Hepimizin İlkokuldan itibaren öğrendiği coğrafi bir bilgi var, o da; “Dünyanın dönüş hızının kendi ekseni etrafında bir döngüsünün 24 saate tamamlandığıdır.” Bu 24 saatlik zaman dilimine (1 gün) adı verilmektedir. Ancak bu cevabın doğru olmadığını artık bu saatten itibaren söyleyebiliriz. Çünkü dünya dönüş hızı değişti ve Dünya kendi ekseni etrafındaki bir günlük turunu artık 24 saatte tamamlamıyor. Eğer ki uyduların ayrıntılı bir şekilde yapmış olduğu hesaplarında dünya dönüş hızı tam olarak 24 saat ayarlanmış olsaydı iletişimimiz tam bir kabusa dönüşecekti.

Dünyanın dönüşü ile ilgili zaman geçtikçe önemli ölçülerde değişiklikler yaşandı. Şu anda Dünya, Güneş etrafında dönme süresi içerisinde kendi ekseninde 365 defa dönüyor. Fakat eski mercanlara bakılarak bunun her zaman böyle olmadığını ve dünyanın şimdi olduğundan çok daha hızlı bir şekilde döndüğünü söyleyebiliriz aslında yüz milyonlarca yıl öncesine kadar Dünya’mız Güneş’in etrafında dönmesi açısından tam olarak 420 dönüş gerçekleşiyordu. Bir anlamda “Yüz milyonlarca yıl önce bir yıl 420 gündü” diyebiliriz.

Bilim insanlarının yapmış oldukları açıklamalara göre dünya artık kendi ekseni etrafında 24 saatten çok daha kısa süre içerisinde dönüş yapıyor. Bu da dünyanın daha hızlı döndüğü anlamına geliyor, Bunun bir başka anlamı ise artık 1 gün, 24 saatten çok daha kısa sürüyor.

Editör: Wan Haber