MERSİN - Mersin'in Gülnar ilcesine bağlı Büyükeceli Beldesinde yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin Genel Müdürü Aleksandır Superfin, Sinop'a kurulması planlanan Nükleer Santral içinde Türkiye ile görüşme masasına oturmaya hazır olduklarını belirtti. Süperfin, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) nun ortaklık teklifi için ise değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

Aralarında Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin Ekonomi Platformu Dönem Başkanı Servet Özkaya, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci ile işadamları ve gazetecilerinde bulunduğu bir heyet Rusya'da halen faaliyetini sürdüren Varonej 1 ile Akkuyu'da yapılacak Nükleer Santralin aynısı olan ve halen inşaat çalışmaları süren Varonej 2 Nükleer Santralini inceledi.

Akkuyu NGS'yi yapacak olan Rus enerji şirketi Rasotom'un davetlisi olarak gerçekleşen ziyarette Mersin'li heyetin ilk durağı halen faaliyetini sürdüren Vorenej 1 nükleer santrali oldu. Moskova'nın 450 kilometre uzağında 1972 yılında faaliyete başlayan ve ömrünü doldurduğu için 2017 yılında kapatılacak olan santralin toplantı odasına özel kartlarla alınan heyete burada yetkililer tarafından bilgiler verildi. Daha sonra cep telefonları, kameralarını ve elektronik eşyalarını bırakarak özel bir aramaya tabi tutuldu. Özel cihazlardan geçildikten sonra enerjinin üretildiği buhar tribünlerinin yanından Nükleer Santralin beyni olarak tabir edilen ana kumanda masası götürüldü. Burada da yetkililer tarafından santralin çalışma mantığı hakkında bilgiler verildi.

MERSİNLİ HEYET AKKUYU'NUN İKİZİNİ İNCELEDİ

Mersinli heyetin daha sonraki durağı ise bacası hariç Akkuyu'ya yapılacak santralin ikizi olan Voronej 2 oldu. Uzmanlar tarafından santral hakkında bilgiler verildi. Mersinli heyet henüz faaliyete geçmediği için fazla bir güvenlik önlemine tabi tutulmadan inşaat gezdirildi. İstedikleri şekilde görüntüyü alabilmeleri için gazetecilere de izin verildi. Gazeteciler "Gradirnya" denilen dev bacaya çıkmak için izin alıp niyetlensede asansörde meydana gelen teknik arıza nedeniyle amaçlarına ulaşamadı. Merdivenden çıkma teklifine ise kimse cesaret edemedi. Heyet en büyük ilgiyi ise santralin kalbi olarak nitelendirilen nükleer yakıtın yerleştirileceği kubbe şeklindeki reaktörü inceleyip bilgiler aldı.

Heyettekilere ve gazetecilere açıklamalarda bulunan Santralin genel Müdür Yardımcısı, projenin Akkuyu'daki Nükleer santralinde uygulanacağını ve bunun referans bir proje olacağını belitti.
Bütün güvenlik sistemlerinin olacağının garanti edildiğini ifade eden Rus uzman
Akkuyu'da kurulacak santralin dünyanın en güvenilir santrallerinden birinin olacağını kaydederek şu anda bunlardan daha güvenilir bir santral bulunmadığına dikkat çekti.

İnşaat gezisini ardından Voranej 2'nin Genel Müdürü Petrov Sergev tarafından santral hakkında bilgiler verildi. Sergev Akkuyu Nükleer Santralinin bacası hariç Voronej-2'nin tam bir kopyası olacağını belirtti. Nükleer reaktörde yüksek ısı oluştuğu için onu soğutan suyun da soğutulması için burada bacaların bulunduğunu ifade eden Sergev, Akkuyu'da soğutma denizden sağlanacağı için bu bacaların olmayacağını söyledi. Sergev soğutma suyunun özel borularla denizden geçireleceği için radyasyon sızıntısının kesinlikle olmayacağını kaydetti. Voranej 1 ve Vorenej 2 Nükleer Santralinin ardından heyetin son durağı Moskova'daki Akkuyu NGS'nin Genel Müdürlüğü oldu.

SUPERFİN: SİNOP'TA GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Burada Genel Müdür Aleksander Superfin heyete bilgi vererek gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Superfin Sinop'a kurulması planlanan Nükleer Santrale de talip olduklarını söyledi. Türkiye'nin Sinop'a kurulması planlanan Nükleer Santralle ilgili Japonya, Kore, Kanada ve Çin ile görüşmeler sürdürdüğünü hatırlatan Superfin, "Eğer Türkiye gerekli görürse bu 4 ülke ile belli bir noktaya gelmesi lazım ki bu görüşülen ülkeler listesine Rusya'yı da dahil etsin. Eğer Türkiye Sinop'ta yapılacak santral için Rusya'ya destek vermek isterse Rusya ile görüşmek isterse biz görüşme masasına oturmaya hazırız. Bu konu ile ilgili şunu diyebilirim. Rusya hükümeti bu imkanı belirledi Türkiye için beyan etti. Eğer kabul ederlerse biz hazırız" ifadesini kullandı.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir'in, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) olarak, santrali yapacak Rus şirketle temasa geçerek ortaklık teklifinde bulunup bulunmadıkları şeklindeki soruya ise "Biz bu konuyu henüz somutlandırmadık. Sadece isteklerini dile getirdiler. Eğer yanılmıyorsam bir bloğunu satın almayı beyan ettiler. Bu çok ciddi araştırmalara çok ciddi görüşmeleri gerektiren çok detayı olan bir talep. Böyle durumlarda aslında çok derin bir çalışma sonucunda bizim için olabilir. Bir ünitesini satın alabilirler. Satın alan taraf tarifelerde uzun süre kolaylık sağlayabiliyor. Onun için böyle görüşmeleri yapmakta fayda var. Somut rakam olarak da yüzde kaçını satın alırlar bir tanesini mi yarısını mı bunları çok ayrıntılı bir şekilde görüşülmesi gerekiyor." şeklinde konuştu. CİHAN

Editör: Wan Haber