Wanhaber / Özel

Van’ı çok sayıda İranlı turist ziyaret ediyor. Birkaç yıl öncesine kadar yılın belli bölümlerinde yoğunluklu olarak Van’a gelen İranlı turistler son yıllarda yılın birçok gününde Van’da yoğunluk oluşturuyor.

Kent esnafının yüzünü güldüren İranlı turistlerin yoğun olarak Van’ı tercih etmesini değerlendiren VANTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, bunun için birçok çalışma gerçekleştirdiklerini anlattı.

“YÜZÜMÜZÜ DOĞU’YA DÖNDÜK”

İranlı turistlerin Van’ı tercih etme hikayesinin 2014 yılına dayandığını belirten Çeliktaş, şunları söyledi; “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2014 yılında göreve geldiğimizde bir girişimde bulunduk ve “Yüzümüzü Doğuya Döndük.” Yıllarca ülkemizin batısında düzenlenen fuarlara katılım sağladık, şehrimizi tanıttık ve insanları davet ettik. Ancak rekabet üstünlüğümüzün ve pazarımızın batıda değil doğuda olduğunun kanısına vardık. 2014 yılından itibaren 50’yi aşkın ziyaret ile İran’a gittik. Fuarlara katıldık, şehrimizin tanıtımlarını yaptık, İran’ın tanınınmış fenomenlerini ilimize getirdik, alışveriş festivali ve konserler düzenledik. Tabiri caizse köyümüze gitmediğimiz kadar İran’a gittik.”

“EN BÜYÜK SEBEBİ VAN’DI”

2018 yılında Türkiye’ye en fazla gelen turistler sıralamasında İran’ın 3’üncü sırada yer aldığını kaydeden Çeliktaş; “Bunun en büyük sebebi de Van’dı” dedi.

Çeliktaş, “Kapıköy Sınır Kapısı, o dönemde 6-7 saat çalışmasına rağmen 2018 yılında Türkiye’ye en fazla gelen turistler sıralamasında İran 3’üncü sırada yer aldı. Bunun en büyük sebebi de Van’dı. O günden bu yana İranlıların ilk tercihi Van ve Türkiye oldu” diye kaydetti.

“VAN’I TERCİH ETMELERİNDEKİ EN BÜYÜK NEDEN ALIŞVERİŞ VE EĞLENCE”

İranlı turistlerin Van’ı en çok tercih etmelerinin sebebini de anlatan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş; “İranlı turistlerin Van’ı tercihlerindeki en büyük neden de alışveriş ve eğlence. Özellikle alışveriş noktasında İranlı turistin şehrimize ciddi katkısı var. Döviz ile alışveriş yapan İranlılar şehrimizin ekonomisine can damarı oldu. Şunu da belirtmek isterim ki bu sadece Van için geçerli bir durum değil. Van’a gelen İranlı turistler buradan da Türkiye’nin diğer kentlerine gidiyor ve katma değer sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Mehmet Salih Giyci

Editör: Arif Karakaş