CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, hükümetin yaptığı intibakın ihtiyacı karşılamadığını ve emekli maaşlarının yetersiz olduğunu söyledi.
İzmir'de DİSK'e bağlı Emekli-Sen Konak Şubesi'ni ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, emeklilerin sağlık ve huzur içinde yaşamasının bir ülkedeki kalkınmışlık seviyesinin göstergesi olduğunu ifade ederek, "Bunu sağlayamayan yöneticinin durup düşünmesi gerekir. Çalıştığınız süre boyunca devletin yaptığı belirlenen bir prim tutarını yatırıyoruz. Emekli olabilmek için üzerimize düşen görevi eksiksiz olarak yerine getiriyoruz. Devlet ise emekli ücretini belirlerken kimsenin görüşünü bile almadan, kendi tespit ettiği ücret artışını gerçekleştiriyor. Yaptığı zam günde 1 lira. Bu verilen zam emeklinin kalbini kırmaktadır. Günde 1 liralık zammı izah edilebilecek bir şey değildir" dedi.
Hükümetin düşük zammı bütçe imkanlarına bağladığını söyleyen Susam, "Oysa aynı hükümet son 10 yılda milli geliri üç kat arttırdığını, ülkeyi büyüttüğünü ve milli gelirden kişi başına 10 bin dolar pay alındığını da söylüyor. Milli gelir üç kat arttıysa bundan emekliye de pay vermelidir. Milli gelirin artışı bir günde olmadı, bu süreçte emeklilerin de çalıştığı dönemin katkısı bulunmaktadır. Emeklilerin yaşam standartlarının yükseltilmesine ihtiyaç bulunmaktadır" diye konuştu.

"EMEKLİ MAAŞI 22 GÜNLÜK GIDAYI KARŞILIYOR"
Emekli maaşlarının enflasyon karşısında sürekli eridiğini belirten Susam, "Devletin resmi rakamlarına göre bir emeklinin maaşı sadece 22 günlük gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Ay sonunu bile getiremiyor. Üstelik diğer ihtiyaçları, ayakkabı, palto ya da sosyal ihtiyaçlarına para ayırması mümkün değil. Üstelik pek çok emekli bu yetersiz geliri de işsiz kalan çocuğu ya da torunuyla paylaşmak zorunda kalıyor. Ülkedeki emeklinin yüzde 70'i başka bir birikimi olmadığı, devletin verdiği maaşla da geçinemediği için emeklilik ikinci bahar olmaktan çıkmış, yeniden çalışılmak zorunda kalınan, fedakarlık yapılan bir dönem haline gelmiştir. Kamunun maaş imkanları kısıtlı olabilir. O zaman devlet maaş, ulaşım, sağlık hizmetleri gibi diğer alanlarda destek vererek emeklisinin yanında olduğunu hissettirmelidir. Oysa sağlık reformu diye başlayan süreç, bugün sağlık hizmetlerinin paralı olması noktasına gelmiştir" dedi.
Partisinin emeklinin başta gelir olmak üzere tüm sorunlarını çözmek için gayret gösterdiğini söyleyen Susam, "10 milyon kişilik bu kesimin sorunları her arkadaşımız tarafından takip edilmekte, soru önergeleriyle gündeme taşınmakta, kanun teklifleriyle çözüme katkı sunulmaktadır. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden yüzde 15'lik kesintinin kaldırılması ve prim gününü dolduran Bağ-Kur'lunun daha düşük maaş almayı kabul ederek günü dolana kadar prim ödememesi yönünde benim de bir teklifim bulunuyor. Ayrıca askerlik süresinin emeklilik süresine dahil edilmesi, bu süredeki primlerin vatandaş tarafından borçlanılması yerine askerlik hizmetini alan kamu tarafından ödenmesini öngören bir çalışmam da bulunuyor. Benim kanun tekliflerim gibi pek çok arkadaşımızın sunduğu teklifler, maalesef Meclis komisyonlarında gündeme alınmadan bekletiliyor" şeklinde konuştu.
Emekli-Sen örgütlenmesini son derece önemli bulduklarını da söyleyen Susam, "Emekliler kenarda durmamalı, 'ben emekli oldum, ülkede olup bitenden bana ne' dememelidir. Ülke siyasetinde belirleyici olabilmek adına kararlı biçimde mücadele etmeli, kendilerini hangi partiye yakın görüyorlarsa o partilerde ya da sendika ve sivil toplum kuruluşları içinde aktif görev almaları gerekmektedir. Emekli-Sen sadece ücretlerin yükseltilmesine değil, aynı zamanda ülkenin demokratik, laik bir sosyal hukuk devleti temellerini yaşatmaya gayret eden önemli bir sendikadır. Türkiye'nin terör, ekonomik sorunlar ve yargı bağımsızlığı gibi son derece önemli sorunları bulunmaktadır. Öte yandan Türkiye, dünyadaki konumu, gücü, eğitimli nüfusu, ekonomisiyle son derece güçlü ve önü açık bir ülkedir. Halkıyla iç içe olan, onun mutluluğunu isteyen yöneticilerle Türkiye'nin her sorunu aşılabilir" dedi.
Demokrasi mücadelesinden emekli olunmayacağını ifade eden Emekli-Sen Konak Şube Başkanı İbrahim Yılmaz ise, "Hükümetin intibak adı altında vermiş olduğu zamlar, basında telaffuz edildiği gibi yüksek olmayacak. Emeklilerin büyük bir çoğunluğu 30-40 lira intibak farkı alacak. Bu fark emeklinin sorununu çözecek miktarda değildir. Emeklilerimiz bankaya gidip de 300 lira fark beklerken, 30 lira görerek hayal kırıklığı yaşamasınlar" diye konuştu.
(HK-CC-Y)

05.01.2013 13:37:57 TSI

Editör: Wan Haber