Meclis’İn 26’ncı Başkanı seçimlerinin ilk turu yarın yapılacak. Dört aday ilk turda 367 oy almak için yarışacak. Her partinin kendi adayını destekleyeceği ilk turlarda Meclis Başkanı’nın seçilmesi beklenmiyor.

1 Temmuz’da yapılacak üçüncü turda başkan adayının 276 oy alması gerekiyor. Ancak 258 milletvekiline sahip olan AKP de bu rakama ulaşamıyor. Ancak, Anayasa’ya göre başkanlık seçiminin gizli oylama ile yapılacak olmasından dolayı, İsmet Yılmaz’ın ihtiyacı olan 18 oyu bu turda alabileceği ihtimalini de ihtimaller arasında yer alıyor.

Dördüncü turda MHP ve HDP’den Baykal’a destek işareti
Eğer ilk üç turda başkanlık seçiminden sonuç alınamazsa, üçüncü turun ardından dördüncü ve son tur oylama yapılacak. Ancak bu oylamaya en çok oy alan iki aday katılabilecek. 258 milletvekiline sahip AKP ile 132 milletvekiline sahip CHP’nin adaylarını bu tura taşıyabilmesi muhtemel. Bu turda Deniz Baykal’ın AKP’nin 258 milletvekili sayısından fazla oy alması gerektiğinden hem MHP’den, hem de HDP’den destek alması gerekiyor. Kulislerde dördüncü tur oylamada MHP’nin ve HDP’nin oylarının CHP’ye kayabileceği yorumları yapılıyor.

Hükümet kurma çalışmaları
TBMM Başkanı seçildikten hemen sonra TBMM Başkanlık Divanı’nın da belirlenmesiyle, hükümeti kurmak üzere Anayasa’da öngörülen 45 günlük süre de başlamış olacak. Bu sürenin sonunda hükümet kurulamazsa erken seçim yapılması, bunun için de tüm partilerden vekillerinin içinde yer alacağı bir geçici hükümet kurulması gerekecek.

7 Haziran seçimlerinde yüzde 41 oy alarak Meclis’e 258 milletvekili sokabilen AKP, Meclis Başkanlık Divanı’nda 13 yıl sonra sayısal üstünlüğünü yitirdi. Divanda AKP’ye 8, CHP 4, MHP ve HDP 3’er üyelik düşüyor. Böylece Başkanlık Divanı’nda muhalefetin üyelik sayısı iktidarı geçti.

Baykal oy kullanabilecek mi
TBMM AKP, CHP,  HDP ve MHP’nin adaylarının yarışacağı Başkan seçiminin ilk iki turunu yapacak. TBMM’yi en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkan olarak yöneten CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal için “sandıklar kurulduğunda oy kullanacak mı, yoksa en yaşlı ikinci üyeye görevi mi bırakacak” tartışması başladı. Meclis’in “Anayasa’sı” olarak bilinen İç Tüzük inceleniyor. (Ankara – ZETE)

Editör: Wan Haber