Psikiyatri uzmanı Yardımcı Doçent Doktor Emre Torun,  normalleşme sürecinde her bireyin yaşamış olduğu duyguların çeşitli olabileceğini açıkladı. Ailelere çeşitli önerilerde bulundu. Pandemi sürecinde bireylerdeki endişe azaldı, belirsizlik durumlarına dayanabilme ve dayanıklılık gücü artış gösterdi. Normalleşme sürecine kadar pek çok bireyde en başlarda “Kaygılıydı ama şimdi alıştım” cümleleri duyulmaya başlandı. Bazı kitleler, evde bulunmaktan memnun iken bazıları da biraz can sıkıntısı çektiklerini dile getirdiler. Bazı ailelerde İletişim daha fazla artı, çocuklar anne babalarının evde bulunmasından oldukça memnun oldu, destek ve dayanışma bireylere ve ailenin diğer fertlerine iyi geldiği gibi bazı ailelerde de çeşitli çatışmaların ortaya çıkmasına sebep oldu. Coronavirüs, ansızın hayatlarda değişiklikler meydana getirirken insanların belirsizlik durumlarına tahammül etmeleri ve dayanıklılık güçleri zaman içerisinde artış gösterdi. 

Normalleşme Sürecinde İkilem Yaşanıyor
Haziran ayı başlarında geçilen normalleşme süreci kapsamındaki uygulamalar pek çok bireyde kaygı uyandırdı. Bu süreç, özellikle de Sokaklar’ın kalabalıklaşması, restoran ve kafelerin açılması, şehir dışına çıkma kısıtlamalarının ortadan kaldırılması gibi çeşitli değişiklikleri barındırmaktadır. Her ne kadar alışık olunan bir durum olsa bile pek çok kişi için kaygı uyandırmaktadır. Normal gündelik hayatta da her yeni duruma geçiş aslında endişe oluşturmaktadır. Bunun en önemli nedenleri de bu yeni durumda bireylerin kendilerini virüsten nasıl koruyacaklarından, önlemlerin yeterli olup olmadığından emin olamamaları durumu oluşturmaktadır. Çevrede bulunan bireylerin aniden kalabalıklaşması, virüsün hızlı bir şekilde yayılması ya da adapte olmaya çalışırken iyi hissedilmek gibi korkuların meydana gelmesine sebep olmaktadır.

Pandemi Süreci Her Aileyi Farklı Etkiledi
Koronavirüsün yaygınlaştığı zamanlarda hafta sonu tatillerinde evden çıkma kısıtlamaları getirildi ve gerekmedikçe evden çıkılmaması bütün yurt genelinde sağlanmaya çalışıldı. Daha sık el yıkamak, maske takmak, dezenfektan kullanımı, alışveriş sonrası eşyaların temizlenmesi gibi yeni alışkanlıklar hayatımıza girdi. Bu, ilk dönem virüsü tanımadığımız Pandemi'nin ne olduğunu bilmediğimizden ver  belirsizliklerin fazla olduğu bir süreçti.

Psikiyatri Hastalarında Normalleşme Daha Zorlayıcı Olacaktır
Psikiyatri hastalarında normalleşme sürecinin daha zorlayıcı olacağı belirtilmektedir. Anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk açısından değerlendirilmelidir. Ayriyeten ailede ölümler, maddi kayıplar ve iş kaybı gibi durumları yaşamak, sağlık çalışanı olmak ve Corona virüsüne yakalanmış olmak travma sonrası bozukluğu depresyon gibi psikiyatrik durumların riskini artırabilir.

 

Editör: Wan Haber