Mersin'de nükleer karşıtlarının başlattığı "Çamlıbel'de Nükleer Santral Bürosu İstemiyoruz" eylemine sağlık çalışanları da destek verdi.
Mersin Tabip Odası, Mersin Eczacı Odası, Mersin Diş Hekimleri Odası ve Mersin Veteriner Hekimler Odası'nın oluşturduğu Mersin Sağlık Platformu (MESAP) üyeleri, halkı nükleer santrallerin zararları konusunda uyarmak amacıyla İnönü Bulvarı Çamlıbel'de bulunan Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Merkezi önünde eylem yaptı. Oda başkanları ve üyelerin katıldığı eyleme beyaz önlükleriyle katılan doktorlar, atılan sloganlarla Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesinde yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali ile bilgilendirme bürosuna tepki gösterdi.
Eylemde konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı, nükleer santrallerin sağlığa zararları konusunda halkı uyarmak amacıyla toplandıklarını söyledi. "Bizler sağlık bilimcileri olarak nükleer santrallerin insan sağlığı üzerindeki olumsuzluklarının bugün olduğu gibi gelecekte de devam edeceğini haykırmayacaksak kimler haykıracak? Gelecekte çocuklarımıza emanet edeceğimiz dünyada nükleer santrallerle oluşan kanserleri ve insan ruhunda yaptığı tahribatları bizler söylemeyeceğiz de kimler söyleyecek?" diyen Kırıcı, özellikle 1986'daki Çernobil faciasından sonra oluşan çocuklardaki lösemi, tiroid kanseri, meme kanseri oranı ve çocuklarda gelişen kas hastalıkları, genetik hastalıklarını sağlık bilimlerinin net bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti. Kırıcı, "Bizler sağlıkçılar olarak bugün sesimizi yükseltmezsek çocuklarda gelişecek bu kanserleri, genetik hastalıkları; bıkalım bunları nükleer santralin yakınında yaşayan insanlarda oluşan korku, kaygı ve endişe sonrası oluşan ruhsal hastalıkları hangi ilaçlar tedavi edecek? Biz Akkuyu'yu dedelerimizden aldığımız gibi torunlarımıza vermek istiyoruz. Buradaki direnişimizin nedeni budur" dedi.
Mersin Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek de Akkuyu'da nükleer santral istemediklerinin altını çizdi. Akkuyu'nun cennetten bir parça olduğunu ve oranın kirlenmesini istemediklerini kaydeden Şimşek, santralin kurulacağı bölgede Ecemiş Fay Hattı olduğuna ve çok büyük depremler yaşanabileceğine dikkat çekti. "Hangi teknoloji bizi nükleer atıklardan koruyacak, hangi teknoloji bunu yok edecek?" diyen Şimşek, rüzgarı, güneşi bol olan Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini ifade etti.
Basının nükleer santrallere karşı yapılan eylemleri halka daha fazla yansıtmasını isteyen Mersin Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdurrahman Doğulu ise, "Ben yarın torunum, torunumun torunu bu hastalıklara yakalandığı zaman bizi lanetli bir şekilde anmalarını istemiyorum" diye konuştu.
MESAP adına ortak açıklamayı ise Dr. Ful Uğurhan okudu. Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santralin geçmişte yaşanan nükleer felaketlerden ders alınmadan bir akıl tutulması örneği olduğunu söyleyen Dr. Uğurhan, "Çernobil faciası bir dönüm noktası olmuştur. Bugün artık biliyoruz ki, bütün nükleer santraller güvensiz, insanı ve doğadaki yaşamı tehdit eden kirli teknolojilerdir. Biz sağlıkçılar, hastalıkları ve sakatlıkları oluştuktan sonra tedavi etmektense henüz oluşmadan önlemeyi akılcı buluruz. Bizim için nükleer santralin kurulmaması adına yapacağımız her çalışma bir koruyucu sağlık hizmetidir. Biz akut radyasyon hastalığı, tiroid kanseri, çocukluk çağı kan kanseri, sakat doğumlarla uğraşmak yerine doğadaki bütün canlıların yaşam süresinin ve kalitesinin artmasından yana çaba göstermek istiyoruz. Onun için nükleere hayır diyoruz" şeklinde konuştu.
MESAP üyeleri, açıklamanın ardından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kendilerini takip eden basın mensuplarını kutlayarak, birer karanfil verdiler.
(KYM-CC-Y)

10.01.2013 15:23:35 TSI

Editör: Wan Haber