Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kurucu, kayıtdışılıkla mücadelenin önemine vurgu yaparak, "2023'te hedefimiz kayıtdışılığı yüzde 15'e düşürmek" dedi.
Ankara Sanayi Odası'nda düzenlenen Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları seminerinde konuşan Kuruca, SGK'nın Türkiye'de son yıllarda önemli bir kurum haline geldiğini söyledi. Kuruca, 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nden SGK'ya 173 milyar lira kaynak ayrıldığını ifade etti. Türkiye'de nüfusun tamamının işveren, işçi, emekli, hasta olarak bir şekilde SGK ile ilişkili olduğunu belirten Kuruca, "Dolayısıyla hepimizin hayatında SGK'nın önemi var" dedi.
Sosyal Güvenlik Reformunun önemine değinen Kuruca, "Eğer bütçeniz sağlam değilse 'Ben bu bölgenin lideriyim, 2023'te söz sahibi olacağım' demek havanda su dövmekten başka bir şey olmaz" diye konuştu.
Reform yapılırken kayıtdışı ile mücadelenin çok önemli olduğuna işaret eden Kuruca, "Hepimizin bunlarla mücadele etmesi lazım" dedi. Kuruca, kayıtdışılıkta en önemli sorunun çalışanın düşük ücretle gösterilmesi olduğuna işaret ederek, "Önümüzdeki aylarda, yıllarda bu konu ciddi bir şekilde incelenecek" diye konuştu.
Kuruca, "2023'te hedefimiz kayıtdışılığı yüzde 15'e düşürmek. Uygulamalarımız bu doğrultuda. Kayıtdışı istihdamı bizim kurum olarak devlet olarak" dedi.
SGK'ya kayıtlı 18 milyon çalışan olduğunu belirten Kuruca, bu rakamın yeterli olmadığını bunun artırılması gerektiğini ifade etti. Kuruca, bu yıl devlet katkısı hariç 20 milyar lira açık beklediklerini söyledi.
SGK Ankara İl Başkanı Ali Pekten ise 28 SGK merkezi ile başkentlilere hizmet verdiklerini söyledi. Ankara toplam 125 bin işveren, 1 milyon 581 bin sigortalıya hizmet verdiklerini ifade eden Pekten, bu sigortalıların prim tutarının yaklaşık 5 milyar lira olduğunu söyledi. Pekten, alınan primlerin emekli aylığı ve sağlık harcaması olarak geri döndüğünü belirtti.
(EDA-ÖZ-Y)

13.12.2012 16:31:25 TSI

Editör: Wan Haber