17 Şubat'ta Karadeniz gezisine Çorum'dan başlayan, 18 Şubat'ta geldikleri Sinop'ta provokasyonla karşılaşan ve dokuz saat toplantı yapmak için girdikleri öğretmen evinde mahsur kalan Halkın Demokratik Kongresi (HDK) heyeti, gece saat 11.30'da Samsun'a geldi.

Çorum'da çiçeklerle karşılanan ve Hacıbektaş Kültür Derneği'nde 1500 kişi ile halk toplantısı yapan, aralarında Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder'in de bulunduğu, HDP eş başkanı Fatma Gök'ün de eşlik ettiği heyet, Sinop'un ilçeleri Boyabat ve Durağan geldikleri söylenen guruplarca kent merkezinde taciz edildiler ve toplantı için girdikleri Öğretmen evinde mahsur kaldılar.

Önceleri 20-30 kişi halinde Sinop merkezinde toplanan ve daha sonra Öğretmen evinin önün gelen guruba, vekillerin uyarısına rağmen saatlerce müdahale edilmedi.

Her geçen saat sayıları artan, vekilleri ve heyeti getiren araçları parçalayan, binayı taşlayan ve hatta polislerin göz yumması ile binanın içine girip çatıya bayrak asan guruba hiçbir müdahalede bulunulmadı.

Milletvekillerin Sinop Valisi ile temas kurma çabaları ise sonuçsuz kaldı.

Heyette bulunanlarca anlatılan ayrıntılar, polisin tam anlamıyla eylemcilerle işbirliği yaptığını, aslında heyetin kente ilk girişte kahvaltı yapmak için durdukları cafe de bir saldırının kurgulandığını, Sinoplu arkadaşların bunu hissetmesi üzerine hızla toplantı yapılacak olan öğretmen evine gidilmesinin bu saldırıyı boşa çıkartını gösteriyor.

Ortadan kaybolan Sinop valisi Ahmet Cengiz'in saatler sonra ortaya çıkması ve heyetin mahsur kaldığı binaya gelerek vekillerle görüşmesi, Ankara ile kurulan temas, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Pervin Buldan'ın iç işleri bakanı ile görüşmesinin hemen sonrasına denk geldi.

Vekiller ve HDK heyetinde bulunanlar, 12.00'de girdikleri binadan saat 21.00'e doğru çıkabildiler. Araçları kullanılamaz haldeydi. Saldırı olasılığına karşın, gün boyu olayları engellemek için bir şey yapmayan Sinop Emniyeti, zırhlı araçlarla heyeti Samsun'a getirdiler.

Heyet, kalacağı 19 Mayıs Üniversitesi tesisleri olan "Omtel"e ancak saat 23.30'da gelebildi.

Heyete ben de Samsun'dan katılacak; Giresun, Ünye, Trabzon ve Ordu illerini dolaşacaktık.

Milletvekillerini ve HDK yürütme kurulu üyesi Alp Altınörs, Hatice Altınışık ve HDK eş başkanı Fatma Gök'ü Omtel'in kapısında karşıladık.

Gece bir değerlendirme yapıldı. Daha önceden planlanan Samsun gezisinin planlanan haliyle yapılamayacağı samsun'daki arkadaşlarımızın da görüşüydü. Ortak değerlendirme, Sinop'taki saldırının Samsun'a gidişi engellemek için yapıldığıydı.

Şimdi Heyet, Kaldığı "Omtel" otelinin salonunda saat 11.30'da bir basın toplantısı yapacak.

Heyete İstanbul'dan Garo Paylan ve Saruhan Oruç da katıldı.

Samsun Valisi'yle yapılan görüşmeler sonucunda, daha önceden planlanan ve yer bulunmadığı için belirsizlik taşıyan halk toplantısının akşama doğru saat 17.00'de Kuru Pelit Düğün Salonu'nda yapılmasına karar verildi.

Bu sabah Samsun Türkiye Komünist Partisi (TKP) il merkezinin taşlandığı haberi geldi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Halkevleri de HDK heyetiyle dayanışma halindeler.

HDK heyeti bu toplantıdan sonra bir değerlendirme yaparak gezinin bundan sonraki bölümünü sürdürüp sürdürmeyeceğine, sürdürürse hangi illere gideceğine karar verecek.

BİANET

Editör: Wan Haber