Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 2013 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bütçeye ilişkin son günlerde devam eden tartışmaların hiçbir surette gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Afyon'da düzenlenen 'İl Müftü Yardımcıları Semineri'ne katıldı. Görmez, yaptığı konuşmada, son günlerde basında Diyanet bütçesine ilişkin yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Başkanlığımızı milletimizin sırtında bir yük gibi göstermeye çalışmak hiç kimsenin haddi de değildir, hakkı da değildir. Ülkemizin tarihine baktığımızda hem din hizmeti hem de yaygın din eğitimi amacıyla kurulan vakıflarımızın mal varlığını düşündüğümüzde aslında Diyanet İşleri Başkanlığı devlete hiçbir şekilde borçlu değildir" dedi. Görmez, 2013 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bütçeye ilişkin son günlerde devam eden tartışmaların hiçbir surette gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Türkiye'de, belirli zaman dilimlerinde basın ve bazı siyaset adamlarının Diyanet İşleri Başkanlığı'yla ilgili geleneksel hale gelmiş, klişeleşmiş, yanlış değerlendirmeleri olduğunu belirten Görmez, "Bunlardan bir tanesi her yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurumların bütçeleri tespit edilirken plan bütçe komisyonu aşamasından itibaren yapılan 'Bütçede aslan payı Diyanet'e, 'Diyanete on bakanlığın bütçesi' gibi değerlendirmelerdir. Bu değerlendirmeler aslında her sene Başkanlığımızı ve camiamızı üzmektedir. Her şeyden önce Başkanlığımızı milletimizin sırtında bir yük gibi göstermeye çalışmak hiç kimsenin haddi de değildir, hakkı da değildir. Üstelik bu değerlendirmeler hiçbir surette gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.
Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçenin neredeyse tamamının personel giderlerine ayrıldığını dile getirerek, bu yılki bütçenin yüzde 95,7'sinin tamamıyla personel giderlerinden oluştuğunu söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı kadar devlete yük olmayan ve halkın desteği ile ayakta duran başka bir kurum olmadığına dikkati çeken Görmez, "Camileri, Kuran kurslarını, müftülük binalarını yapan hayırsever halkımızdır. Bu camilerin, Kuran kurslarının, müftülük binalarının bakım ve onarımı, burada yatıp kalkan öğrencilerin ibatesi, iaşesi de tamamıyla halkımız tarafından karşılanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Başkanlığın 100'ü aşkın ülkede hizmet yürüttüğünü belirten Görmez, açıklamasın şöyle sürdürdü: "Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinde bu hizmetler için ayrılmış tek bir kuruş ödenek yoktur. Bu hizmetler tamamen yine hayırsever halkımızın desteği ile Türkiye Diyanet Vakfı marifetiyle gerçekleştirilmektedir. Türkiye'den yurt dışına hizmet götüren bütün sivil toplum örgütlerinin götürdüğü hizmetlerin yüzde ellisini TDV götürmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı da yurt dışı hizmetlerini hayırsever vatandaşlarımızın desteği ile yürütmektedir."
Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığına yasaların verdiği iki büyük görev olduğunu bildirerek, "Bunlar; din hizmeti ve yaygın din eğitimidir. Aslında ülkemizin tarihine baktığımızda hem din hizmeti hem de yaygın din eğitimi amacıyla kurulan pek çok vakıflar mevcuttur. Din eğitimi ve din hizmeti amaçlı kurulan bu vakıflarımızın mal varlığını düşündüğümüzde aslında Diyanet İşleri Başkanlığı devlete hiçbir şekilde borçlu değildir" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'nin en ücra köşelerine, her köyüne, mezrasına hizmet götüren tek kurum olduğunu dile getiren Görmez, her sene basının Diyanetin bütçesiyle ilgili attığı manşetlerle Diyanet İşleri Başkanlığını, çalışanlarını, devletin ve milletin sırtında yük gibi gösterme çaba ve gayretlerinin son derece üzücü olduğunu ve doğruları yansıtmadığını belirtti.
(EY-ÖK-Y)

11.12.2012 13:39:20 TSI

Editör: Wan Haber