İçişleri Bakanlığı, kısa süre önce şehir içi toplu ulaşımda ve otellerde HES kodu zorunluluğu uygulamasını yürürlüğe soktu. Peki nedir bu HES kodu, nasıl alınır? İşte 3 yöntemi olan HES kodu almada adım adım yapılması gerekenler.
Koronavirüs önlemleri kapsamında hükümet yeni bir uygulamayı daha bugün devreye aldı. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen genelgeye göre, şehir içi toplu ulaşım araçlarında, kişiselleştirilmiş akıllı seyahat kartı kullanılan şehirler ile ülke genelindeki kamu, özel tüm konaklama tesislerine kabullerde HES kodu zorunluluğu getirildi. Peki nasıl alınır bu HES kodu?  İşte adım adım HES kodu almak için yapmanız gerekenler...

Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki HES kodunu almanın öne çıkan üç farklı yöntemi bulunuyor.

"HES kodu işlemleri" bölümü

Öncelikle telefonunuzun işletim sistemine bağlı olarak Google Store veya Apple Store'dan Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını indirin. HES kodu için mobil uygulaması üzerinden "HES kodu işlemleri" bölümüne girin.

Ardından "HES kodu oluştur" butonuna tıklayın ve kod kullanım süresi seçerek HES kodu oluşturun.

Uygulamada kod üretimi, üretilen kodun süre ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim, vatandaşların kendi kontrolünde olacak. Vatandaşlar, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden dilediği sayıda kod üretebilecek. Hangi kodu, hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, dilerse iptal edebilecek ya da yetkilerini kaldırabilecek.

2. yol: SMS ile HES kodu
HES kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabiliyor. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazın ve 2023'e SMS olarak gönderin.

Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)

E-Devlet üzerinden de alınıyor
HES Kodu, E-Devlet internet sayfası üzerinden  de alınır. HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur. Paylaştığınız HES kodları uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığı ile sorgulanabilecektir.

Bu kod sadece kullanacağınız şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında geçireceğiniz süre boyunca karşılaşacağınız bulaş riskini azaltmak amacına hizmet etmektedir. Covid-19 ya da temaslı olan vatandaşlarımız toplu ulaşım aracı kullanamayacaktır. Birlikte seyahat ettiğiniz diğer kişilerin sonradan Covid-19 testinin pozitif olması halinde sizi bilgilendirebilmemiz için kullanılır.

Ürettiğiniz HES kodlarının tüm yönetimi sizdedir. HES kodlarınızı istediğiniz süre kadar paylaşabilir ya da silebilirsiniz.

Editör: Wan Haber