Son bir haftadır Van’ın gündeminden yaptıkları protestolarla düşmeyen Küresünniler  7 Haziran’da sandık başına gitmemeye kararlı.  7 Haziran’da yapılacak seçimleri boykot edecek olan Küresünniler bu kararlarını da AKP’nin sürekli kendilerini kullanasından ve Van’da yok sayılmaktan dolayı aldıklarını belirtiyorlar.  Neredeyse 100 yıldan sonra ilk kez sokağa çıkıp kendilerine dayatılan isimlere ‘hayır’ diyen Küresünniler yerel seçimlerde böyle bir karar almış ancak kararlılık gösterememişlerdi. 

Röportaj: Necdet TAM/VAN BÜLTEN

Bu karar sadece seçimi boykot etmekle de bitmeyecek.  Meclis üyelerinin istifaları ile 7 Haziran’da düzenlenecekleri festivalle kararlılıklarını ortaya koyacaklar. Eğer partiler 24 Nisan’a kadar Küresünnileri dikkate alır listelerinde 3 sıradan herhangi bir Küresünniliyi aday gösterirse, verilen karardan vazgeçilecek.


Durumun detayını Küresünnilerin sözcüsü Ferhat Atacan ile konuştuk. Atacan AKP ve HDP’nin kendilerini yok saymasından Küresünnilerin rahatsızlık duyduğunu belirtiyor.ve sözlerini şöyle sürdürüyor; “BDP’li 12 ilçe ve 1 büyükşehir ile 2 Ak Parti yönetimindeki belediyelerin personel alımında Küresünniler müracaat dahi etmiyorlar. Alınmayacaklarını bildikleri için. O yüzden bu kentin yeniden ahlaki değerler ölçüsünde, hak hukuk ve ayrımcılığın olmadığı, adamcılığın geçmediği bir dizayna ihtiyacı vardır.” 

Gerisi, Küresünnilerin sözcüsü Ferhat Atacan’a soruduğumuzun sorunların yanıtlarında..

Uzun zamandan sonra yeniden meydanlara çıktınız ve siyasi partilerde size yer verilmediğini belirterek seçimleri boykot edeceğinizi söylediniz? Bu kararı kimlerle nasıl aldınız?

TARİHİMİZDE İLK KEZ SOKAĞA ÇIKIYORUZ

Öncelikli olarak yapımız hakkında bilgi vereyim. Bu konuda hassas olduğumuzu belirtmek istiyorum. Özellikle Küresünnilerin ne yazık ki hala aşiret statüsüne sokulması ve  ‘Acem’ olarak adlandırılması bizleri üzmektedir. Bu konuda sizlerinde ve diğer yapıların da en azından bundan böyle hassas davranmalarını talep ediyoruz. Değerli kardeşim Necdet bey, bizler 100 yıldır ‘Sünni’ olduğumuz için vatan topraklarımızı terk etmek zorunda kalmış ve anavatanımız olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere sahip çıkmasının ardından sınıra yakın bölgelerde yaşamlarını sürdüren bir topluluğuz. 

Bizler burada, kısa sürede yaşama entegre olmuş ve başarılı bir ivme göstererek kentin sanatkarlığında söz sahibi olmuşuzdur.  Yaşadığımız bu kentte barışın, kardeşliğin, huzurun, hoşgörünün teminatı özelliğini kazanmışızdır. Bizim dışımızdaki yapılarla kız alıp kız verdik. 100 yıldan beridir yaşadığımız bu kentte ne yazık ki yönetim kadrolarında yer alamadık. Bu bizim eksikliğimizden, beceriksizliğimizden, kalitesizliğimizden değil, asi, karşı çıkan, haksızlığı kabul etmeyen yanımızın bu kenti ahlaksızca yönetmek isteyenleri korkutmasından olmuştur. 

Bizlerin hırsızlığı, arsızlığı kabul etmeyen yanımız, devletin malını korumaya yönelik hassasiyetimiz yüzünden bizler yönetim kadrolarında yer alamadık. 12 yıldan beridir yapımızın tamamı Ak Parti’ye gönül verdi ve buraya oy veriyor. Ancak bu kadar gönülden bağlanılmasına rağmen bizim dışımızdaki her yapı söz sahibi oldu. Bize gelince ise “ Nasıl olsa bizdensiniz. Siz kenarda bekleyiniz” mantığını uyguladılar.  7 Haziran’da yapılacak olan Milletvekili seçimleri için topluluğumuzdan 7 kişi Ak Parti’den aday adayı oldu. Ancak, bu kadar gönül vermiş bir yapı, bu kadar bol müracaata rağmen ‘Yok’ sayıldı. Bu durum topluluğumuz fertlerinin isyan etmesine neden oldu. Hemen Küresünniler Düşünce Platformu’nu oluşturduk ve siyasetçi, esnaf, bürokrat. Akademisyen ve meclis üyeleri ile muhtarlarımızdan temsilciler atadık. Bu yapı, yapılan uzun görüşmelerin ardından ilk kez kitlesel olarak sokağa çıkma ve sesimizi duyurma kararı aldık. Aldığımız bu kararı da başarıyla uyguladık. Bu bizim için tarihimizde ilk sokak eylemi özelliğini de taşıyor. 

Nisan'a kadar size yer verilmediği takdirde aldığınız karara rivayet edecek misiniz? Ayrıca sadece AKP'de mi yer almak istiyorsunuz? burada talebiniz sadece AKP'nin listesinin değişikliği midir yoksa bütün partiler için geçerli mi? 

 

DİĞER PARTİLERDE KÜRESÜNNİLERİ YOK SAYDI

Talebimiz çok net. Herhangi bir aday adayımızı işaret etmeden hangisi olursa olsun seçilebilecek bir yerden Milletvekili adaylığı verilmesi yönündedir. Bu kararımız 24 Nisan’a kadar uygulanmaması halinde ise yapacaklarımızı da kamuoyu ile daha önce paylaştık. Ancak yine de sizlerle de paylaşayım. Bizler 24 Nisan günü saat 17.30’dan itibaren meclis üyelerimizin istifalarını gündeme getirecek ve uygulayacağız. Bunun yanısıra, Ak Parti yönetiminde yer alan veya teşkilat içerisinde bulunan topluluğumuz mensuplarının istifası gündeme gelecek. Bunlar alınmış ve uygulanması olmazsa olmaz kararlardır. 7 Haziran’da ise büyük bir şölen organize edecek ve topluluk mensuplarımız ile bu listelere karşı çıkanları sandığa gömmek için bir araya getirerek piknik yapacağız.  

Topluluk mensuplarımız muhafazakâr ve mutaassıp bir yapıya sahiptirler. Dikkat edildiğinde topluluk mensuplarımız bugüne kadar lider eksenli olarak sandığa gitmiştir. O yüzden Ak Parti’yi ilk gününden beri benimsemiş ve buraya oy vermiştir. Bu sebeple oy vermediği yapıları belki şimdilik toplumsal olarak eleştirme hakkı görmüyor kendisinde. Ancak eleştirmek gerekirse diğer partilerde ne yazık ki Küresünni topluluğunu ve onlardan olan aday adaylarını yok saymışlardır.

Küresünniler olarak size yer verilmesi durumunda ne yapacaksınız? Çıkar ve menfaatleriniz mi savaşıyorsunuz yoksa farklı bir düşünceniz mi var?

GENÇLERİMİZİN İŞSİZLİĞİNE ÇÖZÜM ÜRETMEK İSTİYORUZ

Değerli dostum bugün kent geneline baktığımızda bizlerde yönetim kadrolarında yer almak, topluluğumuzun sorun ve sıkıntılarını ilgili yerlere aktarmak, her geçen gün hızla yükselen gençlerimizin işsizliğine çözümler üretmek istiyoruz. Bu konuda siyasi argümanların etkinliği hepimiz tarafından bilinmektedir. Eğer siyaseten varlığınız yoksa diğer alanlarda da etkili olamıyorsunuz. Bu sebeple mutlaka siyasi kanallar başta olmak üzere kentin yönetimlerinde yer alacağız. Ak Parti il yönetimleri ile bugüne kadar toplum tarafından siyaseten atanan temsilciler, ne yazık ki genel olarak halkımıza iktidar nimetlerinden yeteri kadar faydalandıramadılar. Bu kötü gidişata dur demek için sadece Küresünni toplumunun değil, diğer yapıların da ortak akıl üretmesi ve devam eden yanlışlara dur demeleri gerekmektedir. Bu sadece bizim yapımızın çıkar ve menfaatleri olarak algılanmamalı, genelin içinde bulunduğu, her yerde konuşup sesini çoğu zaman yükseltemediği meselelerdir. Bizler topluluğumuzun yanı sıra diğer argümanları da aktif hale getirdik. Küresünni topluluğunun bu çıkışı ırksal faşizmi değil, kent milliyetçiliğini daha da aktif hale getirecek ve bu durumdan ileriki zamanlarda çok iyi sonuçlar elde edeceğimizi belirtmek istiyorum.

Yerel seçimlerde böyle bir karar aldınız, ancak daha sonra verdiğiniz karardan caydınız? Burada Küresünnilerin dönek olduğu düşüncesine katılıyor musunuz?

YEREL SEÇİMLERDE BİZLERİ KULLANDILAR

Ne yazık ki Ak Parti il yöneticileri ve seçilmişler, bugüne kadar halkın taleplerini karşılama yönünde kararlar yerine, kendi hegemonyalarını aktif hale getirebilmek için sistemler kurdular. Özellikle geçtiğimiz yerel seçimlerde samimi bir itirafta bulunmak gerekirse bizleri kullandılar. Bizler içerisinde bulunan etkin insanlara sözler verip, daha sonra dirsek gösterdiler. Atılan naniğe karşılık başlatılan bağımsız aday olma hareketine karşılık topluluğumuz ortak bir karar verdi ve bu karardan ne yazık ki bizim yapının dışında kimsenin haberi yok. Ak Parti”ye karşı bir duruş olmaması gerektiği yönündeydi. Bu karar kitlelerin temsilcileri tarafından alındı ve aday olarak ön plana çıkanlar tarafından da uyuldu. Bu hareketi, yapı içinde olaydan haberi olmayanlar ve yapı dışındakiler “ İhale karşılığında” yaftası kullanarak Küresünnileri kötülediler. Bu başkaldırı karşısında 100 yıl sonra bizler Timurlenk Bozkurt dışında 10 meclis üyesine de kavuşmuş olduk. Sistemimiz içerisindekilerin dışında bu gelişmeyi bilen yoktur ve bunu ilk kez sizinle paylaşıyorum.  Altını çizmem gereken bir nokta var  o da Küresünniler hakkında kimler ne iftira atarlarsa atsın tutmayacak. Çünkü bizler gerçekten bu bölgede 100 yıldır gerçek manada halkların kardeşliğini benimseyerek hayatında uygulayan bir milletiz.

HDP'den bir beklentiniz var mı? Teklif gelirse değerlendirir misiniz?

KÜRESUNNİLER İKİ ARA BİR DEREDE KALMIŞTIR

HDP”de gerçekten son dönemlerde duyarlı yöneticiler oluşuyor. Bu da bölgemiz ve kentimiz adına olumlu bir gelişmedir. İl Başkanı ve yöneticiler seçimler öncesi partimizi ziyaret ettiler. Ayrıca eylem yapmadan 1 ün önce yine Tuşba, İpekyolu İlçe Eş Başkanları derneğimizi ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarımızı dinlediler. Küresünni toplumu ne yazık ki iki ara bir derede kalmış bir yapıdır. Devletinden de olmamış, buradaki Kürt kardeşlerinden de. Hem yeri geldiğinde devletini savunmuş, hem de Kürt kardeşlerine yapılan haksızlıkları dile getirmiştir. Ancak bugün tabloya baktığımızda Küresünniler ne yazık ki DBP”li  belediyelerin personel alımında yoklar. Peki bu vahim bir tablo değil mi?. DBP 12 ilçe ve 1 büyükşehir ile 2 Ak Parti yönetimindeki belediyelerin personel alımında Küresünniler müracaat dahi etmiyorlar. Alınmayacaklarını bildikleri için. O yüzden bu kentin yeniden ahlaki değerler ölçüsünde, hak hukuk ve ayrımcılığın olmadığı, adamcılığın geçmediği bir dizayna ihtiyacı vardır. Bu dizaynı da gücü elinde bulunduran DBP, HDP”nin yapması gerekmektedir. Biz Küresünni toplumu bu kentin sağlıklı bir zeminde yeniden dizayn edilmesini ve yönetim kadrolarında artık var olmayı istiyoruz”

KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN HER ALANDA OLACAĞIZ

Son olarak ortak yaşam alanlarımızda sorun üretmek, problem çıkarmak yerine, bunları gidermek ve kaliteli bir yaşamı oluşturmak için her alanda var olacağız. Bunun için Küresünni toplumu olarak kentin Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda, Şoförler Odası‘nda, Kent Konseyleri’nde, partilerin ilçe, il başkanlıklarında, Belediye Başkanlıkları ve Milletvekilliklerinde var olacağız. 

 

 

 

Editör: Wan Haber