Günümüzde en çok kullanılan sulama sistemleri arasında damlama sulama ve otomatik püskürtme sulama uygulamaları yer almaktadır.

Damlama Sulama Yöntemi

Bu sistemde genel itibariyle su, bitkinin köküne doğrudan yavaş ama süreklilik arz eden bir biçimde verilmektedir.


Avantajları Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre çok iyi bir şekilde tasarlanmış ve uygun şekilde dizayn edilmiş damla Sulama sistemlerinde diğer sulama sistemlerine göre ortalama %40 daha az su kullanıldığını göstermektedir.

Bu sistem, otomatik ya da manuel şekillerde kurulabilir. Bu sistemin en iyi avantajlarından bir tanesi de bitkilerin ihtiyacı olan suyun miktarı ile sağlanmış olduğu suyun muhafaza edilmesidir.

Bu sistemin sağlamış olduğu bir başka avantaj ise suyun akım gücünün normal ve aşırı püskürtmenin az olmasıdır.

Damlama sulama sistemi, özellikle de bahçecilik için çok verimli olmaktadır. Sağlıklı bitkilerin yetiştirilmesinde kolaylık sağlamaktadır.

Bahçe Sulama Sistemleri


Dezavantajları Nelerdir?

Damlama sulama sisteminin en büyük dezavantajı, genellikle tıkanma ve mineral önlenebilmesi sebebiyle filtrelerin belirli aralıklarla yıkanması ve temizlenmesi işlemlerinin yapılmasıdır.

Özellikle de damlama sulama sisteminin hatalı yada eksik bir şekilde montajının yapılması bitkilerin kök gelişimini kötü yönde etkiler.

Damla sulama sistemi bazen bahçede bulunan küçük haşeratlara da zarar verebilmektedir. Özellikle de çok fazla dikkat gerektirdiği için güneş ışınlarına maruz kalan damlama sulama sisteminin boruları aşınabilir.


Yağmurlama Sistemi

Bu sistem, özellikle de çiçeklerin sulanması ya da çalılıklar ve bahçeler gibi kullanım alanlarının sulanmasında kullanılan popüler bir yöntem olarak bilinmektedir.


Avantajları

Yağmurlama sistemi, yüksek bir uygulanabilirlik sisteminin oluşturulması ile çok kısa bir zaman içerisinde bahçenin tamamının veya belirli bir kısmının sulanmaya katkı sağlar.

Sulama işlemleri gerçekleştirilirken özellikle de sprey başlıklarının tam daire veya yarım daire, hatta çeyrek daire şekillerinde olması da maksimum verim elde edilmesini amaçlamaktadır.

Editör: Wan Haber