Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ile HDK bileşeni kurum ve siyasi partilerden temsilciler 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına ilişkin HDK İstanbul binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP il eşbaşkanları Doğan Erbaş ile Aysel Güzel, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Serpil Kemalbayda katıldı. 

Toplantıda konuşan Gülistan Koçyiğit, bu yıl “savaşa, yıkıma, köleliğe karşı direneceğiz” sloganıyla 1 Mayıs alanlarında olacaklarını söyledi. Koçyiğit, bölgede bir savaş yürütüldüğünü buna paralel olarak da çalışma yaşamına dönük saldırıların da geliştiğini belirtti. Koçyiğit, “Savaşın emek alanına yansımaları da savaşın boyutu kadar derin. Kürdistan’da insansızlaştırılmaya çalışılan kentler, insanların yaşam haklarının gasp edilmesi Türkiye metropollerinde de çalışma yaşamında güvensizleştirme, özel istihdam büroları eliyle yeni bir kölelik sistemi geliştirilmeye çalışılıyor” dedi.

‘Çalışma yaşamı savaşla birlikte cendere altına alındı’

Emek alanına dönük kıdem tazminatının gaspı, özel istihdam büroları yoluyla getirilmesi planlanan kiralık işçilik ve taşeron sistemin yaygınlaştırılmasını öngören yasa düzenlemelerine dikkat çeken Koçyiğit, “Çalışma yaşamı yürütülen savaşla birlikte cendere alınmış bir durumda. Kürdistan’daki işçi ve emekçilerin yaşam hakkı başta olmak üzere tüm hakları elinden alınmış durumdadır. HDK olarak Kürdistan’daki savaş ,yaşam hakkı ve çalışma yaşamı paraleldir. Çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi, insani koşullar Türkiye’nin demokratikleşmesi ve demokratik bir cumhuriyet olma mücadelesi ile birlikte yürütülmelidir” dedi.

HDP’ye dönük dokunulmazlıkların kaldırılması saldırısının da emekçilere dönük yeni bir saldırı hamlesi olduğunu belirten Koçyiğit, parlamentoda emekçilerin sesi olan HDP’nin sesinin kısılarak yasal düzenlemelerle kölece çalışma koşullarının devreye sokulmaya çalışılacağını söyledi. Koçyiğit, “İşçilerin, emekçilerin sesi olan HDP’ye dönük parlamentodan çıkarma hamleleri de işçilere vurulan yeni bir darbedir. AKP’nin son sürat devreye koyduğu dokunulmazlık meselesinin bu bağlamda da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Faşizm kurumsallaştırılmaya çalışılıyor. Bunun devam etmesi durumunda kölece çalışmayı dayatacaklar” diye konuştu.

‘1 Mayıs’ta Taksim’deyiz’

1 Mayıs’ta başta Taksim olmak üzere alanlarda olacaklarını ifade eden Koçyiğit, hükümete de alanları işçilere yasaklama tutumundan vazgeçme çağrısında bulundu. Koçyiğit, “Alanları kapatarak işçi mücadelesini sönümlendiremediniz bundan sonra da sönümlendiremeyeceksiniz. Taksim Meydanı işçilere açılmalıdır. 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak için bütün mücadelemizi ortaya koyacağız. Taksim ısrarımızı bir kez daha belirtiyoruz. İşçi ve emekçileri savaş ve kıyım politikalarına karşı yan yana gelmeye duruşumuzu daha da sağlamlaştırmaya çağırıyoruz" dedi. 

Serpil Kemalbay ise savaş ve yıkım koşullarında bir 1 Mayıs’ı karşıladıklarını belirterek, “Savaş sadece Kürt halkına karşı değil aynı zamanda bütün işçilere emekçilere, kadınlara, işsizlere ve yoksullaradır. Baskı ve sömürü altında süren bir çalışma yaşamı var. İş cinayetleri ve meslek hastalıkları ile karşı karşıya işçiler. Demokratik zeminde bulunan sendikaların mücadeleleri baskı altında. Bütün bunlar sömürü sistemini sürdürmek için AKP ve Saray tarafından gerçekleştiriliyor. 1 Mayıs’ın yasaklanması asla kabullenemez. 1 Mayıs alanlarının engellenmesi kabul edilemez. Kölelik yasası Meclis’te bekletiliyor. Eğer çıkarsa kazanılmış haklar tamamen yok edilecek. Tüm alanları dolduracağız. Birleşik bir direnişi örmek için 1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanlarında olacağız” diye konuştu. 

ESP Genel Başkanı Ulusoy ise “AKP ve Saray Kürdistan’da soykırım politikaları izlerken batı da işçilere emekçilere dönük saldırılarını yükseltiyor” dedi. Bu yıl ki 1 Mayıs’ın bu politikaları protesto etmenin özel bir günü olacağını belirten Ulusoy, yasakların işe yaramayacağını söyledi. Ulusoy, “Kesinlikle bu yasakçı tutumlara karşı işçilerin emekçilerin kadınların gençlerin asla boyun eğmeyeceğini düşünüyoruz. İstanbul’da Taksim’de kutlanması gerektiğine inanıyoruz. Taksim işçi sınıfının kanı pahasına kazanılmış bir alandır. Bu kazanılmış olan meydanının ve aynı zamanda kazanılmış olan 1 Mayıs gününün yasaklanması kabul edilemez. Sokaklarda meydanlarda olacağız. İstanbul’da da Taksim Meydanı’ndan olacağız. Bütün emeğimiz bu kutlamanın gerçekleşmesi yönünde olacak” dedi.

SYKP MYK üyesi Halit Elçi ise işçi ve emekçilerin bayramı olan 1 Mayıs’ın demokrasi mücadelesi ile birleştirildiğinde anlam bulacağını belirterek herkesi 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı. 

Editör: Wan Haber