CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, işçilerin çalıştırılmasına aracılık eden taşeron şirketlerin SGK bildirimlerini farklı farklı işkollarından yapması ve bunun her ay değişebilir olmasıyla taşeron işçilerin sendika üyeliklerinin yok sayıldığını savundu.
Çam, Devrimci Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında taşeron işçilerin sendika sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. AK Parti hükümetinin taşeronlaşmayı ve esnek istihdamı, neo-liberalizmn tüm taleplerini kayıtsız şartsız hayata geçirme iradesini 10 yıllık iktidarı boyunca somut bir biçimde ortaya koyduğunu savunan Çam, "Nitekim 'taşerona müjde' başlığı altında günlerdir basına servis edilen 'kadro müjdesi' haberleri sadece ve sadece halkımızı kandırmaktan ibarettir. Taşeronlaşmayı meşrulaştırmak, sendikaların örgütlenmesini imkansız kılacak düzenlemeler yapmak, güvencesiz, örgütsüz, esnek bir çalışma yaşamı yaratmak AKP hükümetinin iş yaşamındaki en temel icraatıdır" dedi.
Yeni çıkartılan 'Sendikalar Yasası'nın taşeron işçilerin sendika hakkını açıkça ortadan kaldırdığını savunan Çam, "İşçilerin çalıştırılmasına aracılık eden taşeron şirketlerin SGK bildirimlerini farklı farklı işkollarından yapması ve bunun her ay değişebilir olmasıyla taşeron işçilerin sendika üyelikleri yok sayılıyor" dedi.
Yeni yasayla işçilerin sendika üyeliklerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarına göre değil, SGK kayıtlarına göre tanımlandığını belirten Çam, "Örneğin esas faaliyet alanı sağlık işkolunda faaliyet gösteren bir taşeron şirket, işçilerin SGK kaydını inşaat, nakliye, turizm, gıda, genel hizmetler gibi kendi istediği farklı alanlarda gösterebiliyor. Ya da işçileri iş yerleri olan hastanelerde değil hizmet ihalesi aldığı farklı işyerleri üzerinden sigortalı göstererek sendika üyeliklerinin düşmesine yol açıyor. Bu durumda taşeron işçiler için sendika bir 'hayale' dönüşüyor. Böylece 150 bin sağlık çalışanı köleliğe mahkum ediliyor" şeklinde konuştu.
Çam, bu durumun vicdansızlık ve insafsızlık olduğunu ifade ederek, "Hükümeti ve Bakanlığı taşeron sistemi süreklileştiren, meşrulaştıran uygulamalara ivedilikle son vermeye, örgütlenme önündeki her türlü engeli kaldırmaya çağırıyoruz" dedi.
Devrimci Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da, günlerdir bu soruna dikkat çekmek için sokaklarda olduklarını belirterek, "Sendika üyelikleri, taşeron işçilere müjde diye sunulan düzenleme ile yok sayılıyor" dedi.
(MÜG-ÖZ-Y)

25.01.2013 12:43:27 TSI

Editör: Wan Haber