Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhur ittifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'ne götüreceği  seçim ve siyasi partiler değişikliklerinin çerçevesini artık netleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önerileri ile dikkate alınarak hazırlanacak olan taslak Metin, yakın zaman içerisinde Milliyetçi Hareket Partisi'ne götürülecek. MHP ile yapılan görüşmelerden hemen sonra ise son halini alacak.

 Seçim Barajı % 7 Olacak!

Yapılacak teklife seçim barajının % 7 olarak belirlenmesine sıcak bakılıyor. İttifak içi partilere ayrıca baraj uygulanması önerisinden de vazgeçildi.

MHP'nin % 7 Barajı'na sıcak baktığı yorumları kulislerde geziyor.

Teklif üzerinde yapılan çalışmada dar veya daraltılmış bölge önerileri de ele alındı. Hatta simülasyon yapıldı ve özellikle de büyük şehirlerde bulunan seçim çevrelerinin daraltılması, her seçim bölgesinde en fazla 5 ile 7 milletvekili olmasının önerilmesi ne karar verildi.

 Sonradan Kurulan Siyasi Partilerin Durumu!

Sonradan kurulan siyasi partilere ilişkin sınırlamalar getirilecek. Bu partilerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yönetiminde, komisyonlarında ve diğer görevlerinde otomatik bir şekilde görev almasının önü kapatılacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanvekili, idare amiri, Katip üye ve komisyon üye sayıları, partilerin seçimden hemen sonra ki milletvekili sayısına göre açıklanacak ve böylelikle belirlenecek.

Muhtarlığa Ayrı Seçim!

Muhtarlık seçimlerini, yerel seçimlerden 6 ay önce veya 6 ay sonra yapılması önerilecek. İlk seçimde hak kaybının meydana gelmemesi amacıyla bu düzenlemenin geçerli olmasından önce seçilen muhtarlar, tek sefer, 5 yıl değil 5 buçuk yıl görev yapacak.

Siyasi Partilerin Hazine Yardımı Almaları Zorlaşacak!

 Hazineden siyasi partilerin yararlanması zorlaştıracak. Hazine yardımı açısından çeşitli kriterler konulacak bu kriterlere uyulmadığı takdirde partilerin hazine yardımı kesilecek. AK Parti ve MHP, HDP'ye verilen hazine yardımı ile ilgili çeşitli görüşler dile getiriliyor.

Editör: Wan Haber