin il dışına gidip tedavilerini oralarda olduğunu bildiğimiz için biz Van İl Sağlık Müdürlüğü olarak, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde bir tüp bebek merkezi açmak için çalışmalarımıza yaklaşık üç-dört ay önce başladık” dedi.

“BAKANLIKTAN ONAY GELDİ”

Tüp bebek tedavisinde gerekli eğitimlerden geçebilmesi için bir hekimin görevlendirildiğini belirten İl Sağlık Müdürü Muhammed Tosun, “Şu an bakanlıktan tüp bebek merkezinin açılmasına dair onayımız geldi. Buna binaen bir hekimimizi eğitime göndereceğiz, bilindiği gibi bu özel eğitim merkezi olduğu için, eğitim sertifikası olan ve bu konuda tecrübe kazanmış hekimler sadece bu alanda çalışabiliyor.

Tüm Kadın Doğum hekimleri bu alanda çalışamıyor. Bu nedenle de eğitimli, sertifikası olan bir tane hekim ihtiyacı var. İlk aşamada bir hekimi eğitim için göndereceğiz ama tüp bebek merkezi açıldıktan sonra talep olan diğer hekimlerimizi de peyderpey eğitime gönderebiliriz. Bu 6 aylık eğitim süresince tüp bebek yapan Türkiye’nin önemli merkezlerinde hekimler, diğer hocalarla beraber eğitim alıyorlar” diye konuştu.

“TÜP BEBEK MERKEZİNİ HALKIMIZIN HİZMETİNE SUNACAĞIZ”

Merkezin yataklı olmayacağını söyleyen Tosun, uygun olan her hastanın tedavisinin yapılacağını belirtti.

Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, “Hekimimiz eğitimini alırken bizler de aynı zamanda ilgili alandaki inşaat çalışmalarını ve tıbbi cihaz çalışmalarını tamamlayacağız. Hekimimiz de eğitimden döndüğü gibi tüp bebek merkezini Van’ımıza kazandırıp halkımızın hizmetine sunacağız. Yataklı bir merkez olmayacak, hastanenin ayaktan tedavi üniteleri içerisinde yer alan bir merkez olacağı için ayaktan başvuru yapabilen ve uygun olan her hastayı tedavi edebileceğiz” ifadelerine yer verdi.

ALTI AY İÇİNDE AÇILMASI PLANLANIYOR

Tüp bebek merkezi olarak bilinen Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezini (ÜYTE), Van’a kazandırmayı amaçladıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Tosun, “Hekimimizin eğitimiyle beraber önümüzde yaklaşık beş-altı aylık bir süre var, bu süreçte tüm ihtiyaçları karşılayıp bu merkezi önümüzde yıl içerisinde açacağız. Önümüzdeki yıl içerisinde Van’ımıza kazandırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Fatma Öztürk

Editör: Arif Karakaş