Van Başkale ilçesinde ilkokullarda kısa süre arayla çok sayıda çocukta uyuz hastalığı görülmesi paniğe neden oldu.

Başkale Fatih ilköğretim okulu öğrencileri, okulları tadilat ta olduğu için okulun 300 öğrencisi Başkale Yatılı ilköğretim bölge okulunda eğitim görüyor.

Başkale Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda (YİBO) eğitim gören 5 öğrencide uyuz hastalığı tespit edildiği iddiaları ile çalkalanıyor.

İlçede birçok veli öğrencilerini bir süre okula göndermeyeceklerini söyleyerek, İl Sağlık Müdürlüğünden ilçeye doktor ve çevre sağlık ekipleri göndermelerini talep etti.

Öğretmenler ise 5 öğrencide tespit edilen uyuz hastalığını Milli eğitime bildirmesine rağmen halen bir tedbir alınmasından yakındılar.

Uyuz hastalığı nedir? Nasıl bulaşır?

Uyuzun en yaygın belirtisi, kaşıntı ve deride kızarıklıktır. Bunun nedeni uyuza neden olan parazitinin dışkısı nedeniyle ciltte oluşan alerjik reaksiyondur. Özellikle geceleri görülen şiddetli kaşıntı, uyuzun ilk görülen en yaygın belirtisidir. Bir sivilceye benzeyen kaşıntılı kabarcıklar yaygın görülür.

Halk arasında uyuzun pislikten ve kişisel temizliğe önem vermemekten dolayı oluştuğuna dair yaygın ve yanlış bir kanı vardır. Oysaki uyuz mikrobu temiz ve hijyenik vücutlarda da yaşayıp üreyebilir. Uyuz, insan ya da hayvanların “uyuz böceği” adı verilen mite türüyle direkt temas edilmesi sonucunda bulaşır.

Bu parazitler başıboş sokak hayvanlarında sıkça görülür. Deriyle temas eden uyuz böceği, kendini derinin altına gömerek buraya yumurtalar bırakır. Eğer fark edilmemişse, vücuda girdikten 15 gün sonra vücudun neredeyse tamamına yayılır. Vücutta beliren kırmızı şişlikler ve kaşıntılı kabarıklıklar kaşınırsa iltihaplanabilir. Özellikle askeri kışlalar, yatakhaneler gibi insanların toplu şekilde barındığı yerlerde, kendini gizlemekte başarılı bir parazit olan uyuz daha sık görülür ve hızla yayılır.

kaynak:vanekspres

Editör: Wan Haber