Olimpiyat şampiyonu eski güreşçi Mahmut Demir, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu'nun güreşin 2020 olimpiyat programındaki temel spor dalları arasından çıkartılması yönünde karar alması üzerine Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) Başkanı Raphael Martinetti'nin istifası sonrası gelinen süreçte güreşin yeniden toparlanması için FILA'da Türkiye'yi temsil eden asbaşkan Ahmet Ayık'ın başkanlığa aday gösterilebileceğini söyledi.
Demir, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu süreci biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak güzel kullanabilirsek asbaşkanlık yapan Sayın Ahmet Ayık'ın FILA Başkanlığı'na aday gösterebiliriz. Belki lobi faaliyetleriyle güreşin tekrar olimpiyatlara dönmesini hem biz ülke olarak desteklerken bizi temsil eden birisi orada olmuş olur" dedi.
Güreşin olimpiyatlardan çıkarılmasının engellenemediği takdirde tepki olarak FILA Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının istifa ederek organizasyondan çekilebileceklerini vurgulayan Mahmut Demir, "Türkiye'de ve dünya güreş federasyonlarında sorumluluk sahibi insanlar da bu tek taraflı istifa makamını kullanırlarsa bu faydalı olacak diye düşünüyorum. Aksi takdirde buna rağmen uluslararası olimpiyat komitesi bu kararından vazgeçmezse başta bizim ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere kandaş, dindaş ve aynı dine mensup olduğumuz ülkeler FILA'yı sadece güreşte değil olimpiyat komitesini bütün branşlarda boykot ederek Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin bu kararından geri adım atmasını sağlamış olurlar" diye konuştu.
FILA'ya ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne konuyla ilgili mektup yazacağını da belirten Demir, halen hayatta olan şampiyon güreşçileri de duyarlılığa davet etti.
İslam peygamberi Hz. Muhammed'in de güreş sporuna ilgi duyduğunu hatırlatan Demir, "Güreş insanlığın var olduğun beri olan bir spor branşı. Bunu daha dün icat edilen bir spor branşıyla yer değiştirilmesini anmakta güçlük çekiyorum. Dinimizin temsilcisi Allah'ın resulünün en sevdiği ve tek yaptığı sporda güreş sporudur. Onun için bunun altında bir kasıt olduğunu düşünüyorum. Türk İslam alemi olarak bu işe kayıtsız kalmamalıyız. Eğer ki geçmiş mirasımıza sahip çıkamıyorsak, şöyle baktığımızda 200 300 yıllık eserleri UNESCO tarafından dünya kültür mirasına kaydedildiğinde insanlığın var olduğundan bu güne kadar olan bir spor branşının gözden çıkarılması, gözden düşürülmesi anlaşılması zor ve güç bir durum. Onun için sorumluluk sahibi olan herkesin bu işe katkı sağlaması ve bu sporun dünya yaşadığı sürece ilelebet devam etmesini sağlamak zorundayız. Öbür türlü biz vebal altında kalırız" şeklinde konuştu.
(MÇ-SLH-MFS-MFS-S)

18.02.2013 18:01:09 TSI

Editör: Wan Haber